Review: Artisjokken | White Goblin Games

Artisjokken; kaartspel van White Goblin Games

Laatst ontving ik van White Goblin Games twee spellen. Het eerste spel dat ik kreeg was Drakenstad, een verslavend spel voor 2 personen. Het tweede spel dat ik ontving was Artisjokken, een kaartspel dat al net zo verslavend is, zo niet nog verslavender. Het spel bevat 100 kaarten met prachtig, humoristisch artwork waar je spontaan vrolijk van wordt. Ik vertel je hoe dit gloednieuwe spel van White Goblin Games gaat en wat wij ervan vinden.

Artisjokken

“Een stortvloed aan stekelige groentegewassen heeft je tuin overwoekerd. Er is maar één oplossing: verwijder alle Artisjokken! Snoei in je stapel kaarten door verse groenten te oogsten. Alle groenten hebben een speciale kracht waarmee je kaarten kunt ruilen, weggeven of afleggen. Geluk, de juiste strategie en groene vingers zul je nodig hebben om aan het einde van het spel de winnende hand te hebben.”

Inhoud

  • 100 kaart; 40 artisjokken en 10×6 groentekaarten
  • Spelregels
  • Inclusief rabarber promo

Voorbereiding

Elke speler krijgt 10 artisjokkaarten. Deze legt hij als een gedekte trekstapel voor zich neer en neemt er 5 op hand.

De groentekaarten worden goed geschud en als een gedekte trekstapel in het midden van de stapel gelegd, de tuinvoorraad. Er worden 5 kaarten opengedraaid en naast de trekstapel gelegd. Deze 5 kaarten vormen het tuinaanbod.

Spelregels

Stap 1: Vul het tuinaanbod aan tot 5 kaarten. De kaarten komen uit de tuinvoorraad.

Stap 2: Oogst één van de kaarten uit de tuinvoorraad en neem de kaart op hand.

Stap 3: Speel een groentekaart naar keuze uit. Voer de actie uit die bij de betreffende groentekaart hoort. Je mag doorgaan met kaarten uitspelen totdat je niet meer kunt of wilt.

Stap 4: Alle kaarten die je niet gespeeld hebt, en je dus nog in je hand hebt, leg je op je persoonlijke aflegstapel.

Stap 5: Pak 5 nieuwe kaarten uit je persoonlijke trekstapel. Is je trekstapel leeg, dan schud je de aflegstapel en maak je daarvan een nieuwe trekstapel.

Als je aan het eind van de beurt de 5 nieuwe handkaarten pakt en je pakt daarbij GEEN artisjokkaart, dan win je direct het spel.

De verschillende kaarten

Artisjok: Deze mag je alleen verwijderen als een groentekaart dat aangeeft.
Biet: Trek blind een kaart uit de hand van de tegenstander, de tegenstander trekt blind een kaart uit jouw handkaarten. Zijn beide getrokken kaarten artisjokken, dan mogen deze uit het spel worden verwijderd. In alle andere gevallen worden de kaarten geruild.
Aardappel: Draai de bovenste kaart van de trekstapel open. Is het een artisjok, dan mag je deze uit het spel verwijderen. Is het een groentekaart, dan leg je deze op je aflegstapel.
Prei: Draai de bovenste kaart van de trekstapel van je tegenstander open. Jij mag kiezen: of je neemt de kaart zelf op hand, of je tegenstander mag de kaart op zijn aflegstapel leggen.
Ui: Verwijder een artisjok. De ui leg je op de aflegstapel van een tegenstander.

Broccoli: Heb je minstens 3 artisjokkaarten op handen, dan mag je één kaart verwijderen.
Aubergine: Verwijder de aubergine samen met een artisjok. Daarna geven alle spelers 2 kaarten naar keuze gedekt door aan de speler links.
Mais: Leg de maiskaart samen met een artisjok op je aflegstapel. Pak een kaart uit de tuinvoorraad en leg deze op de trekstapel.
Wortel: Verwijder de wortel samen met 2 artisjokken uit het spel. Dit is de enige kaart die je in je beurt mag spelen.
Paprika: Leg een kaart naar keuze van je aflegstapel weer gedekt bovenop je trekstapel.
Tuinboon: Trek 2 kaarten uit de tuinvoorraad. Leg 1 kaart op de eigen aflegstapel en 1 kaart op de aflegstapel van een andere speler.

Lees ook: Review: Drakenstad | White Goblin Games

De kaarten van artisjokken

Mijn mening

Dit is weer echt een toppertje onder de kaartspellen. Snel klaar te leggen en snel te spelen. Wij spelen met z’n tweeën soms binnen 10 minuten een potje en omdat het zo verslavend is, spelen we er gerust nog één, en nog één, en nog één.

Als je begint met het spel, speel je met een kaartendeck van 10 artisjokken. Dit kaartendeck wordt tijdens het verloop van het spel aangevuld met groentekaarten. Elk soort groentekaart heeft weer een eigen kracht. Tijdens je beurt mag je handkaarten uitspelen. Kies je bijvoorbeeld om een wortel uit te spelen, dan mag je 2 artisjokken uit je hand op de composthoop gooien. (= uit het spel verwijderen). Kies je bijvoorbeeld voor een gele paprika, dan mag je een kaart van je aflegstapel weer bovenop je trekstapel leggen. Er zijn dus groentekaarten die ervoor zorgen dat je artisjokken mag verwijderen, er zijn ook groentekaarten die ervoor zorgen dat je meer groentekaarten in je deck krijgt. Ook zijn er kaarten die ervoor kunnen zorgen dat je juist weer meer artisjokken in je hand krijgt. En dat wil je natuurlijk liever niet.

Aan het einde van je beurt pak je 5 nieuwe handkaarten. Als er een of meerdere artisjokken bij zijn, dan is de volgende speler aan de beurt. Heb je geen artisjokken in je hand? Dan is het spel meteen afgelopen en heb je gewonnen.

Een harteloos kaartspel

Je moet er dus voor zorgen dat je zoveel mogelijk artisjokken uit je deck ziet te verwijderen. Maar als je flink wat groentekaarten in je deck weet te bemachtigen dan kan het zomaar gebeuren dat je 5 nieuwe handkaarten trekt waar geen artisjok bij zit en je op deze manier het spel wint. Het potje kan dus zomaar ineens afgelopen zijn, zonder dat je het idee had dat het al bijna afgelopen is. En soms gebeurt het dat een potje wat langer duurt en je steeds met die ene artisjok in je hand blijft zitten. Dit spel is dus een combinatie van tactiek, maar ook van geluk.

Je moet goed kijken welke groentekaart aan het begin van het spel handig is, en welke juist aan het eind van het spel. Aan het begin van het spel heb je bijvoorbeeld veel aan een wortel of een broccoli, later in het spel kan een gele paprika ontzettend leuk zijn, maar heb je aan de broccoli vaak helemaal niets meer. Het is daarom ook van belang dat je je deck op een evenwichtige manier opbouwt en dat je precies de juiste kaarten pakt die op dat moment het meest handig zijn.

Wat ik ook enorm handig vind is dat er onderaan de groentekaart in een kort zinnetje beschreven staat welke kracht bij die kaart hoort. De uitgebreidere versie van de uitleg staat in de spelregels. Maar je leert de kracht van een kaart snel genoeg kennen.

Kortom; Artisjokken is een snel, vlot en harteloos kaartspel met eenvoudige regels en daarmee snel te leren. Er is veel interactie tussen de spelers. Het heeft een prachtig artwork en is zeer verslavend.

Productinformatie

Titel: Artisjokken
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd: 8+

Artisjokken een harteloos kaartspel

Lees ook: Review: Point Salad | White Goblin Games
Lees ook: Review: De vos in het bos | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *