Review: Lyttle Wood | White Goblin Games

Lyttle Wood White Goblin Games

De kinderen worden ouder. En dat is leuk. Naarmate ze ouder worden, kunnen ze ook meer meedoen met ‘volwassen spellen’. En dit is zo’n spel dat al best prima te doen is voor onze kinderen van 5 en 7 jaar: Lyttle Wood van White Goblin Games.

Lyttle Wood

In Lyttle Wood verdien je punten door prooikaarten te verzamelen met de juiste bendekaarten. Alleen de concurrentie voor het meest waardevolle voedsel in het bos is erg groot.

Inhoud van het spel

  • 110 Bendekaarten -> 9 verschillende bendes
  • 18 Prooikaarten
  • Spelregels

Voorbereiding

  • Schud de kaarten en geef elke speler 3 bendekaarten. Met de overige bendekaarten worden twee trekstapels van ongeveer dezelfde hoogte gevormd en in het midden van de tafel geplaatst. Naast elke trekstapel wordt er ruimte vrijgehouden voor een aflegstapel.
  • Verdeel de prooikaarten in 3 stapels: A, B en C (staat op de achterkant). Deze kaarten leg je in piramidevorm open op tafel. C vormt de onderste rij. De B-kaarten leg je half over de C-kaarten heen en vormt de middelste rij. De A-kaarten vormen de top van de piramide en worden half over de B-kaarten gelegd.

Spelregels

De speler die aan de beurt is pakt 2 kaarten van 2 verschillende stapels. Je mag zowel van de trekstapels, als van de open aflegstapels een kaart pakken.

Vervolgens mag je kaarten uit je hand spelen. In een beurt mag je bendekaarten van één soort spelen, dit moeten wel minimaal 2 bendeleden van dezelfde bende zijn. Deze kaarten leg je in een rijtje voor je op tafel. Als je bendekaarten hebt gespeeld, dan mag je meteen een openliggende prooikaart naar keuze uit het bos nemen. In een volgende beurt mag je deze bende niet meer aanvullen. Je mag wel jezelf overtreffen door een nieuwe rij met meer kaarten van deze bende neer te leggen.

Als een andere speler al kaarten van de bende die jij wilt spelen heeft gespeeld, dan gelden er andere regels. Je moet dan méér kaarten spelen dan het aantal kaarten dat je medespeler al heeft gespeeld. De medespeler die het minste aantal kaarten van die bende op tafel heeft liggen, moet deze hele bende vervolgens afleggen op een van de aflegstapels. Ook nu mag de speler die een bende gespeeld heeft een open, beschikbare prooikaart uit het bos pakken.

Kun of wil je geen bendekaarten spelen? Dan mag je een kaart afleggen.

Prooikaarten

Er zijn 6 verschillende prooien. Zodra je een prooikaart pakt, mag je de daarbij behorende actie uitvoeren. Prooikaarten blijven tot het eind van het spel in je bezit en leveren jou aan het eind van het spel ook nog punten op.

Het spel eindigt als er nog maar 2 prooikaarten in het bos liggen, of als er nog maar 1 trekstapel beschikbaar is.

Puntentelling

Voor elk soort bendekaart die voor je op tafel ligt ontvang je het aantal punten dat staat vermeld op de kaart van de betreffende bende. Je ontvangt dus de punten per bende, niet per kaart.

Vervolgens krijg je ook nog punten voor je prooikaarten. Je telt het aantal verschillende prooien dat je hebt verzameld (maximaal 6). Dat getal vermenigvuldig je met het prooisymbool waarvan je er de meeste hebt.

Deze twee getallen tel je bij elkaar op en dat is je eindtotaal. De speler met de meeste punten wint het spel.

Lees ook: Review: Rat Attack Party | White Goblin Games

Lyttle Wood

Mijn mening

Een leuk en vrolijk spel met aansprekende tekeningen op de kaarten. Op de kaarten staan dieren in het bos afgebeeld, voor elke bende een ander dier. Het ziet er prachtig uit. Het is denk ik ook niet voor niets dat de kinderen aan mij vroegen: ‘Is dit een spel voor ons?’ Uh, nee, eigenlijk (nog) niet.

Maar na één potje samen met mijn man gespeeld te hebben leek het ons toch haalbaar om het uit te leggen aan de kinderen en het samen met hen te spelen. Met hier en daar wat hulp en een tactische aanwijzing lukt het hen ook zeker om dit spel met ons te spelen. Want de spelregels zijn eenvoudig en doordat er geen teksten op de kaarten staan die gelezen moeten worden, kunnen ze dit spel al snel meespelen. (Al kunnen beiden kinderen technisch gezien wel goed lezen, maar lezen en ook begrijpen wat een kaart betekent zoals bijvoorbeeld het spel Artisjokken is nog wel een stapje verder).

Het leuke van dit spel is dat het tot het laatst toe spannend is en de puntentelling ineens heel verrassend kan zijn. De bendekaarten kennen een waarde van 6, 7, 8, 9, 12, 14, 16, 18, of 20 punten (er zitten zoveel kaarten in het spel als de bende waard is. Bijvoorbeeld van bende 6 zitten 6 kaarten in het spel). Tijdens het spel kun je heel veel bendes voor je hebben liggen, maar als een andere speler een grotere bende weet te verzamelen, dan moet jij je bende weer afleggen. Daar gaan je punten. Bovendien moet je vervolgens ook heel goed kijken of welk aflegstapel jij je kaarten aflegt, want de volgende speler mag ook een kaart trekken van de open aflegstapel.

Eenvoudig, snel, tactisch, verrassend en bovenal prachtig!

De spelregels zijn dus eenvoudig, maar qua tactiek zit er dus veel meer diepgang in dan je aanvankelijk zou verwachten en dat merk je pas als je het spel daadwerkelijk een paar keer gespeeld hebt. Daarnaast is één spelletje best snel te spelen en omdat het niet zolang duurt, is het ook zeer geschikt voor jongere kinderen. Of beschouw het als een leuke, verrassende, tactische en bovenal prachtige filler game om even tussendoor te spelen.

Wat alleen nog minder geschikt is voor kinderen is het aantal kaarten dat je op je hand hebt. Toch gauw even een paar kaarthouders voor de kinderen bestellen, dat maakt het spelen van een spelletje toch net even wat makkelijker.

Productinformatie

Titel: Lyttle Wood
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal speler: 2-4
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Leeftijd: 7+

Lyttle Wood kaartspel

Lees ook: Review: Artisjokken | White Goblin Games
Lees ook: Review: Point Salad | White Goblin Games

#spon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *