Recensie: De weddenschap | José Kruijer

De Weddenschap || José Kruijer

Wat kun je je toch verliezen in een boek! Heerlijk om zo ‘s avonds in een hoekje van de bank weg te kruipen, onder een dekentje en met je hoofd in een boek (lees: PDF op laptop). En omdat je met een laptop niet zo lekker kunt wegkruipen in dat hoekje van de bank, weet ik nu wat ik voor mijn verjaardag ga vragen: een e-reader (aanbevelingen hoor ik graag!). Ik las het boek De Weddenschap van José Kruijer. Een spannende roman over leugen en waarheid, verleden en toekomst.

De weddenschap

Een weddenschap met zichzelf zet het leven van Dieke totaal op z’n kop. Ze kiest ervoor om weg te vluchten, alle sporen uit te wissen en deze cruciale fout voor iedereen te verzwijgen. Ze vlucht naar een andere provincie en bouwt daar een nieuw leven op. Samen met Roef en met hun 17-jarige tweeling Anke en Ivo.

Als je de waarheid vertelt, wordt het een onderdeel van je verleden.
Als je liegt, wordt het onderdeel van je toekomst.

Het verleden blijft Dieke achtervolgen. Dat heeft ook gevolgen voor haar relatie met Roef, die ook niets van die ene cruciale fout af weet. Ook lijkt ze de grip op Anke en Ivo te verliezen. Ze besluit om bij Roef weg te gaan en verderop in de straat een huis te kopen waar ze een nieuw leven kan starten. De dubbele garage in haar achtertuin bouwt ze om tot kookstudio, een droom die werkelijkheid wordt.

Omdat het verleden zo blijft achtervolgen, gaat Dieke nog één keer terug naar Friesland om die ene cruciale fout voor eens en voorgoed af te sluiten. Daarna hoopt ze zich volledig te kunnen richten op de toekomst en haar kookstudio uit te kunnen bouwen tot een goedlopend bedrijf.

Wat Dieke er ook van gehoopt had, haar leven blijft één grote nachtmerrie, letterlijk en figuurlijk. Als de levens van haar kinderen in gevaar komen beseft ze dat er toch iemand op de wereld rondloopt die van haar geheim af weet en het op haar heeft gemunt. Weet ze haar kinderen op tijd uit handen van haar belager te krijgen?

Lees ook: Recensie: Blauw Gras | Elly Godijn

Mijn mening

Wat een spannend boek is De Weddenschap zeg. Al vanaf de eerste bladzijde word je helemaal meegezogen in het verhaal. Een verzwegen weddenschap, hoe lang kan dat geheim blijven? En is de weddenschap echt wel geheim voor iedereen? Stukje bij beetje zie je welke gevolgen het voor de toekomst heeft als een cruciale fout verzwegen wordt. Niet alleen voor de dader, ook voor het slachtoffer!

Ik moest wel even aan de schrijfstijl wennen, maar als je eenmaal goed en wel in het verhaal zit leest het boek heel fijn en vlot weg. De spanning is al wel vanaf de eerste bladzijde voelbaar en wordt gedurende het verhaal opgebouwd, totdat je echt niet meer te stoppen bent en het boek gewoonweg wilt uitlezen. Hoewel het verhaal zeker voor een deel voorspelbaar is, ken het boek zeker ook een aantal verrassende wendingen.

In dit boek leer je vooral Dieke kennen. Vanuit haar oogpunt is De Weddenschap gedetailleerd beschreven. Haar gedachtes en haar gevoelens, haar worstelingen, je beleeft het helemaal mee. Soms gaan die gedachtes wat van de hak op de tak en lijkt het wat gekunsteld vooral in begin van het boek, maar daardoor kruip je wel helemaal in de huid van Dieke. De gevoelens en gedachten van bijvoorbeeld Roef of Anke en Ivo, die in dit boek toch ook het nodige meemaken, blijven wat meer op de achtergrond.

Wel kent het boek een aantal korte uitstapjes naar een ander hoofdpersoon uit het boek. Deze uitstapjes maken het boek extra spannend en zorgen ervoor dat je even uit het hoofd van Dieke kunt stappen en dat is een fijne onderbreking.

Productinformatie

Titel: De Weddenschap
Auteur: José Kruijer
Uitgeverij: Godijn Publishing
Aantal bladzijdes: 322

Lees ook: Recensie: Salomé | Jojanneke Buschgens
Lees ook: Recensie: Angela & Emma – Weerzien | Alice Bakker en Elly Godijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *