Review: Winter | Sunny Games

Winter | Sunny Games, Coöperatief spel

Laatst ontving ik van Sunny Games twee spellen, coöperatieve spellen; Max de Kat en Winter. Over Max de Kat heb je al een review kunnen lezen. In dit artikel vertel ik je meer over het spel Winter. Winter is een uitdagend spel voor slimme kinderen en voor volwassenen. Welke straat moeten we nu schoon laten vegen? Zal het lukken om veilig thuis te komen, of moeten we misschien in de sporthal blijven slapen?

Winter – Sunny Games

Het is winter. Het weerbericht voorspelt sneeuw en ijs op de wegen. Vier families willen vandaag naar school, naar hun werk, boodschappen doen en sporten. Als er veel sneeuw en ijs ligt kunnen ze niet overal komen.

Gelukkig zijn er sneeuwschuivers en strooiwagens. Deze maken de straten schoon, zodat de auto’s weer veilig kunnen rijden.

Inhoud

 • Spelbord
 • 4 langwerpige agenda-kaarten (met 3 gaten)
 • 4 auto’s
 • 5 sneeuwschuivers en 5 strooiwagens,
 • 12 plekkaartjes (kaartjes met te bezoeken plekken)
 • 16 weerkaartjes
 • (met straatnummers)
 • 24 zeshoekige sneeuw- en ijskaartjes
 • Spelregels

Voorbereiding

 • Leg het spelbord in het midden van de tafel
 • Leg de 12 plekkaartjes willekeurig op de 12 daarvoor bestemde velden op het spelbord
 • Op elke hoek van het spelbord staat een huis. Plaats bij elk huis een auto
 • Leg de agendakaarten naast het spelbord
 • Leg de weerkaartjes gedekt naast het spelbord. Hussel ze goed door elkaar.
 • Leg de sneeuw- en ijskaartjes ook gedekt naast het speelbord en hussel ook deze goed door elkaar.
 • De sneeuwschuivers en strooiwagens mogen open naast het spelbord gelegd worden.

Spelregels

De eerste speler draait een weerkaartje met een straatnummer om. Vervolgens draait de speler en sneeuw- of ijskaartje om. Dit sneeuw- of ijskaartje wordt in een vakje op het spelbord gelegd overeenkomstig het straatnummer op het weerkaartje. De speler mag kiezen welk vakje het precies wordt.

Daarna mag de speler die aan de beurt is met één van de auto’s rijden. De auto mag zover rijden als hij wil, zolang het maar niet over sneeuw of ijs is. Het doel is dat elke auto 3 verschillende plekken bezoekt alvorens hij weer huiswaarts keert. Is een auto bij één van de plekken aangekomen? Dan mag de speler die aan de beurt is het kaartje pakken en in één van de lege vakjes in de agenda van de auto van die kleur stoppen. Als alle drie de plekken bezocht zijn, dan gaat de auto weer terug naar huis.

De speler mag – in plaats van autorijden – ook ervoor kiezen om een straat schoon te vegen van sneeuw of ijs. Kiest de speler voor een sneeuwschuiver? Dan schuift hij al het sneeuw op één van de vijf straten naar keuze weg. Kies hij voor een strooiwagen? Die haalt alle ijs van één van de straten naar keuze weg. Daarmee wordt de weg weer vrij gemaakt voor auto’s.

Einde van het spel

Lukt het om alle 12 plekken te bezoeken, en daarna alle families weer terug naar huis te brengen? Hoera, we hebben alles kunnen doen vandaag, ondanks het slechte weer! We hebben gewonnen! Soms lukt het wel om alle plekken te bezoeken, maar kan niet iedereen thuis komen. Waar kunnen we nu blijven slapen? Is het niet gelukt om alle plekken te bezoeken? Bedenk samen hoe dat een volgende keer wel kan lukken!

Lees ook: Review: Max de Kat | Sunny Games

Mijn mening

Echt superleuk is dit spel zeg! Hoewel het een coöperatief spel is en je niet van elkaar kunt winnen of verliezen, is samenwerken en luisteren naar de mening van anderen nog wel een dingetje. Maar daarbij is het wel een super leerzaam spel. Eventjes het competitieve uit een spel halen en je volledig richten op leren samenwerken, overleggen, luisteren naar wat anderen vinden, op je beurt wachten en je houden aan de spelregels. Deze dingen alleen al is al moeilijk genoeg voor een kleuter.

De spelregels op zich zijn heel eenvoudig. Het spel is snel te leren en snel te begrijpen. Het leeftijdsadvies van Winter is 6 jaar, maar Joas van net 5 speelt het al net zo snel mee. En voor volwassenen is het ook absoluut een leuk spel om met je kinderen mee te spelen.

Bovendien ziet het spel er aansprekend en leuk uit, zeker voor kinderen. Het spelbord is een gezellig winters tafereeltje en daar houdt menigeen kind wel van. Dat ik iets minder van glad en nat houdt, mag zeker de pret niet drukken. Mooi is het wel. Wat ik wel jammer vind is dat de 4 autootjes slechts fiches zijn en geen 3d autootjes van hout, die je net iets makkelijker kunt vastpakken om mee te rijden.

Uitdagend

De eerste paar spelletjes wonnen we heel makkelijk van het spel, waardoor we het al snel iets moeilijker en uitdagender hebben gemaakt. Daarvoor staan in de spelregels een aantal tips beschreven. Maar ook met deze extra uitdaging hebben we nog nooit verloren van het spel en winnen we altijd heel ruim (wat voor de kinderen natuurlijk wel fijn is). Toch moet je zeker opletten en niet zomaar een sneeuwschuiver of strooiwagen inzetten wanneer het niet nodig is, want dan zou je wel in de problemen kunnen komen. Daarom is het zeker opletten en voor de beste strategie kiezen. Gelukkig staan er nog meer mogelijkheden beschreven om het net wat moeilijker en uitdagender te maken. En anders kun je altijd nog zelf een paar regels bij bedenken! Het kan en mag allemaal!

Productinformatie

Titel: Winter
Uitgeverij: Sunny Games
Aantal spelers: 1-8
Leeftijd: 6+
Speelduur: ongeveer 15 minuten

Winter, coöperatief spel van Sunny Games

Kortingscode:

Ben je nog op zoek naar een leuk cadeau(tip)! Het spel Winter, Max de Kat of een ander coöperatief spel is zeker het overwegen waard! Met de kortingcode puntsgewijs ontvang je 10% korting op coöperatieve spellen van Sunny Games te bestellen via Earthgames.nl. De code is geldig tot 31-12-2020.


Lees ook: Review: Ubongo Junior | White Goblin Games
Lees ook: Review: Bank Attack | Megableu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *