Recensie: CATAN puzzelboek | Richard Wolfrik Galland

Catan Puzzelboek

Het CATAN puzzelboek van Richard Wolfrik Galland is niet zomaar een puzzelboekje. Het is een groot, dik boek, hardcover. Een prachtexemplaar! Dit puzzelboek is geïnspireerd op het o zo bekende bordspel waarvan er wereldwijd meer dan 32 miljoen exemplaren zijn verkocht; De Kolonisten van Catan.

CATAN Puzzelboek

De tijdloze wereld van Catan ligt te wachten om door jou te worden verkend en opgelost.

Ben je fan van het bordspel ‘De Kolonisten van Catan’ en heb jij alle uitbreidingen die er zijn in huis? Dan is dit puzzelboek een musthave en zeer de moeite waard om aan te schaffen. Of om op je verlanglijstje te zetten.

Het puzzelboek bevat 100 puzzels verdeeld over 10 hoofdstukken:

 1. Ontdekken
 2. Verkennen
 3. Uitbreiden
 4. Handelen
 5. Verdedigen
 6. Vestigen
 7. Bouwen
 8. Ontwikkelen
 9. Creëren
 10. Ambiëren

Heb je een puzzel opgelost? Dan ontvang je grondstoffen (hout, erts, wol, graan, baksteen) of verworvenheden (straten, dorpen, steden, ridders). De voltooide puzzels en de ontvangen grondstoffen of verworvenheden kun je aankruisen in een handig schema.

Sommige verworvenheden ontvang je door het oplossen van een puzzel. Andere verworvenheden moet je bouwen uit grondstoffen die je al hebt verzameld. Om een straat te bouwen moet je eerst 1 baksteen + 1 hout inleveren.

Net als bij het bordspel is het ook in dit puzzelboek de bedoeling om overwinningspunten te verdienen. Bij 10 overwinningspunten heb je ‘het spel gewonnen’. Je ontvangt:

 • 1 overwinningspunt voor elke 5 straten die je hebt gebouwd
 • 1 overwinningspunt voor elke dorp dat je bouwt (er zijn maximaal 5 dorpen te bouwen).
 • 2 overwinningspunten voor elke stad die je bouwt (maximaal 5 steden te bouwen)
 • 1 overwinningspunt voor elke 3 ridders die je verwerft.

Je hoeft niet alle puzzels op te lossen om 10 overwinningspunten te halen.

Binnenzijde Catan puzzelboek

Lees ook: Recensie: De weddenschap | José Kruijer

Mijn mening

Wat een tof boek. Het Catan puzzelboek is een dik en zwaar boek met een stevige cover. Je hebt echt wat in handen. Eigenlijk zonde om erin te schrijven. Ik heb dan ook maar een potlood gepakt en schrijf er dunnetjes in. Het hele puzzelboek ademt de sfeer Catan. De kleuren, de grondstoffen, de zeshoekige tegels en de prachtige illustraties. Want ook de schitterende en gedetailleerde illustratie is een vermelding waard! Als je het boek bekijkt en doorbladert dan herken je direct het spel ‘Kolonisten van Catan.’

Het boek bevat 100 puzzels. En wat voor puzzels. Het zijn over het algemeen puzzels in de categorie ‘logische denkpuzzels’. Echt puzzels waar je eventjes op moet knobbelen en waar je soms zelfs een kladpapiertje bij nodig hebt om een raadsel op te kunnen lossen. Daarnaast zit er ook een enkele woordzoeker tussen, maar ook die zijn niet ‘standaard’ te noemen. De meeste puzzels heb je dan ook niet zo één, twee, drie opgelost. Ik niet in ieder geval. Zo kun je dus uren- maar dan ook urenlang plezier hebben van dit boek.

Kortom: dit fantastische puzzelboek een echte must-have én cadeautip voor elke Catan-fan! Maar ook als je nog niet bekend bent met Catan is dit puzzelboek een leuke kennismaking en een uitdagende puzzeltocht.

Productinformatie

Titel: Catan Puzzelboek
Auteur: Richard Wolfrink Galland
Uitgeverij: MUS creatief
ISBN: 9789045325866
Aantal pagina’s 224

Lees ook: 90 jaar Denksport vier je met het Denksport Magazine
Lees ook: Review: De zoektocht naar El Dorado | 999-Games

Reactie (1)

 • Mariana Flikweert| 1 december 2020

  Leuk om dit te lezen. Het boek staat op mijn lijstje 😉

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *