6 leuke dagjes uit met kinderen in de Kerstvakantie

Dagje uit met kinderen in de kerstvakantie

In de kerstvakantie zijn de kinderen weer twee weken vrij. Ook Arjan heeft twee volle weken vrij genomen. In de eerste vakantieweek gaan de kinderen nog één dagje naar de BSO, zodat we nog fijn een dag samen hebben. Op een aantal andere dagen willen we leuke uitstapjes met ons gezin maken. Omdat je tegenwoordig vroegtijdig moet reserveren, ben ik alvast op zoek gegaan naar een aantal leuke dagjes uit met kinderen. Wil je ook in de kerstvakantie een dagje uit met je gezin? In dit artikel zet ik 6 leuke dagjes uit voor in de kerstvakantie voor je op een rijtje.

1 | World of Dinos | Jaarbeurs te Utrecht

Van 19 december tot en met 3 januari kun je naar World of Dinos in de Jaarbeurs te Utrecht. World of Dinos is de grootste dino expo van Europa met meer dan 80 bewegende dino’s van soms wel 12 meter lang. Dat plezier en educatie hand in hand gaan bewijst deze attractie. Niet alleen de dino’s worden aan het voetlicht gebracht, ook hun natuurlijke leefomgeving. De informatieborden vertellen je alles wat je maar wilt weten of de betreffende dino’s. En voor kinderen zijn er speurtochten waarmee ze op een laagdrempelige manier al spelenderwijs deze informatie tot zich kunnen nemen. In de Dinoscoop kun je plaatsnemen in een heerlijke stoel en genieten van een leerzame documentaire. Natuurlijk over dino’s.

En aan het einde is er speciaal voor de kinderen een kidszone waar ze zich nog even kunnen uitleven en moe spelen.

2 | Slot Loevestein in sfeervolle kerststemming

Heb je wel eens een kasteel in sfeervolle kerststemming gezien? Nee? Dan is Slot Loevestein absoluut de moeite waard om te bezoeken in de kerstvakantie. Geniet van alle fonkelende lichtjes die het kasteel in kerstsfeer brengen. De mooi gedekte bankettafel, glühwein en warme chocolademelk maken het geheel helemaal af. En luister vervolgens naar de spannende kerstverhalen uit de geschiedenis van Loevestein. Want weet jij hoe ridder Dirc zijn avonden het liefst doorbracht?

En wist je dat Slot Loevestein ook in 2021 al voor het 5e jaar op rij is uitgeroepen tot Kidsproof museum van Nederland?

3 | Nijntje in de sneeuw

Van 1 december t/m 24 januari verandert het Nijntje Museum in een wintermuseum. Nijntje en haar vriendjes zijn klaar voor de winter. Jij ook? Peuters en kleuters ontdekken alles over de winter; met lichtjes, muziek en veel spelletjes en doe-activiteiten, Van sleetje rijden tot skiën, of kom gezellig knutselen in het kunstlokaal.

Trek je winterjas aan, vergeet je muts, sjaal en wanten niet en kom gezellig spelen in het Nijntje Wintermuseum.

Maar, er is nog meer …

Elke avond kun je genieten van winterse taferelen op de voorgevel van het museum. De projectie ‘hier woont Nijntje’ laat een vrolijke winterse voorstelling zien. Vallende sneeuw dat zich ophoopt op het raamkozijn, een vogeltje dat schuilt onder de daklijst, de vlieger van Boris, én Nijntje die zelf de voordeur opent.

Lees ook: Uitje met kinderen: Nijntjemuseum | Utrecht

4 | Winter Station 2020

Het Spoorwegmuseum is deze kerstvakantie omgetoverd in winterse sferen; kerstbomen, guirlandes, honderden en honderden lampjes en overal klinkt gezellige muziek. Geniet van poffertjes, oliebollen, of rooster je marshmallows in een vuurtje. En extra bijzonder, in de grote museumhal pronken bijzondere restauratierijtuigen die onderdeel uitmaken van de tentoonstelling Tosti’s Truffels Treinen. Voor kinderen is er een speciale speurtocht en ze kunnen echte koksmutsen knutselen. Of maak een gezellig ritje in de nostalgische draaimolen!

5 | Tropenmuseum

In het Tropenmuseum is deze kerstvakantie ook van alles doen en te beleven. Licht; in deze donkere wintermaanden worden er overal lichtjesfeesten gevierd. Leer alles over Chanoeka, Loy Krathong, Kerst en Divali en maak daarna je eigen ‘Feest! Wereldwijd lantaarn’.

Samen met Hedwig van Onna, kunstenaar en dessinontwerper, kun je aan de slag in een Workshop. Ze vertelt over Marronkunst, gaat met de kinderen naar het Tropisch regenwoud en laat voorbeelden zien van werk waarin elementen uit de natuur zijn verwerkt. Daarna kun je zelf met deze inspiratie aan de slag om een kleurrijke tropische paradijsvogel te maken met allerhande aan materialen.

Wil je even tot rust komen? Iven Cudogham leest voor uit zijn nieuwste prentenboek Anansi de spin Sterker dan Olifant. Schuif gezellig aan en luister mee!

6 | Spectaculaire rit in de stoomtrein

Een jaar of 3 geleden hebben wij een ritje in de stoomtrein gemaakt en het bijbehorende museum bezocht. Ook deze kerstvakantie kun je een bezoek brengen aan de stoomtrein Katwijk-Leiden. Zeker de moeite waard!

Van zondag 27 december tot en met woensdag 30 december kun je een ritje langs de oever van het Valkenburgse Meer maken in een echte stoomtrein. Onder winterse omstandigheden levert een ritje in de stoomtrein spectaculaire stoomwolken op. In het bijbehorende museum in Valkenburg (Zuid-Holland), dat geheel in kerstsfeer is ingericht, kun je genieten van een verse oliebol en lekkere glühwein of warme chocomelk. Binnen staat ook een prachtige demonstratiebaan opgesteld met authentieke Märklin speelgoedtreinen van tot wel een eeuw geleden.

Ga jij in de kerstvakantie nog een leuk dagje uit? Waar ga jij naartoe?

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *