Review: De zoektocht naar El Dorado | 999-Games

De zoektocht naar El Dorado || 999-Games

Wat een fantastisch spel is dit zeg! Met recht mag het Winnaar van Speelgoed van het Jaar verkiezing 2020 noemen: De zoektocht naar El Dorado van 999-Games. Kort gezegd zijn wij gewoonweg verslaafd aan dit spel. En niet zo’n beetje ook. In dit artikel vertel ik je in het kort de uitleg van het spel en waarom wij dit zo’n fantastisch spel vinden.

De zoektocht naar El Dorado

Diep in de dichte jungles van Zuid- Amerika ligt El Dorado, de stad van goud. Onbeperkte schatten wachten in dit verloren koninkrijk: goud, edelstenen en zeldzame artefacten. Jullie zijn onverschrokken avonturiers, die op zoek gaan naar de verloren stad. Neem de rol aan van dappere expeditieleiders en leid je team naar El Dorado. Stel voor je expeditie een team van deskundigen samen, schaf waardevolle uitrusting aan en plan je reis verstandig. Wie als eerste de grens van de gouden stad passeert, wint het spel en krijgt alle schatten.

Inhoud

 • 1 dubbelzijdige startterreintegel
 • 6 dubbelzijdige terreintegels
 • 2 dubbelzijdige terreinstroken
 • 1 dubbelzijdige eindtegel (de poort naar El Dorado)
 • 6 blokkades
 • 4 expeditietableaus (1 per speler)
 • 4 startdecks van elk 8 expeditiekaarten (voor elke speler 1 deck)
 • 1 startspelershoed
 • 54 expeditiekaarten voor de markt (3 per stuk van 18 soorten)
 • 1 markttableau
 • 8 speelstukken (van elke kleur 2)
 • 36 grotfiches (voor de grot-variant)

Spelregels

De route wordt vóór elk spel samengesteld door een aantal terreintegels en mogelijk één of beide terreinstroken aan elkaar te leggen. De start- en eindtegel zijn altijd onderdeel van een route. Er staan voorbeelden van mogelijke routes in de spelregels, oplopend in moeilijkheidsgraad. Je kunt ook een eigen route samenstellen met de beschikbare tegels.

Elke terreintegel en -strook is dubbelzijdig en in het midden gemarkeerd met een letter. De starttegel heeft letter A op de ene en B op de andere kant. Op deze manier kun je eenvoudig de terreintegel vinden die je nodig hebt om een route uit de handleiding op te bouwen.

Het speelstuk van een speler start op één van de startvelden afgebeeld op de starttegel. Elke speler speelt met één speelstuk. Speel je met 2 spelers? Dan speelt elke speler met 2 speelstukken. Iedere speler heeft als doel om zijn speelstuk over de velden naar de eindtegel, de poort van El Dorado, te leiden.

Speelbord van de zoektocht naar El Dorado

Expeditiekaarten

Elke speler start het spel met een gedekte stapel expeditiekaarten. Aan het begin van het spel bestaat het deck van een speler uit de volgende 8 kaarten allemaal met de waarde 1:

 • 1 Zeeman (blauw)
 • 3 Verkenners (groen)
 • 4 Reizigers (geel)

Een speler begint elke beurt door 4 kaarten van zijn deck te pakken en op handen te nemen. Hij gebruikt zijn expeditiekaarten om zijn speelstuk te verplaatsen. De krachtwaarde die op de kaart staat afgebeeld moet minstens gelijk zijn aan de kracht die op het veld waar hij naartoe wilt staat afgebeeld. Ook moet het voorwerp (kleur) van de kaart gelijk zijn met het voorwerp (kleur) van het veld. Met de gele kaarten met muntsymbool kun je nieuwe expeditiekaarten kopen. Je mag één kaart per beurt komen.

Het aanschaffen van mensen en voorwerpen (expeditiekaarten) voegt kaarten toe aan je deck. Zo kun je je deck opbouwen met betere kaarten waardoor je sneller je route kunt vervolgens. In de loop van het spel kan een speler ook de mogelijkheid krijgen om kaarten uit zijn deck te verwijderen.

De speler die als eerste de hele route heeft afgelegd en de poort naar El Dorado heeft bereikt, wint het spel.

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

De zoektocht naar El Dorado van 999-games is genomineerd en winnaar in de leeftijdscategorie 10 t/m 11 jaar.

De mening van de jury:

Leuk spel om met je kinderen te spelen. Je zit meteen ‘in het spel’. Mooi vormgegeven, zowel de doos als het spel. Goede prijs/kwaliteit verhouding.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Doel van dit spel is om als eerste over het spelbord (de jungle) bij El Dorado te komen. Daarvoor heeft iedere speler een aantal kaartjes waarmee stappen gezet kunnen worden of nieuwe kaarten gekocht kunnen worden, waarmee je je sneller kunt verplaatsen of andere nuttige dingen kunt doen. Het is een zogenaamd deck-building kaartspel, waarbij je steeds meer nuttige kaarten verzamelt. Het spel vereist strategisch denken en keuzes maken tussen direct vooruit bewegen of kaarten kopen waar je op een later moment extra voordeel van hebt. Het bord en de kaartjes zijn mooi vorm gegeven. Het bord kan elke keer veranderd worden, wat voor extra variatie zorgt. Leuk om met vrienden te spelen.

Lees ook: Review: Rovers van de Noordzee | White Goblin Games

Mijn mening

Wat een fantastisch spel zeg! Wij zijn gewoon verslaafd. We hebben het spel nu een paar weken in huis en al tientallen keren gespeeld. Waarom dat dit spel zo leuk is? Ik ga het je vertellen.

In de eerste plaats kun je elk potje wat je speelt weer een andere route samenstellen met de beschikbare terreintegels. Met zoveel verschillende losse terreintegels waarmee je elke gewenste route kunt samenstellen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo is elk spel steeds weer heel anders.

Expeditiekaarten

Elke speler start met een basisset van 8 dezelfde kaarten. Door extra kaarten te kopen van de markt kun je je deck uitbreiden, waardoor je weer harder kunt lopen. Als je de goede kaarten koopt tenminste. Welke kaarten je het beste kunt kopen is ook weer afhankelijk van welke route je hebt samengesteld. De ene keer kun je beter je geld gebruiken om groene kaarten te kopen, bij andere routes heb je weer veel meer aan de blauwe kaarten. De leukste kaarten van de markt zijn natuurlijk ook het duurst. Het is altijd maar weer de vraag of je genoeg kaarten met munten pakt als je 4 nieuwe kaarten van je deck trekt.

De gele kaarten met muntsymbool kun je gebruiken om over de gele velden te lopen. Deze kaarten kun je ook gebruiken om een nieuwe expeditiekaart te kopen. Telkens weer is het de vraag waar je beter aan doet; lopen, of toch een betere expeditiekaart aanschaffen waarmee je later kunt lopen. En wellicht ook sneller. Als je dan al niet te laat bent…

Je kunt ook weer kaarten verwijderen

In de loop van het spel krijg je ook de mogelijkheid om kaarten uit je deck te verwijderen. Dit kan ook erg handig zijn als je bepaalde kaarten in je deck hebt die je later in het spel niet zoveel meer nodig hebt. Of je verwijdert de kaarten waarmee je het minst hard vooruit kunt gaan.

De markt bestaat uit 18 verschillende kaarten. In één spel potje kun je echt niet alle 18 kaarten kopen. Natuurlijk heb je zo je voorkeuren voor bepaalde kaarten, kaarten die je zeker elk potje wilt aanschaffen. En welke kaarten je het beste kunt kopen, is ook weer afhankelijk van de samengestelde route. En omdat je ze niet allemaal aanschaft, blijft het een zeer afwisselend spel en is elk potje weer heel anders is.

Interactief

Daarnaast biedt het spel ook veel interactie met je medespeler. Nog snel even die laatste goede kaart uit de markt voor de neus van je medespeler kopen. Of blokkeer de route van de tegenstander door op bepaalde punten in de route met je speelstuk vlak voor die van je medespeler te gaan staan. Zo moet je medespeler wachten totdat jij de weg weer vrijmaakt, of een flink stuk omlopen, wat natuurlijk weer een paar extra beurten kost.

Het spel doet wellicht wat denken aan Kolonisten van Catan als je de zeshoekige velden en de prachtige kleuren ziet. De vormgeving van El Dorado is dan ook prachtig en zeer aansprekend! Het samenstellen van een eigen kaartendeck doet weer denken aan bijvoorbeeld Dominion. En toch is het gewoon weer een heel ander en eigen spel.

Wij hopen op een uitbreiding

Nee, we zijn zeker nog niet uitgekeken op de terreintegels. Ook niet op de verschillende soorten expeditiekaarten. Toch hoop ik dat er ooit nog eens een uitbreiding komt met andere terreintegels en wat extra nieuwe en andere expeditiekaarten. Gewoon voor wat extra afwisseling.

In dit spel zit al een kleine uitbreiding: de grot-variant. Het is een zeer eenvoudige extra toevoeging aan het spel. Wij spelen het spel nu standaard met de grot-fiches erbij. Het maakt het spel nog net even wat spannender.

Kortom; De zoektocht naar El Dorado is superleuk en ik kan het iedereen aanraden!

Productinformatie

Titel: De Zoektocht naar El Dorado
Uitgeverij: 999-Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: Vanaf 10 jaar
Speelduur: Ongeveer 40 minuten

Lees ook: Review: Ticket to Ride Amsterdam | Asmodee
Lees ook: Review: Overbooked | Jumbo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *