Kinderschoenen kopen; 7 tips waar je op moet letten

Kinderschoenen kopen, hier let je op

Kinderschoenen kopen; je hebt net nieuwe schoenen voor je kindje gekocht en nog voordat ze versleten zijn, zijn ze weer te klein en sta je alweer in de schoenenwinkel op zoek naar een nieuw paar. Wat groeien de voetjes van de kinderen hard! In dit artikel deel ik een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van kinderschoenen.

1 | Meet voeten regelmatig op

Voeten van kinderen groeien hard. Nu is elk kind natuurlijk anders en niet bij alle kinderen groeien de voeten even snel, maar gemiddeld genomen kun je het volgende zeggen:

  • 1-3 jaar: een schoenmaat per 4 maanden
  • 4-5 jaar: een schoenmaat per 6 maanden
  • 6-7 jaar: een schoenmaat per 8 maanden
  • 8-9 jaar: een schoenmaat per jaar
  • begin puberteit kunnen de voeten nog een groeispurt maken

Het is daarom van belang om in ieder geval eens in de 3 maanden kritisch de schoenen te bekijken en te bepalen of ze nog goed passen of niet.

2 | De eerste schoentjes

Over het algemeen begint je kleintje met lopen als hij tussen de 12 en 18 maanden is. Voor die tijd is het meer dan genoeg om alleen sloffen of sokjes te dragen. Als je kindje gaat lopen is vroeg genoeg om de eerste schoentjes aan te schaffen. Kies dan voor lichte schoenen met een buigzame, flexibele rubber zool. Voor een goede ontwikkeling van de voet is het in huis niet nodig om op schoentjes te lopen. Laat je kindje in huis op blote voeten lopen of op sokken met anti-slip aan de onderkant.

3 | Kies het juiste moment

Vooral met jongere kinderen is het van belang om het juiste moment te kiezen om schoenen te passen. Niet als het moe is en ook niet als het hongerig is. Dan is het risico op gejengel in de winkel wel erg groot en wordt schoenen passen niet zo’n gezellig uitje. Kies daarom het juiste moment om met je peutertje naar de schoenwinkel te gaan.

Ook voor kleuters kan het nog handig zijn om het juiste moment uit te zoeken. Schoenen passen na een lange en vermoeiende schooldag is wellicht ook niet zo gezellig.

4 | Ga in de middag schoenen kopen

In de middag zijn voeten vaak iets dikker dan in de ochtend. Daarom is het verstandig om in de middag naar de schoenwinkel te gaan om schoenen te kopen. Ook als je online schoenen bestelt, zoals deze Shabbies enkellaasjes bij Omoda, is het verstandiger om pas in de middag of in de avond de schoenen te passen.

5 | Kies schoenen die goed passen

Zowel in de lengte als in de breedte is het van belang dat de schoenen ruim genoeg zijn voor een goede ontwikkeling van de voet. Je kindje moet zijn tenen goed kunnen spreiden, bewegen en buigen. Om de schoen goed te kunnen passen laat je de voet helemaal naar achteren schuiven en druk je vervolgens met je duim op de neus van de schoen om te voelen of er genoeg ruimte is.

Je kunt ook de voet helemaal naar de neus van de schoen laten schuiven en aan de achterkant kijken of er genoeg ruimte is. Dit is echter geen betrouwbare methode, je weet immers nooit of je kindje zijn tenen krom houdt.

Als een kind te lang op te kleine schoenen loopt dan kan dat de voetjes gaan vervormen. Schoenen die té groot zijn is ook niet goed, dan is de kans groot dat een kind zijn voet verzwikt of struikelt.

6 | Schoenen met hakjes

Is jouw peuter dol op verkleden en draagt het daarbij prinsessenschoentjes met hakjes? Prima. Maar laat het daar dan ook bij. Het is niet goed voor de ontwikkeling van de voet om op hakjes te lopen. Laat kinderen naar het dagverblijf of naar school schoenen met een platte zool dragen, bijvoorbeeld de Shabbies laarzen, die door het gebruik van pure en zachte materialen een optimaal draagcomfort hebben.

7 | Pas schoenen met sokken aan

Midden in de zomer trek je bij je kindje als snel sandaaltje aan. Maar dat is niet zo handig als je dichte schoenen gaat passen, want met blote voeten is het niet zo fijn passen. Trek je kindje daarom dichte schoenen met sokken aan als je naar de schoenwinkel gaat, of stop anders een paar sokken in je tas.

Waar let jij op bij het kopen van kinderschoenen?

Lees ook: Review: Het Droomkussen | Schrijf het op en droom het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *