Wat kost verhuizen

Wat kost verhuizen

Wat kost een verhuizing gemiddeld? Dat is een vraag die lastig te beantwoorden is. Verhuizen kost geld, dat is een ding wat zeker is. Maar wat een verhuizing gemiddeld kost is afhankelijk van een aantal factoren. Omdat een verhuizing toch al veel geld kost, is het wel zo prettig als je weet waar je aan toe bent. Daarom zetten we in dit artikel een aantal kosten waar je rekening mee kunt houden voor je op een rij en geven wij een aantal tips om die verhuiskosten een beetje binnen de perken te houden.

Wat kost een verhuizing gemiddeld; verhuisbedrijf versus zelf verhuizen

5 jaar geleden, in december 2015, zijn wij verhuisd van een huurhuis naar een koophuis. Het huurhuis was voor ons een opstapje om daarna op ons gemak op zoek te gaan naar een koophuis. We hadden flink wat last van geluidsoverlast en konden daardoor niet wachten om hét perfecte koophuis te vinden. Toen ik zwanger raakte van Joas hebben wij onze zoektocht even gestaakt. En juist op dat moment vonden wij hét huis en niet veel later brachten we een bod uit. Het tegenbod hebben we meteen geaccepteerd.

Uitgerekende datum: 25 oktober 2015. Datum van overdracht: 2 november 2015. Zou ik wel bij de overdracht kunnen zijn? Naarmate de uitgerekende datum naderde, hoe groter de kans werd dat ik niet bij de overdracht zou kunnen zijn. De oplossing is dan om van tevoren een notariële akte machtiging te tekenen, een verklaring waarmee je iemand anders (in ons geval mijn man) de bevoegdheid geeft om te tekenen. Die enkele minuut op het notariskantoor kostte ons enkele honderden euro’s. Het was al klaar voordat we ons kopje koffie leeg hadden.

Joas was dus een week of 6 toen we daadwerkelijk verhuisden. Omdat de verhuizing zo vlak na de bevalling zou plaatsvinden hebben we besloten om een verhuisbedrijf in de armen te nemen, ondanks het feit dat ons nieuwe huis slechts anderhalve kilometer verderop stond. De precieze kosten hiervan weet ik niet meer, het lag ergens tussen de € 1000,- en € 1200,-. Een smak geld, maar ergens viel het mij nog mee. We hebben er wel enorm veel gemak voor teruggekregen en dat is ook heel wat waard. Geen gesjouw met meubels die de trap af en op moeten, de verhuizers doen het vele malen makkelijker en bovendien ook veel sneller. Zij zijn het gewend.

Welke factoren spelen een rol bij  de kosten van een verhuizing?

Wat kost een verhuizing is een vraag die lastig te beantwoorden is, omdat er een aantal factoren zijn die de kosten beïnvloeden:

  • De hoeveelheid spullen die je wilt laten verhuizen. Veel verhuisbedrijven berekenen hun prijs aan de hand van het aantal kubieke meter.
  • Het aantal kilometer tussen je oude huis en nieuwe huis.
  • De toegankelijkheid van beide woningen. Als alle spullen van en/of naar de begane grond moet worden gebracht, dan ben je goedkoper uit omdat er dan niets de trap of en af gesjouwd moet worden. In sommige gevallen is er een verhuislift nodig wat ook weer extra kosten met zich meebrengt.
  • Of je zelf je spullen in dozen pakt, of dat door het verhuisbedrijf laat doen.
  • Op welke dag je wilt verhuizen. In het weekend ben je een stuk duurder uit dan op een doordeweekse dag.

Laten verhuizen; tips om kosten te besparen

Tip 1 | Wat kost verhuizen? Vraag meerdere offertes aan!

Het prijsverschil tussen verschillende verhuizers kan enorm zijn. Dus wat de gemiddelde kosten van een verhuizing zijn, is lastig te zeggen. Daarom is het van belang om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende verhuisbedrijven. Kies vervolgens het bedrijf uit waar jij het prettig bij voelt. Aan welk verhuisbedrijf durf jij je kostbare huisraad toe te vertrouwen? Wie biedt de beste kwaliteit aan?

Tip 2 | Zet jouw wensen goed op een rij

Voordat je een verhuisbedrijf vraagt om een offerte op te maken, is het van belang om jouw wensen op een rij te zetten. Daarmee voorkom je dat appels met peren worden vergeleken en je dus verschillende offertes krijgt die niet goed met elkaar vergeleken kunnen worden.

Een aantal punten die je voor jezelf helder moet hebben zijn:

  • Pak je zelf alle spullen in dozen, of laat je dat het verhuisbedrijf doen? Je kunt het ook deels zelf doen en deels door het verhuisbedrijf laten doen.
  • Wil je dat het verhuisbedrijf alle kasten en andere meubels uit elkaar haalt en weer in elkaar zet, of doe je dat zelf?
  • Zet van tevoren ook goed op een rij welke meubels er naar welke verdieping moeten worden gebracht. Hoe specifieker jij bent, hoe duidelijker de offerte is.             
  • Breng je in de loop der weken zelf al een aantal dozen en andere spullen naar je nieuwe huis, of laat je alles door de verhuizers verhuizen?
  • Op welke dag wil je verhuizen? In het weekend ben je vaak duurder uit dan op een doordeweekse dag.

Tip 3 | Vraag familie en vrienden en bespaar op de kosten

Om de kosten van een verhuizing binnen de perken te houden kan een paar extra helpende handjes zeker het verschil maken. Wanneer het mogelijk is kun je familie en vrienden vragen om tijdens de verhuisdag mee te helpen met bijvoorbeeld schoonmaken of het uitpakken van de dozen.

Ook 1 of 2 dagen na de verhuizing kun je nog hartstikke blij zijn met een paar extra handjes, want ook dan staan er vaak nog dozen te wachten om uitgepakt te worden.

Tip 4 | Verhuisdozen huren

Hoeveel verhuisdozen denk je nodig te hebben als je gaat verhuizen? Dat kunnen zomaar tientallen, zo niet honderd, dozen zijn. Een flinke kostenpost als je deze zelf moet kopen. Verhuisbedrijven bieden vaak verhuisdozen aan die je kunt huren. Deze dozen worden ruim van tevoren bij je thuisbezorgd zodat je alle tijd hebt om zelf alvast de dozen in te pakken. Zijn alle dozen na de verhuizing weer uitgepakt? Dan bel je het verhuisbedrijf en de dozen worden weer opgehaald.

Tip 5 | Pak zelf zoveel mogelijk je huisraad in

Alles wat je zelf kunt doen hoeft het verhuisbedrijf niet meer te doen. Daarmee worden de verhuiskosten lager. Velen vinden hebt bovendien ook fijner om zelf de dozen in te pakken en voorzichtig om te gaan met eigen spullen. Ook weet je veel beter wat in welke dozen je hebt gestopt.

Tip 6 | Verhuis zelf al wat mogelijk is

In aanloop naar de verhuizing zul je regelmatig naar het nieuwe huis gaan om bijvoorbeeld te klussen. Waarom zou je dan niet meteen je auto volladen met de dozen die al ingepakt zijn? Alles wat je zelf overbrengt, hoeven verhuizers niet meer te doen. En dat scheelt weer een aantal euro’s aan verhuiskosten.

Tip 7 | Plak stickers op alles

Plak op alle meubels, dozen en andere items een sticker met daarop de ruimte waar het betreffende meubelstuk of doos naartoe moet. Maak het voor de verhuizers zo makkelijk mogelijk. En het bijkomende voordeel, het scheelt jou een hoop vragen van de verhuizers. En die tijd kun jij weer gebruiken om uit te pakken en schoon te maken.

Wat kost verhuizen

Wat kost verhuizen gemiddeld als je dit zelf doet?

Hoeveel kost verhuizen als je dit zelf doet? Je hebt de neiging om te denken dat het gratis is. Zelf verhuizen is over het algemeen wel goedkoper dan je laten verhuizen door een verhuisbedrijf. Toch is het van belang om rekening te houden met een aantal kosten, want zelf verhuizen betekent zeker niet dat het gratis is.

Je kunt je spullen vervoeren met je eigen auto. Hoe vaker je heen en weer rijdt, hoe meer het gaat kosten wat betreft brandstof en andere autokosten. Je kunt ook een busje, vrachtwagentje of aanhangwagen huren. Ook dat brengt kosten met zich mee. Daarnaast zul je nog een aantal materialen moeten huren of aanschaffen die het verhuizen makkelijker maakt. Denk dan aan een steekwagentje, een verhuislift en verhuisdozen. En bedenk dat je spullen niet verzekerd zijn voor schade wanneer je ze zelf verhuist.

Kosten verhuizen financieren

Verhuizen kost geld, veel geld. Niet iedereen heeft zomaar geld voorhanden om alle kosten van een verhuizing te betalen. Met bovenstaande tips hopen wij je een aantal ideeën te hebben gegeven hoe je de kosten van een verhuizing binnen de perken kunt houden. Geld lenen is ook een mogelijkheid, maar ook dat kost geld. Daarom is het van belang om altijd een vergelijking te maken voordat je een lening afsluit. Daarmee voorkom je dat je onnodig te veel rente betaalt. Ook bij het afsluiten van een hypotheek is het verstandig om de hypotheekrente van de verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. Let er wel op dat de hoogte van de rente bij de verschillende hypotheekvorm weer anders kan zijn. De rente van een aflossingsvrije hypotheek kan hoger of lager zijn dan de rente bij een lineaire- of een annuïteitenhypotheek.

Wij hebben ervoor gekozen om ons te laten verhuizen door een verhuisbedrijf. Wij vinden de kosten daarvan niet opwegen tegen het gemak dat je ervoor terugkrijgt. Als we ooit nog eens zouden verhuizen, dan zou de keuze voor ons heel makkelijk zijn. Wat zou jij doen?

Lees ook: Review: Stekkie Box met 4 verrassingen | Plant Rebelz

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *