Review: My City | Legacy-spel van 999-Games

My City | 999-Games

My City is nieuw competitief legacy-spel van de bekende auteur Reiner Knizia. In My City ga je door de generaties heen gebouwen plaatsen, waarbij de gemeenschap in de vroege pre-industriële stadia begint en zich door de industrialisatie ontwikkelt. Arjan en ik hebben dit spel van 999-games getest en in dit artikel deel ik onze mening. Zonder spoilers.

My City

Na een lange reis ben je in het beloofde land aangekomen. Al snel zet je de eerste gebouwen neer en bouw je jouw eigen stad.

Legacy-spel

De campagne bestaat uit 24 spellen, verdeeld in 8 hoofdstukken van elk 3 spellen. Tijdens elk spel passen spelers hun ervaring aan door onderdelen en spelregels aan hun persoonlijke borden en kaarten, en aan het spel toe te voegen. De keuzes en acties van spelers die tijdens een spel zijn gemaakt, gaan mee naar de volgende sessie, waardoor een unieke, persoonlijke spelervaring ontstaat.

De winnaar van elk spel verdient ontwikkelingspunten voor de campagne. Naarmate de campagne vordert, komen er andere manieren bij om ontwikkelingspunten te verdienen. Meestal zijn er spelregelwijziging tussen spellen, maar die worden pas na elk hoofdstuk (d.w.z. na ieder derde spel) onthuld.

Inhoud van het spel

  • 4 dubbelzijdige speelborden
  • 8 enveloppen met verrassingen
  • 24 speelkaarten
  • 96 gebouwen (in 3 kleuren, 24 per spelerssymbool)
  • 4 scorestenen
  • de spelregels
My city spelinhoud

Voorbereiding

  • Elke speler krijgt een persoonlijke spelbord. In de loop van het spel zal dit spelbord wijzigen. De speler plakt er bijvoorbeeld stickers op, speelt nieuwe gebieden vrij en tekent erop.
  • Elke speler krijgt een scoresteen, deze zet hij op nummer 10 op het scorespoor. Daarmee worden de punten bijgehouden.
  • Iedere speler krijgt 24 gebouwen. Er zijn 3 soorten gebouwen in 8 verschillende vormen; gele woningen, rode openbare gebouwen en blauwe bedrijven.
  • De 24 bouwkaarten worden als gedekte stapel in het midden van de tafel gelegd.

Algemene spelregels

Er zijn een aantal spelregels die, op enkele uitzonderingen na, voor alle 24 spellen gelden. Alle spelers spelen tegelijkertijd. De bovenste kaart van de trekstapel wordt omgedraaid, elke speler pakt het gebouw wat staat afgebeeld op die kaart en legt deze op zijn speelbord volgens een aantal legregels. Op deze manier worden alle bouwkaarten omgedraaid om komt je speelbord vol te liggen met gebouwen.

Aan het einde van het spel worden de punten geteld. Zo krijg je punten voor elke boom die nog zichtbaar is, maar verlies je punten als er nog stenen zichtbaar zijn. Voor elk lichtgroen veld dat nog op het spelbord zichtbaar is, verlies je ook weer een punt. De speler die aan het eind van een spel de meeste punten heeft krijgt 2 ontwikkelingspunten die hij mag inkleuren op zijn spelbord. De speler die tweede is geworden krijgt 1 ontwikkelingspunt. (Bij twee spelers ontvangt de verliezer geen ontwikkelingspunten). Vervolgens krijgen alle spelers, afhankelijk van hun eindklassering, één of meerdere stickers die permanent op het spelbord geplakt mogen worden.

8 enveloppen

Elke envelop omvat 3 spellen. In de envelop zit een blad met spelregels specifiek voor die 3 spellen. Ook zit er in de envelop een overzichtstabel die aangeeft waarmee er punten te winnen of te verliezen valt. Ook staat er op deze tabel welke stickers je krijgt als je 1e, 2e, 3e, of 4e bent worden. Daarnaast zit er in elke envelop een velletje met stickers die je op dat moment nodig hebt. Ook zitten er soms andere elementen in de envelop. Altijd een verrassing dus.

Einde van het spel

De speler die aan het einde van alle 24 spellen de meeste ontwikkelingspunten heeft verdiend, heeft het spel gewonnen.

Het eeuwige spel

Heb je alle 24 spellen gespeeld? Dan heb je een zeer bijzondere ervaring achter de rug. Het is jammer als dit spel permanent in de kast beland. Daarom kun je op de achterkant van het spelbord ‘het eeuwige spel’ spelen. Deze versie komt ongeveer overeen met spel 10 van het legacy-spel.

Lees ook: Review: De zoektocht naar El Dorado | 999-Games

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

My City is genomineerd in de categorie 10 t/m 11 jaar:

De mening van de jury:

My City is een bordspel, waarbij de spelers moeten proberen om op hun eigen speelbord een stad te bouwen door allerlei gebouwen te plaatsen en daarbij zo weinig mogelijk open plekken te laten. Hiervoor krijg je punten of strafpunten. Per beurt moeten alle spelers volgens bepaalde regels een gebouw op hun bord plaatsen. De speler met aan het eind de meeste punten wint. Het spel kan in de vorm van opeenvolgende hoofdstukken gespeeld worden, waarbij je de resultaten van de vorige spelen meeneemt (legacy-vorm) of als los spel. In de legacy-variant speel je 24 scenario’s waarbij na elk spel het bord permanent verandert met behulp van stikkers en pas na 24 keer spelen de winnaar wordt bepaald. Het spel vraagt om strategisch inzicht, ruimtelijk overzicht en planning.

Mijn mening

Wat een fantastisch concept; het verhaal gaat spel na spel verder en de stad groeit. Elke spelletje is het een verrassing welke extra spelregels er voor dat spelletje van toepassing zijn, waar je punten mee kunt scoren of punten kunt verliezen. Ook is het steeds weer spannend welke stickers of andere dingen er uit de envelop tevoorschijn komen.

Het spel bestaat uit 8 hoofdstukken van elk 3 spellen. De 3 spellen in één hoofdstuk kennen steeds kleine wijzigingen in de spelregels. Ga je naar een volgend hoofdstuk, dan vindt er vaak een grotere wijziging in de spelregels plaats. Op de in de envelop bijgevoegde spelregels staan alle regels per spel duidelijk omschreven. Het bijgevoegde overzicht beschrijft duidelijk de puntentelling en welke stickers de winnaar, de verliezer, enz. krijgt en waar je ze moet plakken. Maar al met al, al wijzigen de regels steeds ietsje, ze zijn wel duidelijk en het is een zeer toegankelijk spel.

Ik vond het wel een dingetje hoor. Stickers plakken op het spelbord zodat je het na één keer spelen nooit meer kunt doen. Daar moest ik mij echt eventjes overheen zetten. De herspeelbaarheid is daarmee met dit spel niet zo hoog, al moet ik ook zeggen dat je met 24 spellen best wel even zoet bent. Op het spelbord schrijven kon ik beslist niet over mijn hart verkrijgen, dus de ontwikkelingspunten hebben we op een los blaadje geschreven. Wat ik jammer vind is dat de stickers niet los te koop zijn. De opgeplakte stickers kun je aan het einde van de 24 spellen best wel van het spelbord lospeuteren, zodat ook het legacy-spel herspeelbaar is. Het verrassingseffect is dan misschien wel weg, maar dat neemt niet weg dat het beslist leuk is om het over een poosje nog eens te spelen. Dat kan best.

Het eeuwige spel

Gelukkig kun je na de 24 spellen het eeuwige spel spelen. Ook die versie is absoluut leuk en het is elke keer weer een sport om de gebouwentegels zo neer te leggen dat het spelbord zo vol mogelijk komt en je daarmee de meeste punten kunt halen. Maar omdat je tijdens het Legacy-spel zo gewend bent dan de spelregels steeds wijzigen, mis ik in het eeuwige spel toch een beetje de variatie.

Wij hebben genoten van het Legacy-spel, avond na avond hebben we dit spel gespeeld en uiteindelijk heb ik helaas verloren. Da’s dan weer jammer. Omdat we nog twee spelborden over hebben hopen we dit spel over een tijdje zeker nog eens te spelen. Maar voor nu genieten we gewoon van het eeuwige spel.

Productinformatie

Titel: My City
Auteur: Reiner Knizia
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Aantal spelers: 2-4 jaar
Speelduur: ongeveer 30 minuten per spel

Lees ook: Review: Aqualin | 999-games
Lees ook: Review: Rovers van de Noordzee | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *