Review: Aqualin | 999-games

Aqualin 999games tweepersoonsspel

Aqualin van 999-Games is een tactisch legspel voor twee personen dat zich afspeelt in de diepte van de zee. Je ontmoet daar de prachtigste zeedieren in de allermooiste kleuren. Ga je mee diepzeeduiken om samen met de zeedieren de strijd aan te gaan?

Aqualin

Haal diep adem en duik in het diepe met Aqualin. In dit tactische legspel gaan verschillende zeedieren de strijd met elkaar aan. Zij proberen groepen te vormen om de overmacht op het rif te krijgen.

Inhoud

 • 36 zeebewoners (6 zeebewoners in 6 verschillende kleuren)
 • 1 rif (spelbord)
 • de spelregels

Voorbereiding

 • Voordat je een duik in het diepe neemt bepaal je samen met je medespeler wie de dierensoorten gaat verzamelen en wie de kleuren gaat verzamelen.
 • Vervolgens leg je het rif (spelbord) in het midden van de tafel. De stenen met de zeedieren worden omgedraaid, gemengd en naast het spelbord neergelegd.
 • Draai 6 willekeurige stenen open en leg deze aan de andere kant van het spelbord.

Spelregels

De beurt van een speler bestaat uit 3 acties:

 1. Je mag een steen op het spelbord in horizontale of in verticale richting verplaatsen om ruimte te maken voor je eigen groep, of om de groep van je medespeler te breken.
 2. Vervolgens kies je één van de zes stenen die open naast het spelbord ligt en plaats je deze op een leeg vakje op het spelbord.
 3. Draai een nieuwe steen open en leg deze bij de andere 5 open gedraaide stenen.

Puntentelling

Het spel is afgelopen als alle stenen op het spelbord liggen.

Nu volgt de puntentelling. Per dier (en bij de medespeler per kleur) wordt gekeken hoe groot de aaneengesloten groep is.

 • Groepje van 2 stenen: 1 punten
 • Groepje van 3 stenen: 3 punten
 • Een groepje van 4 stenen: 6 punten
 • Groepje van 5 stenen: 10 punten
 • Groepje van 6 stenen: 15 punten

Alle punten van de diersoorten/kleuren worden nu bij elkaar opgeteld en de speler met de meeste punten wint het spel.

Aqualin 999games

Lees ook: Review: Targi | White Goblin Games

Mijn mening

Simpelere spelregels kun je niet hebben. Je leest ze in anderhalve minuut door en je snapt het spel meteen. Het spel winnen is daarentegen wel een uitdaging. Als je denkt goed bezig te zijn en al een groepje gevormd hebt, dan kan je tegenspeler zomaar een zeebewoner uit dat groepje wegschuiven en die plek met een nieuwe steen blokkeren. Daar gaat je winst. En dat gaat zo het hele spel door. Je probeert zelf groepjes te vormen, maar ondertussen ook het groepje dat je tegenspeler probeert te vormen uit elkaar te drijven. En dan is het net schaken, je kunt urenlang naar het bord staren om te bepalen wat nu de meest handige zet is. Een flink uitdagend spel dus.

Het klaarleggen van het spel is binnen één minuut gebeurd. Als je niet te lang over de volgende zet nadenkt, kun je het spel in 20 minuutjes spelen. Daarmee is het een leuk en vlot spel voor als je even wat minder tijd hebt en je toch een uitdaging wilt aangaan. Daarbij is Aqualin een tweepersoonsspel en als je vaak een spel met z’n tweeën speelt, is dit echt een leuke toevoeging aan de spellenkast.

Je waant je in de zee

De vormgeving van het spel is mooi. De zeedieren op de stenen zijn mooi. De kleuren zijn mooi. Je waant je echt in de zee. De stenen zijn van goede en zware kwaliteit. Het spelbord heeft echter wel een nadeel. Onder het spelbord had wel iets van antislip mogen zitten, nu heeft het namelijk de neiging om rond te draaien zodra je er een steentje op legt. En dat is best irritant, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Je kunt ook zelf een antislipmatje onder het bord plakken.

Kortom: Aqualin is een superleuk en tactisch duel onder water dat er ook nog eens leuk en aantrekkelijk uit ziet. Je hebt weinig nodig om een fantastisch spel te creëren. Zeker een aanrader!

Productinformatie

Titel: Aqualin
Uitgeverij: 999-Games
Aantal spelers: 2
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar

Aqualin

Lees ook: Review: Jaipur | Asmodee
Lees ook: Review: Watergate | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *