Ik ga op reis en neem mee …

Koffer inpakken, ik ga op reis en neem mee

De vakantie begint vaak al bij de voorpret, maar het inpakken van de koffers kan een echte sport zijn en flink wat stress veroorzaken. Je bent al gauw bang dat je zonder komt te zitten en dan stop je het toch maar weer in die koffer. Gevolg; overvolle koffers en tassen die niet eens meer fatsoenlijk in de auto passen. Tenzij jíj thuis blijft, maar dat wil je natuurlijk niet. In dit artikel geef ik je een aantal tips en neem je nooit teveel spullen mee op reis.

Tip 1 | Een goede voorbereiding voordat je op reis gaat

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je bijvoorbeeld een huisje of caravan hebt gehuurd dan is het verstandig om van tevoren te checken of er al het een en ander in het vakantiehuisje aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan theedoeken en handdoeken, badhanddoeken en beddengoed. Kun je het niet op de website vinden, vraag het dan na bij de eigenaar van het huisje. Als wij een particulier vakantiehuisje in het buitenland boeken, dan zijn deze items vaak al aanwezig en bij de prijs inbegrepen. Kies je voor een huisje op een vakantiepark, dan zul je dit zelf mee moeten nemen of kun je het tegen een vergoeding huren bij de receptie.

Badhanddoeken kunnen flink wat ruimte in beslag nemen. Neem voor de kinderen bijvoorbeeld hydrofiele doeken mee in plaats van handdoeken. Kinderen kunnen zich nog prima met een hydrofiele doek afdrogen, maar ze nemen flink wat minder ruimte in beslag. Bovendien zijn ze sneldrogend wat tijdens de vakantie ook wel fijn is.

Check van tevoren of je een wasmachine tot je beschikking hebt. Even halverwege de vakantie een wasje kunnen draaien scheelt al enorm veel gesjouw. En ruimte.

Tip 2 | Bekijk de weersvoorspellingen

Bekijk enkele dagen voordat je op vakantie gaat de weersvoorspellingen van de plaats van bestemming. Nu is er niets zo veranderlijk als het weer, maar enige richtlijn geeft het wel. Als je bij de weervoorspellingen de komende 14 dagen een stralend zonnetje en 28 graden ziet staan, dan kun je beter wat extra zomerjurkjes en korte broeken in de koffer stoppen en de dikke truien thuislaten. Dan heb je vaak aan één vestje of warme trui wel genoeg voor de avonden dat het net wat frisser begint te worden. Zie je dat er flink wat regen wordt voorspeld? Dan zul je waarschijnlijk wat extra lange broeken, truien en een regenjas dames in je tas stoppen. Op deze manier kun je vaak goed inspelen op de weersverwachting en zul je nauwelijks spullen meenemen die je waarschijnlijk toch niet nodig zult hebben.

Tip 3 | Maak een inpaklijst

Maak voordat je gaat beginnen met inpakken een lijst met spullen die je mee wilt nemen. Schrijf er ook de aantallen bij, bijvoorbeeld: 14 paar sokken, 3 zomerjurkjes, 6 leesboeken, enz. Doe dit niet alleen voor de spullen die je zelf mee wilt nemen, maar voor je hele gezin. Vervolgens ga je nog eens kritisch door deze lijst heen. Kun je nog wat schrappen en bijvoorbeeld met een spijkerbroek minder toe?

Bewaar deze lijst voor de volgende vakanties. Zo hoef je niet steeds een nieuwe lijst op te stellen en kun je de lijst voor elke vakantie op detail aanpassen.

Als je aan de slag gaat met inpakken, houd dan ook een pen bij de hand en streep steeds door wat je al hebt ingepakt. Zo hoef je niet de boel overhoop te halen als je even niet meer weet of je nu wel of niet iets in je koffer hebt gestopt.

Tip 4 | Eerst verzamelen, dan pakken

Dan komen we meteen op het volgende punt. Als beste kun je alles wat je mee wilt nemen verzamelen en keurig op stapeltjes op bijvoorbeeld het bed klaarleggen. Heb je alles klaarliggen? Bekijk dan nog eens kritisch naar alle spullen die je hebt gepakt. Kijk of je nog wat terug in de kast kunt stoppen. Ga je echt alle broeken dragen die je hebt klaargelegd, of kan die ene flared jeans toch beter terug de kast in? Als alles bij elkaar klaarlegt, dan zie je pas vaak de grote hoeveelheid spullen en kun je je afvragen of je het echt allemaal nodig gaat hebben.

Tip 5 | Alles in het klein

Hoeveel boeken ga jij tijdens de vakantie lezen? Boeken kunnen best dik zijn en zijn ook enorm zwaar. Ze nemen veel ruimte in beslag. Als je een e-reader hebt, dan kun je daarop alle boeken zetten die je graag wilt lezen. De e-reader kun je net zo vol met boeken zetten als je zelf wilt. Zo kom je tijdens de vakantie nooit boeken te kort.

Niet alleen als het gaat om boeken kun je ruimte besparen, ook als het gaat om spelletjes. In veel spellendozen heb je ruimte te over en is er vaak de mogelijkheid om er nog één of twee spellen bij in te stoppen. Ook zijn er ontzettend leuke spellen (veelal kaartspellen of dobbelspellen) in een klein doosje verkrijgbaar. Daar kun je er flink wat van in je tas stoppen zonder dat het al te veel ruimte in beslag neemt.

En als laatste; op toiletspullen kun je ook ruimte besparen. Je kunt van die handige mini’s kopen, maar wat je ook kunt doen is speciale lege flesjes kopen die je kunt vullen met je eigen shampoo of doucheschuim. Met zo’n klein flesje heb je zeker wel genoeg voor een week of twee en het bespaart je enorm veel ruimte.

Tip 6 | Speelgoed mee op reis

Kinderen willen natuurlijk speelgoed meenemen op reis, maar overdrijf ook hierin niet. Het is ons al regelmatig overkomen dat we een tas vol speelgoed mee hadden genomen voor de kinderen, maar dat het ongebruikt weer terug is gekomen. Als het mooi weer is, zullen kinderen vaak buiten spelen en hebben ze sowieso weinig speelgoed nodig. Natuurlijk kan het ook eens regenen en willen de kinderen wel met speelgoed spelen. Geef elk van je kinderen een tasje of koffertje en laat ze – onder jouw begeleiding – zelf het speelgoed kiezen wat ze mee willen nemen en daarmee de tas vullen. En, vol is vol. Of geef ze een nieuw cadeautje waarvan je zeker weet dat ze het leuk vinden en wat ze mee mogen nemen op reis. Vaak zie je dat kinderen met nieuw speelgoed zich urenlang kunnen vermaken. Zo hoef je weinig ander speelgoed mee te nemen op reis.

Succes met inpakken en geniet van je vakantie!

Lees ook: 5 attractieparken waar je ook kunt overnachten
Lees ook: Vakantie met kinderen: Neustift im Stubaital | Oostenrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *