Review: Clever | 999-Games

Clever | 999-Games

Clever is een enorm verslavend spel. Het ene na het andere potje spelen we weg om zo te proberen om meer punten te halen dan het vorige potje. En als je er dan achterkomt dat je een online tryout game van Clever via de website van 999-Games kunt spelen, dan kun je al raden wat er gebeurt. Het plan om deze blog te schrijven werd steeds maar verder voor mij uitgeschoven. Even nog een potje … Na ja, zoals je kunt lezen is het er toch nog van gekomen om deze blog af te krijgen.

Clever

Clever is een tactisch dobbelspel voor het hele gezin. Vul steeds één van je dobbelstenen in de bijbehorende categorie in. Elke categorie levert op een andere manier punten op. De andere spelers mogen echter kiezen uit de resterende dobbelstenen met een lager resultaat. Razend spannend tot het einde!

Inhoud

  • 1 scoreblok
  • 6 dobbelstenen
  • 4 viltstiften
  • De spelregels

Voorbereiding

Geeft elke speler een vel van het scoreblok en een viltstift.
Tip: Lamineer of plastificeer een aantal velletjes van het scoreblok. Met een whiteboardmarker kun je hierop schrijven en na een potje kun je het uitwissen en weer opnieuw gebruiken.

Spelregels

Het spel wordt gespeeld over 6 rondes. Aan het begin van een ronde streept elke speler het huidige rondenummer door en krijgt hij de eventueel daarbij behorende bonus of actie.

De speler die aan de beurt is gooit de 6 dobbelstenen. Daarvan kiest hij 1 dobbelsteen. Hij moet de waarde van die dobbelsteen invullen in de categorie van de betreffende kleur. De witte dobbelstenen is een kleurenjoker en mag voor elke categorie worden gebruikt, of hij combineert de witte en de blauwe dobbelsteen (zodat je een resultaat van 2-12 kunt behalen in plaats van 1-6) en vult deze in bij de blauwe categorie. De dobbelstenen die een lagere waarde tonen dan de gekozen dobbelsteen mag hij niet meer gebruiken en legt hij op het zilveren dienblad afgebeeld in de doos. De speler die aan de beurt is gooit met de overgebleven dobbelstenen nog een tweede keer, en vervolgens nog een derde keer.

Als zijn beurt voorbij is mogen de andere spelers 1 van de 3 dobbelstenen kiezen die op het zilveren dienblad liggen en de waarde hiervan in de categorie van de betreffende kleur aankruisen of invullen.

De ronde is voorbij als alle spelers één keer de actieve speler is geweest. Speel op deze manier het spel verder totdat elke speler 6 rondes heeft gespeeld.

Clever speelmateriaal | 999-Games

Bonussen

Tijdens het spel kunnen spelers bonussen ontvangen. Deze bonussen staan aangegeven direct onder een vakje of aan het einde van een rij of kolom. Een bonus houdt bijvoorbeeld in dat je in de aangegeven categorie een extra vakje mag aankruisen of invullen.

Ook kunnen spelers vossen verdienen. Voor vossen krijgen spelers aan het einde van het spel extra punten. Elke vos levert zoveel punten op als de categorie waarin de speler het minst aantal punten heeft gehaald.

Puntentelling

Elke speler bepaalt nu voor elke categorie het aantal punten wat hij in die categorie gehaald heeft. Daarna vermenigvuldigt hij het aantal behaalde vossen met het aantal punten in de categorie met de laagste score. De 6 scores worden nu bij elkaar opgeteld en degene met de hoogte eindscore wint het spel.

Lees ook: Review: Keer op Keer Kids | 999-Games

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

FurReal Mama Josie de Kangoeroe is genomineerd in de leeftijdscategorie 18+.

De mening van de jury:

Bij Clever is het dobbelen tot je scheel ziet. Een spel waarbij je continu aan het spelen bent.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog:

Clever is een dobbelspel waarbij voortdurend strategische keuzes moeten worden gemaakt. Je mag in je beurt drie keer gooien met zes verschillende kleuren dobbelstenen. Vervolgens kies je per worp één dobbelsteen waarvan je de waarde in één van de categorieën op je scoreformulier kunt noteren. De keuze heeft invloed op het aantal dobbelstenen dat je in je tweede en derde worp mag gebruiken. De andere spelers mogen de waarde van één van de dobbelstenen die je niet hebt gebruikt op hun eigen scoreformulier noteren. Jouw keuze kan dus ook de andere spelers bevoordelen. Op het scoreformulier moet eveneens keuzes worden gemaakt over de plek waar de waarden van de dobbelstenen worden ingevuld.

Door bepaalde kolommen of rijen helemaal te vullen kunnen bonuspunten verdiend worden. Het aantal keuzemogelijkheden is heel groot, wat het spel behoorlijk complex, maar daardoor ook uitdagend maakt. Het spel vraagt om goed inzicht in de regels en bonussen, planning en overzicht en strategisch inzicht (afwegen van mogelijkheden en de consequenties daarvan). De dobbelstenen zorgen voor onvoorspelbaarheid, wat vraagt om flexibel denken en het inschatten van kansen. Bovendien is er een stukje verdeelde aandacht nodig om in de gaten te houden hoe de tegenstanders er voor staan. leuk om samen met vrienden te spelen die redelijk aan elkaar gewaagd zijn.

Scorevel Clever

Mijn mening

In een eerdere blog schreef ik al dat ik was uitgenodigd voor de allereerste Online Academy van 999-Games. Als je mijn blog een beetje volgt, dan kun je denk ik al raden dat ik dat supertof vind. En het was ook supertof. 999-Games King Bert heeft samen met Karina een aantal kinderspellen laten zien en uitgelegd, waaronder Beverbende, L.A.M.A., Regenwormen en nog veel meer. Na afloop mocht ik uit een lange lijst 3 spellen kiezen om met mijn gezin te spelen.

Uit deze lange lijst vond ik precies nog 3 spellen die mijn interesse wekten en wij nog niet in huis hadden (onze spellenkast is overvol, maar er kan altijd nog meer bij). Ik ontving L.A.M.A., Keer op Keer Kids en Clever. De eerste twee genoemde spellen hebben we al tientallen keren met de kinderen (van 5 en 7 jaar) gespeeld en zijn enorm leuk. Clever hebben we nog niet met de kinderen gespeeld omdat het zo op het eerste oog best wel een complex spel is en onze kinderen daar nog ietsje te jong voor zijn. Mijn man en ik wilden dit spel eerst zelf een aantal keer spelen zodat wij de spelregels goed onder de knie hebben en het makkelijker en sneller aan onze kinderen uit zouden kunnen leggen.

Clever dobbelspel

Razend spannend tot het einde

Mijn man en ik hebben Clever ondertussen al gigantisch vaak gespeeld. Het is simpelweg gezegd een enorm verslavend spel. Steeds weer wil je het spel opnieuw spelen, niet alleen om van je medespelers te winnen, maar ook omdat je steeds weer je eigen score wilt verbeteren. Je kunt tijdens het spel in 5 verschillende categorieën punten verdienen. Het is echter wel van belang dat je ook genoeg punten verdient in de categorie met de laagste score. Je kunt dus niet zomaar een categorie ‘overslaan’ en je volledig richten op andere categorieën, want juist door de vossen kun je flink wat punten verdienen als je het goed doet. Het is dus best nog een lastig spel, al is het qua spelregels makkelijk.

Daar komen we meteen uit bij mijn volgende punt. Als je het scoreblad ziet en de spelregels doorbladert, dan zou je het liefst het spel meteen aan de kant leggen. Het ziet er enorm ingewikkeld uit. Toch kan ik adviseren om eventjes door te lezen, want moeilijk is het echt niet. Of bekijk eerst even het YouTube-filmpje waarin het spel duidelijk wordt uitgelegd.

Meer varianten

Het spel Clever is in nog meer varianten verkrijgbaar. Zo is er ook het spel Dobbel zo Clever en Clever tot de 3e macht verkrijgbaar. Ook zijn er diverse scoreblokken voor de doorgewinterde speler die het ‘basis’scoreblok ondertussen kan dromen. Deze extra scoreblokken bieden tal van nieuwe mogelijkheden. Ik denk dat het zeker waar is dat deze nieuwe spellen en ook de extra scoreblokken van toegevoegde waarde kunnen zijn. Ondertussen kunnen wij inderdaad het scoreformulier dromen en zijn wel toe aan een nieuwe uitdaging. Je kunt vast raden wat er op mijn verlanglijstje komt.

Productinformatie

Titel: Clever
Uitgeverij: 999-Games
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: 8+
Speelduur: ongeveer 30 minuten

Lees ook: Review: L.A.M.A – Leg Alle Minpunten Af | 999-Games
Lees ook: Review: Bloqs | Pumpkin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *