Review: Keer op Keer Kids | 999-Games

Keer op Keer Kids

Keer op Keer is een superverslavend spel. Zelf hebben wij Keer op Keer, maar ook Keer op Keer 2. Van beide spellen heb je al eerder een review op mijn blog kunnen lezen. Daarnaast zijn er ook nog extra scoreblokken verkrijgbaar; Keer op Keer – nog een keer met level 2, 3 en 4 en Keer op Keer – Daar gaan we weer met level 5, 6 en 7. Deze extra scoreblokken hebben we zelf niet, dus daar kan ik geen mening over geven. Wel ontvingen wij laatst van 999-Games Keer op Keer Kids, een speciale versie voor kinderen vanaf 5 jaar.

Keer op Keer Kids

Drukte in de dierentuin! Er zijn vandaag zoveel bezoekers dat de spelers de verzorgers moeten helpen met het voederen van de dieren. De spelers hebben als opdracht gekregen te helpen met het voederen door met hun dobbelstenen de juiste kleuren te dobbelen om daarmee de dierenverblijven op hun scorevel zo snel mogelijk aan te kruisen en waardevolle punten te scoren. Wie het betreffende dierenverblijf als eerste vol heeft, scoort de meeste punten.

Inhoud

  • 3 kleurendobbelstenen
  • 1 scoreblok
  • 4 potloden
  • de spelregels

Voorbereiding

Geef elke speler een scorevel en een potlood. De speler die begint krijgt als eerste de 3 dobbelstenen.
Tip: wij plastificeren (lamineren kan ook) een aantal scorevelletjes. Wij schrijven erop met uitwisbare stiftjes. Nadat je een spelletje gespeeld hebt, wis je het scoreblaadje weer uit met een keukenpapiertje en op deze manier kun je een scorevelletje eindeloos hergebruiken.

Spelregels

De speler die aan de beurt is werpt de 3 dobbelstenen. Hij kiest één van de drie dobbelstenen en legt deze opzij. Hij vult het resultaat in op zijn scorevel. Dat houdt in dat hij alle velden van één dierenverblijf in de gekozen kleur aankruist. Een dierenverblijft bestaat uit 1, 2, 3 of 4 aaneengesloten vakjes van dezelfde kleur met hetzelfde dierensymbool.

De andere spelers mogen vervolgens uit de twee overgebleven dobbelstenen één dobbelsteen kiezen en vult het resultaat van die dobbelsteen in op zijn scorevel. De dobbelstenen blijven in het midden van de tafel liggen, de overige spelers kunnen dus allemaal dezelfde dobbelsteen kiezen.

Heeft elke speler zijn resultaat ingevuld? Dan is de volgende speler aan de beurt om de dobbelstenen te werpen.

Als een speler zijn resultaat invult op zijn scorevel, dan moet hij zich daarbij wel aan een aantal voorwaarden houden.

  • Staat er een ster in een van de vakjes van het dierenverblijf? Dan mag een speler die altijd aankruisen als hij voor die kleur kiest.
  • Een speler mag alleen een dierenverblijf aankruisen die met minstens één zijde grenst aan een dierenverblijf die al aangekruist is.
  • Kruis altijd alle velden van één dierenverblijf aan. Bestaat een dierenverblijf uit 3 velden, dan worden alle 3 de velden aangekruist.
  • Een speler mag geen dierenverblijf aankruisen die niet grenst aan een andere dierenverblijf, of die geen ster bevat.

Punten verdienen

Zodra een speler een kolom volledig heeft aangekruist, dan zegt hij dat direct. De speler mag het vakje boven die kolom omcirkelen. De andere spelers kruizen het vakje boven die kolom door. Alleen de speler die als eerste de kolom volledig heeft ingevuld, kan dus een punt verdienen. Daarnaast mag de speler alle emmers die onder de kolom zijn afgebeeld omcirkelen. Deze emmers blijven voor de overige spelers open. Zij kunnen de emmers omcirkelen zodra zij in latere rondes de kolom volledig kunnen aankruisen.

Er kunnen ook bonuspunten verdiend worden. Lukt het een speler om alle dierenverblijven van één bepaalde kleur volledig aan te kruisen, dan zegt hij dat direct tegen de andere spelers. Hij mag als beloning de 2 voederbakken behorende bij die kleur omcirkelen.

Zodra een speler 2 diersoorten volledig heeft aangekruist, en dus 4 bonuspunten heeft verdiend, is het spel afgelopen.
Elke speler telt nu het aantal omcirkelde vakjes. Degene die de meeste vakjes heeft omcirkeld, wint het spel.

Lees ook: Review: L.A.M.A – Leg Alle Minpunten Af | 999-Games

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

Keer op Keer kids is genomineerd in de categorie Kinderspellen:

De mening van de jury:

Bij Keer op Keer Kids moeten kinderen helpen met het voeren van de dieren in de dierentuin. Dat doen ze door met drie dobbelstenen te gooien en dan een kleur te kiezen. Vervolgens mag een kind dan een aantal aansluitende hokjes van die kleur op het scoreblad aankruisen. Die dieren hebben dan te eten gehad. Daarna mogen de andere kinderen een van de overblijvende kleuren kiezen en eveneens hokjes aankruisen op hun formulier. Om bij een volgende beurt nieuwe hokjes aan te kruisen moeten die hokjes grenzen aan hokjes die reeds zijn aangekruist. De regels zijn vrij eenvoudig, maar het is goed wanneer een ouder de kinderen helpt met opstarten. Met het aankruisen kunnen (bonus)punten verdiend worden en wie aan het eind de meeste punten heeft, wint het spel. Het spel vraagt om strategisch inzicht en overzicht en planning. Leuk om met vriendjes of het gezin te spelen.

Mijn mening

Keer op Kids in een grappig spelletje voor kinderen, en voor volwassenen leuk en uitdagend genoeg om mee te doen. Je speelt op gelijkwaardig niveau een spelletje met gelijke kansen, en dat vinden wij wel prettig als we spelletjes met ons gezin spelen. Deze variant voor kinderen is eigenlijk een vereenvoudigde versie van het ‘gewone’ spel. Met simpelere spelregels en met een leuk en aansprekend thema.

De kidsvariant vinden wij een leuk opstapje naar Keer op Keer. Deze versie is voor kinderen van 4 à 5 jaar snel te begrijpen en snel te leren. Als ze eenmaal deze versie goed onder de knie hebben, dan zullen ze Keer op Keer ook sneller onder de knie hebben. Als je kindje 4 of 5 jaar is, dan is Keer op Keer Kids zeker een aanrader om aan te schaffen en gezellig met je kinderen te spelen. Zijn je kinderen iets ouder, 7 jaar bijvoorbeeld, dan zou je ook kunnen overwegen om direct Keer op Keer aan te schaffen en de Kids-variant over te slaan. Maar dat hangt natuurlijk ook een beetje van het kind af en hoe goed hij/zij is in spelletjes.

Zoals ik al schreef is het spel snel te leren. Als kinderen eenmaal weten hoe het spelletje werkt, kunnen ze Keer op Keer Kids prima met elkaar spelen zonder dat er een volwassene mee hoeft te spelen. Op één of andere manier hebben wij er wel een beetje moeite mee om te onthouden wie de startspeler steeds is. Dit komt omdat ook de andere spelers tijdens elke beurt vakjes mogen aankruisen. Een kleine tip is dat de startspeler de gekozen dobbelsteen bij zich pakt en pas doorgeeft aan de volgende speler als iedereen de vakjes heeft ingekleurd.

Productinformatie

Titel: Keer op Keer Kids
Uitgeverij: 999-Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Speelduur: ongeveer 10 minuten

Lees ook: Review: Keer op Keer dobbelspel | 999-games
Lees ook: Review: Keer op Keer 2 | 999 Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *