Review: L.A.M.A – Leg Alle Minpunten Af | 999-Games

L.A.M.A. Leg Alle Minpunten Af | 999-Games

Laatst was er de eerste 999-games Online Academy waarvoor ik, als bloggers, werd uitgenodigd. Supertof! Gek op spelletjes, dus ik sluit graag aan. Tijdens dit informatieve event stond alles in het teken van het vinden van de perfecte match om samen met je gezin te spelen. Diverse spellen werden door 999-Games King Bert uitgelegd. Aan het eind van dit event mocht ik uit een lijst maximaal 3 spellen kiezen om samen met mijn gezin te spelen. Heel veel spellen uit die lijst hadden we al, maar gelukkig kon ik er nog 3 vinden die we niet hadden en die wel mijn interesse wekten; Clever, Keer op Keer kids & L.A.M.A. Van elk van deze 3 spellen ga ik een aparte blog schrijven waarin ik kort de spelregels laat zien en je onze mening over het betreffende spel geef. In deze blog vertel ik je meer over het spel L.A.M.A.

L.A.M.A. – Leg Alle Minpunten Af

De naam is het motto, want elke lama kent de belangrijkste van alle spelregels: Leg Alle Minpunten Af! Raak je kaarten kwijt om zo mogelijk geen fiches te ontvangen. Pas je of hoop je een passende kaart te trekken? Dat beslis je zelf! Uiteindelijk wint de speler die het beste de minpunten kan ontwijken.

Inhoud

  • 56 speelkaarten (8x de 1, 8x de 2, 8x de 3, 8x de 4, 8x de 5, 8x de 6 en 8x de lama)
  • 70 fiches, de witte fiches ter waarde van 1 punt, de zwarte fiches ter waarde van 10 punten.

Voorbereiding

  • Leg de fiches in het midden van de tafel
  • Schud alle kaarten en geef elke speler 6 kaarten, die hij op hand neemt.
  • Leg de overige kaarten als trekstapel in het midden van de tafel.
  • Draai één kaart open en leg deze naast de trekstapel. Deze kaart vormt de aflegstapel.

Spelregels

Je speelt het spel over meerdere rondes. De speler die aan de beurt is kiest één van de volgende drie acties:

  • Kaart afleggen
  • Kaart trekken
  • Passen

De speler mag één kaart afleggen door een kaart uit zijn hand op de aflegstapel te leggen. Dat mag een kaart zijn met gelijke waarde, of een kaart die precies één waarde hoger is dan de bovenste kaart aflegstapel. De speler legt deze kaart open op de aflegstapel. Een lama mag op de 6 gelegd worden, en na de lama volgt weer de 1.

De tweede optie is om een kaart van de trekstapel te pakken en deze op hand nemen. Deze actie kan de speler bijvoorbeeld kiezen wanneer hij geen kaart kan afleggen.

De laatste actie dat een speler kan kiezen is passen. Kan of wil een speler geen kaart afleggen of trekken, dan mag hij passen. Hij legt de handkaarten gedekt voor zich op tafel en doet de ronde niet meer mee. Dit levert hem wel minpunten op, maar passen kan toch een tactische actie zijn om nog meer minpunten te voorkomen.

Einde van een ronde

De ronde eindigt wanneer één speler al zijn handkaarten heeft afgelegd, of wanneer alle spelers hebben gepast. Een speler krijgt voor al zijn resterende handkaarten minpunten. De waarde van kaart geeft aan hoeveel minpunten de speler krijgt. De lama is 10 minpunten waard. Een speler hoeft elke waarde die hij op handen heeft, slechts één keer te tellen. (Bijvoorbeeld: een speler heeft 3 kaarten van waarde 5 op handen. Dit levert hem 5 minpunten op en geen 3×5=15 minpunten).

De speler krijgt zijn minpunten uitgekeerd in fiches. De speler die het is gelukt om al zijn handkaarten uit te spelen, mag één fiches die hij al had teruggeven aan de pot. Dat mag een fiche met de waarde 1 zijn, maar ook een fiche met de waarde 10.

Daarna start de volgende ronde. Zodra een speler na een ronde 40 of meer minpunten heeft, is het spel afgelopen.

Wat zegt de vakjury van Speelgoed van het Jaar

L.A.M.A. is genomineerd voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2020 in de leeftijdscategorie 8 & 9 jaar.

De mening van de jury

Een verslavend partyspel in een klein doosje. Je speelt het snel en is makkelijk te begrijpen. Speel je hand leeg en krijg zo min mogelijk strafpunten.

Toelichting ontwikkelingspsycholoog

LAMA is een strategisch kaartspel. Elke speler krijgt 6 speelkaarten met daarop een cijfer van 1 tot 6 of een lama-plaatje. De spelers moeten om de beurt een kaart afleggen met als doel om aan het eind van het spel zo weinig mogelijk punten over te houden. Spelers moeten steeds hetzelfde getal of één cijfer hoger afleggen dan de laatst afgelegde kaart of een lamakaart. Ook kunnen ze hun beurt voorbij laten gaan of een extra kaart pakken. Voor het aantal punten dat een speler aan het eind van een ronde nog in zijn hand heeft, krijgt hij fiches (strafpunten), die je soms ook weer kwijt kunt raken. Wie aan het eind de minste fiches heeft, wint het spel.

De regels van het spel zijn vrij eenvoudig, maar de spelers moeten voortdurend strategische keuzes maken: wat is het slimst om te doen, rekening houdend met de andere spelers? Eenmaal aangeleerd verloopt het spel snel, wat zorgt voor dynamiek en verrassingen. Een leuk spel om samen te spelen. Goed om strategisch denken te stimuleren.

Lees ook: Review: Carcassonne Junior

Mijn mening

Dat de adviesleeftijd voor L.A.M.A. vanaf 8 jaar is, verbaast mij enigszins. De spelregels zijn ontzettend eenvoudig en snel te leren. Ook Joas van 5 jaar had nauwelijks uitleg nodig om dit spel te leren en te begrijpen. Ik denk dat de adviesleeftijd van 6 jaar al dichter in de buurt komt. De enige vraag die wij de kinderen stellen om ze zo af en toe nog een klein beetje te helpen is: ‘weet je zeker dat je een kaart wilt trekken of kun je beter passen?’ Meer hulp hebben ze echt niet nodig bij dit spel.

L.A.M.A. is een ontzettend leuk spel. L.A.M.A. is de afkorting van Leg Alle Minpunten Af, maar daarnaast is een Lama ook het symbool van het spel. Ontzettend leuk bedacht en de Lama zie je dan ook op een leuke en grappige manier terug in het spel.

L.A.M.A. is een vlot kaartspel met korte en snelle beurten. Eigenlijk is het een kwestie van een kaart afleggen of een kaart trekken. Een ronde duurt doorgaans enkele minuten. Wij vinden het dan ook een meerwaarde dat je dit spel over meerdere rondes speelt, net zolang totdat er één speler 40 of meer minpunten heeft. Voor de kinderen is het ook leuker, want zo wint of verliest iedereen wel eens een keer een ronde en dat is goed voor kinderen die nog niet zo goed tegen hun verlies kunnen.

Toegankelijk en vlot kaartspel voor de hele familie

Tactisch gezien is het spel heel toegankelijk voor kinderen en uitdagend genoeg voor volwassenen als ze samen met hun kinderen een spel willen spelen. Toch zullen mijn man en ik dit spel niet zo gauw pakken als we samen een spel spelen, daarvoor hebben we wel wat uitdagender spellen in de kast liggen. Wij vinden het wat dat betreft echt een familiespel. Daarbij vinden wij dit spel ook minder leuk met 2 spelers, het is veel spannender als je het bijvoorbeeld met z’n vieren speelt.

Dankzij de eenvoudige spelregels en snelle beurten kunnen kinderen dit spel heel makkelijk zelf spelen zonder dat er een volwassene mee hoeft te spelen. Eén voorwaarde is wel dat er speler bij moet zijn die na een ronde de punten van de resterende kaarten bij elkaar kan optellen. Elin zit in groep 4 en haar lukt dat goed. Joas uit groep 2 lukt dat misschien nog wel beter, maar dat is geen graadmeter wat dat betreft 😉

L.A.M.A. vinden wij een ontzettend leuk spel en we spelen het graag en regelmatig met ons gezin. Ook de kinderen vinden het erg leuk en zijn heel fanatiek. Daarmee vinden wij L.A.M.A. dus een aanrader voor alle gezinnen die graag met elkaar een spelletje leggen! En om de prijs hoef je het niet te laten. En dankzij het kleine doosje ook makkelijk mee te nemen op reis. Het neemt weinig ruimte in in je tas, maar het spel neemt tijdens het spelen ook weinig ruimte in op tafel.

Productinformatie

Titel: L.A.M.A.
Uitgeverij: 999-Games
Aantal speler: 2-6
Speelduur: Ongeveer 20 minuten
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: Keer op Keer dobbelspel | 999-games
Lees ook: Review: My City | Legacy-spel van 999-Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *