Ieder voordeel heeft zijn nadeel; 6 voordelen en 6 nadelen van vloerverwarming

Vloerverwarming

Inmiddels is vloerverwarming een volwaardige manier van verwarmen. Dit komt omdat de temperatuur makkelijk te regelen is, maar ook zeer aangenaam is. Bovendien is vloerverwarming onzichtbaar en het is een energiezuinige manier van verwarmen. Alleen maar voordelen dus? Nee. Vloerverwarming heeft ook een aantal nadelen. Omdat elk voordeel zijn nadeel heeft, zetten wij in dit artikel 6 voordelen en 6 nadelen van vloerverwarming tegenover elkaar.

De voordelen van vloerverwarming

We beginnen met de voordelen. We zetten 6 belangrijke voordelen voor je op een rij.

Lagere energiekosten

Een van de voordelen van vloerverwarming is de lagere energiekosten. Het systeem werkt op een watertemperatuur van zo’n 35°C en dat is lager dan bij radiatoren die een hogere watertemperatuur vereisen. Het vergt dan ook veel minder energie.

Gelijkmatige warmteverdeling

Een ander bijkomend voordeel is dat je woonruimte gelijkmatig wordt verwarmd. Op elke plek in je woonkamer is het even warm. Dit komt doordat de buizen op regelmatige afstand van elkaar in de vloer worden verwerkt. Dat maakt het mogelijk om overal een aangename temperatuur te creëren zonder al te hoge stookkosten.

Een sta in de weg

Om optimaal van de warmte van een radiator te genieten is het niet verstandig om een bank of ander meubelstuk voor de radiator te plaatsen. Daardoor heb jij minder ruimte om je woonkamer naar eigen wens in te richten. Een radiator kan een sta in de weg zijn. Als je kiest voor vloerverwarming, dan kun je de radiatoren verwijderen. Dit geeft je niet alleen meer ruimte, maar je hebt ook meer vrijheid om de ruimte naar eigen wens in te delen.

Geen doorn in het oog

Een radiator is vaak een doorn in het oog, omdat ze er gewoon simpelweg niet zo mooi uit zien. Omdat vloerverwarming volledig in je vloer is verwerkt zie je er dus helemaal niets van.

Hygiënisch en onderhoudsvrij

Heb jij wel eens een radiator schoongemaakt? Niet te doen! Er zit een boel met stof tussen alle ribbels en kieren, maar er is lastig met een plumeau of een schoonmaakdoekje bij te komen. En dan zit ook nog eens de vensterbank in de weg. Een radiator is dus een onhygiënisch obstakel omdat het vaak vol met stof zit. En dat is weer niet goed voor de gezondheid. Vloerverwarming zit in de vloer en zo heb je geen last meer van stof. En het bijkomende voordeel is dat schoonmaken ook verleden tijd is.  

Waardevermeerdering van je huis

Een woning die voorzien is van vloerverwarming is vaak meer waard dan een woning zonder vloerverwarming. Vloerverwarming is een belangrijk punt voor potentiële kopers.

De nadelen van vloerverwarming

En dan nu 6 nadelen van vloerverwarming. Zo kun jij alle voordelen afwegen tegen de nadelen. Aan welke kant valt de weegschaal voor jou?

Duurder

Een tegenargument is dat de aankoopprijs en aanleg van vloerverwarming wel duurder is dan bijvoorbeeld het de aanschaf en het laten plaatsen van een radiator. Dit tegenargument kan weerlegd worden, want door de betere warmteverdeling en de lagere energiekosten, zul je de aanschafprijs op den duur zeker terugverdienen. Om de prijzen nog enigszins binnen de perken te houden is het natuurlijk altijd aan te raden om meerdere offertes op te vragen en de prijzen te vergelijken, of om informatie in te winnen bij de vloerverwarming offerteadviseur.

Overlast

Een ander nadeel is dat vloerverwarming lastiger te integreren is in bestaande bouw. Als je vloerverwarming wilt laten aanleggen moet de woonkamer eerst worden leeggehaald en de huidige vloerbedekking worden verwijderd. Ook de dekvloer moet verwijderd worden. Na het aanbrengen van de vloerverwarming wordt weer een nieuwe vloer gestort. Dit heeft weer tijd nodig om te drogen. Daarna zul je weer nieuwe vloerbedekking moeten leggen. Dit allemaal kan een hoop gedoe en zooi opleveren. En je zult een tijdje je woning niet kunnen betreden.

Hoogteverschil

Als je vloerverwarming wilt aanbrengen in een reeds bestaande woning dan moet je ook rekening houden met een hoogteverschil. Na het aanbrengen van vloerverwarming zal je vloer hoger komen te liggen. Dit verschil kan soms best groot zijn. Houd er dan rekening mee dat je je deuren en je drempels in hoogte zal moeten aanpassen.

Repareren is lastig

Het gebeurt niet vaak, maar het zou je zomaar kunnen overkomen; een lekkende vloerverwarming. Omdat de buizen volledig in de vloer zijn gestort kom je er erg lastig bij om deze te repareren. Als het echt flink tegenzit kan het je zomaar overkomen dat je je volledige vloer moet uitbreken om de schade te herstellen. Controleer daarom altijd of de garantieregeling goed is en of je goed voor deze schade verzekerd bent.

Minder snelle opwarming

Als je de centrale verwarming aanzet is het al redelijk snel lekker warm in je huis. Bij vloerverwarming duurt de opwarming van je woonkamer wat langer. Het is dan ook verstandig om meteen te investeren in een slimme thermostaat. Zo kun je alvast op afstand de verwarming aanzetten.

Niet in combinatie met alle soorten vloerbedekking

Niet alle soorten vloerbedekking zijn goed te combineren met vloerverwarming. Steen of PVC is ideaal omdat dit de warmte goed geleidt. Zo kun je na het aanleggen van vloerverwarming meteen een tegelzetter inhuren om een natuurstenen vloer of plavuizen te laten leggen. Hout of tapijt is wat minder geschikt bij vloerverwarming. Daarom is het verstandig om je er goed in te verdiepen voordat je een nieuwe vloer laat aanleggen.

Lees ook: Woon- en interieurtrends van 2021
Lees ook: Een tuinkamer als thuiskantoor; dit zijn de voordelen