Review: Daxu | White Goblin Games

Daxu | White Goblin Games

Nu de kinderen (7 en 5 jaar) wat ouder zijn kunnen ze ook echt meedoen met een serieus spelletje. We spelen dan ook graag met een viertjes een kaartspel. Met name Joas zie je echt genieten als we met elkaar een spelletje doen. Heeft hij vast van geen vreemde 😉 Hij wilde van zijn eigen geld het spelletje Drecksau (de Duitse versie van Moddervarkens) kopen. Het stond al een tijdje op zijn verlanglijstje en het bleek een onwijs leuk gezinsspel. Ook L.A.M.A. en Beverbende zijn favoriet. Later op de avond spelen Arjan en ik graag samen een spelletje. Omdat we vaak samen een spelletje spelen, spelen we dan ook regelmatig een tweepersoonsspel. Laatst ontving ik van White Goblin Games twee tweepersoonsspellen; Daxu en Asante. In deze blog vertel ik je meer over Daxu.

Daxu

Winkelier zijn in een klein dorpje is een kwestie van de juiste balans vinden. Weet wanneer je moet samenwerken en wanneer je meedogenloos moet zijn…

Inhoud

 • 1 speelbord
 • 54 winkelkaarten
 • 2 reputatiemarkers
 • 1 gelijkspelkaart
 • 8 actiekaarten
 • 4 overzichtskaarten

Voorbereiding

 • Leg het spelbord in het midden van de tafel.
 • Elke speler kiest een kleur en pakt een reputatiemarker en een setje van 4 actiekaarten van zijn kleur.
 • Plaats de reputatiemarker op veld 0 van het reputatiespoor op het spelbord.
 • Schud de winkelkaarten en leg deze in gedekte stapel naast het spelbord. Neem de 2 bovenste kaarten en verwijder deze zonder de kaarten te bekijken uit het spel.
 • Elke speler pakt 8 winkelkaarten en legt deze onder de corresponderende velden aan zijn zijde van het spelbord.
 • Elke speler krijgt twee overzichtskaarten.

Spelregels

Fase 1: Draai 3 kaarten van de gedekte trekstapel open.
Fase 2: Beide spelers nemen de 4 actiekaarten op hand en kiezen nu één van de actiekaarten.

 • Geven: Je tegenstander mag de 3 open gedraaide kaarten hebben.
 • Nemen: Jij wilt graag de 3 open gedraaide kaarten hebben.
 • Samenwerken: Je accepteert de actiekaart van je tegenstander. Je krijgt 1 reputatiepunt.
 • Ondermijnen: Voer de tegenovergestelde actie van de tegenstander uit. Je verliest 1 reputatiepunt.

Fase 3: Beide spelers draaien tegelijkertijd hun actiekaart. Vervolgens wordt de actie uitgevoerd. De speler die de 3 open gedraaide kaarten krijgt legt deze onder de corresponderende velden aan zijn kant van het spelbord. (Ps. soms is het niet mogelijk om de actie uit te voeren omdat beide spelers bijvoorbeeld twee dezelfde actiekaarten spelen. In de handleiding staat precies beschreven wat je in zo’n geval moet doen).
Fase 4: De kaarten kunnen je reputatie beïnvloeden met -1, 0, of +1. De speler die de kaarten heeft aangelegd past zijn reputatie aan de hand van de symbolen op de 3 kaarten aan.

Het spel gaat op deze manier verder totdat de trekstapel leeg is.

Puntentelling

Voor elk van de 6 winkels kunnen de spelers punten ontvangen. Elke speler telt het aantal kaarten per winkel aan zijn zijde.

Voor de winkels mandenmaker, zijdehandelaar en theehuis ontvang je per winkel afzonderlijk:

 • 5 punten bij winst met 1 kaart
 • 3 punten bij winst met 2 kaarten
 • Verlies van 1 punt bij winst met 3 of meer kaarten. De tegenstander krijgt 1 punt per kaart van deze soort aan zijn zijde.

Voor de winkels bakker, rijstwijnhandelaar en houtbewerker ontvang je per winkel afzonderlijk:

 • 4 punten bij winst met 1 kaart
 • 2 punten bij winst met 2 kaarten
 • 1 punt bij winst met 3 kaarten
 • Verlies van 1 punten bij winst met 4 of meer kaarten. De tegenstander krijgt 1 punt per kaart van deze soort aan zijn zijde.

Ps. in de spelregels wordt een andere puntentelling vermeld dan op de overzichtskaarten staan vermeld. Per saldo maakt het wat betreft de puntentelling niet uit, maar na een speurtochtje op internet denken we dat de puntentelling op de overzichtskaarten juist is.

Ten slotte krijg je ook punten op basis van je reputatie. Afhankelijk van je positieve dan wel negatieve reputatie ontvang je punten of verlies je punten. Hoeveel punten je wint of verliest staat aangegeven op het reputatiespoor. De speler met de meeste punten wint het spel.

Lees ook: Review: Aqualin | 999-games

Mijn mening

Als je veel met z’n tweeën een spelletje speelt, dan zijn de spellen voor 2 een uitkomst. En niet zonder reden. Want een spel voor 2 is ook gewoon echt leuk om met z’n tweeën te spelen. Duh, hoor ik je al zeggen. Maar nu is het natuurlijk wel zo dat niet elk onwijs leuk spel ook leuk is om met twee spelers te spelen. Denk bijvoorbeeld eens aan Kolonisten van Catan, een ontzettend leuk spel, maar je kunt het niet z’n tweeën spelen. Ook zijn er veel spellen waarbij je de regels moet aanpassen als je het met twee spelers speelt, waardoor het vaak minder leuk is. En omdat een spel voor 2 speciaal is ontwikkeld voor 2 spelers, heeft het spel per definitie een goede dynamiek om met 2 spelers te spelen.

Wij hebben al een flinke rij spellen voor 2 in de kast staan. De meeste spellen zitten in een vierkant doosje van hetzelfde formaat (daar houd ik van) en staan netjes op een stapeltje in de kast. Denk bijvoorbeeld aan spellen als Aqualin, Targi, Holmes, Patchwork en Watergate. Laatst zijn er nog twee spellen aan toegevoegd: Daxu en Asante. Daxu is een spel met eenvoudige spelregels, je leert het spel binnen no-time. Qua tactiek is het iets uitdagender. Daarnaast moet je soms lichtelijk durven bluffen. Van een kleur wil je het liefst meer kaarten verzamelen dan je tegenstander om zo de meeste punten te verdienen. Het verschil mag echter niet al te groot zijn. En als je bij een kleur toch op verlies staat, dan kun je beter maar goed verliezen. Want goed verliezen betekent meer punten verdienen. Maar je tegenstander zal dat natuurlijk proberen te voorkomen.

Houd je tegenstander in de gaten

Per ronde worden er 3 kaarten blootgelegd. Het is dan goed kijken of je deze 3 kaarten goed kunt gebruiken of juist niet. Soms kun je enkele kaarten wel goed gebruiken en enkele kaarten wil je liever niet. Dan moet je voor jezelf een afweging maken of je de kaarten toch wilt nemen, of liever aan je tegenstander wilt geven. Maar pas op, je weet niet of je tegenstander hetzelfde wilt als jij. Hij kan ook zomaar de boel ondermijnen. Je moet dus niet alleen voor jezelf kijken of je de kaarten al dan niet kunt gebruiken, je moet ook bij je tegenstander kijken en bedenken wat hij zal gaan doen; geven, nemen, samenwerken of ondermijnen.

Daarnaast is het ook van belang om te letten op de reputatiepunten die op de 3 open kaarten staan vermeld. Als elk van de 3 kaarten -1 heeft, ga je -3 reputatiepunten achteruit als jij de kaarten krijgt en de vraag is of je dat wel wilt…

Daxu is een vlot spel met korte rondes. De spelregels zijn eenvoudig en je speelt binnen een klein half uurtje een spelletje. Het is bij dit spel voor twee dus van belang om van elke kleur een zo laag mogelijke meerderheid te behalen om zo de meeste punten te kunnen scoren. Is het verschil in kaarten tussen jou en je tegenstander té groot, dan zorgt een meerderheid juist weer voor minpunten en krijgt je tegenstander extra punten. En precies dat element maakt het spel leuk, spannend, uniek en uitdagend.

Productinformatie

Titel: Daxu
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: vanaf 10 jaar

Lees ook: Review: Drakenstad | White Goblin Games
Lees ook: Review: Schotten Totten | Asmodee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *