Welk materiaal kies jij voor de spoelbak in jouw keuken?

Spoelbak in de keuken

Een spoelbak is onmisbaar in je keuken. Het wordt dagelijks veel gebruikt voor bijvoorbeeld de afwas, om je handen te wassen, je rijst af te gieten of om je groenten te wassen. Er zijn diverse soorten spoelbakken verkrijgbaar, gemaakt van verschillende materialen. De meest bekende en voorkomende spoelbak is een Inox spoelbak. Maar wist je dat er nog veel meer mogelijkheden zijn? In dit artikel zetten wij een aantal verschillende mogelijkheden voor je op een rij. Welk soort spoelbak is voor jouw keuken de beste keuze?

Inox spoelbak

Inox wordt ook wel roestvrijstaal genoemd en is een legering van ijzer, chroom en nikkel. Het is een materiaal dat je in veel keukens terugvindt, denk bijvoorbeeld eens aan de spoelbakken van Grohe, een RVS-kraan, je gasstel of je afzuigkap. En dat is niet voor niets. Dit materiaal heeft een groot aantal voordelen. Roestvrijstaal is uitermate sterk en heeft een enorm lange levensduur. Daarnaast is Inox hittebestendig waardoor je met gemak een hete pan in de spoelbak kunt zetten. RVS is hygiënisch, bacteriën hechten zich moeilijk aan dit materiaal. Daarbij is RVS onderhoudsvriendelijk en bestand tegen allerlei schoonmaakmiddelen. Inox is een tijdloos materiaal en past in vrijwel elke stijl keuken. Het is makkelijk te combineren met andere materialen.

Inox heeft wel een aantal nadelen; het is gevoelig voor krasjes die onherstelbaar zijn, kalkaanslag is veel sneller zichtbaar, maar ook vingerafdrukken zie je al snel op dit materiaal verschijnen.

Keramische spoelbak

Keramiek is een verzamelnaam voor harde, steenachtige producten bestaande uit een combinatie van meerdere soorten materialen. Deze materialen worden onder hoge druk met elkaar versmolten. Aardewerk en porselein zijn voorbeelden van keramiek. Spoelbakken van keramiek zijn afgewerkt met een harde glazuurlaag. Daardoor is de gootsteen bestand tegen hitte, zuren, maar ook tegen krassen. Daarnaast is een keramische spoelbak hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Een keramische spoelbak past ontzettend goed in een klassieke keuken, maar ook in een moderne keuken zal een keramische gootsteen niet misstaan.

Keramiek kent wel een nadeel: wanneer je iets hards op keramiek laat vallen, dan kan er een stukje van de toplaag beschadigen of barsten en scheuren ontstaan. Deze zijn dan onherstelbaar.

Kunststof afwasbak

Ben je op zoek naar een goedkopere oplossing? Dan is een kunststof spoelbak het overwegen waard. Kunststof is bestand tegen hoge temperaturen, sterk en duurzaam. Een kunststof spoelbak is niet heel modern, maar is wel verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren, zodat er altijd wel een kleur te vinden is die bij jouw keuken past. Kies jij voor een opvallende kleur, of juist voor een neutrale kleur als grijs of wit in jouw keuken? Wat het beste in jouw keuken past bepaal je helemaal zelf.

Een afwasbak van kunststof heeft wel een aantal nadelen. Zo is kunststof bijvoorbeeld niet krasbestendig. Ook kan het niet tegen bijtende schoonmaakmiddelen. Daarbij verkleurt kunststof veel makkelijker.

Granieten spoelbak

Graniet is een maatwerkproduct. Een granieten spoelbak wordt vaak gecombineerd met een granieten aanrechtblad. Resultaat? Een luxe uitstraling en eenheid. Een granieten spoelbak in de keuken geeft een warme en natuurlijke look. Graniet is niet poreus en daarom voldoet het aan alle hygiënische normen. Daarnaast is graniet hittebestendig, je kunt makkelijk een hete pan op het aanrecht of in de spoelbak plaatsen zonder dat het barst.

Er hangt echter wel een prijskaartje aan. Graniet is duur. Daarnaast kunnen agressieve en bijtende schoonmaakmiddelen blijvende schade veroorzaken. Dus je afvoer ontstoppen met een chemische ontstopper is er niet bij.

Welk soort spoelbak past het beste in jouw keuken?

Lees ook: Waarom het vervangen van deurgrepen een goed idee is

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.