Recensie: Luce straalt weer | Scrivo Media

Luce straalt weer

Laatst ontving ik van Scrivo Media een wel heel herkenbaar prentenboek, Luce straalt weer. Het boek gaat over een vuurvliegje, Luce, die straalt als ze enthousiast is en wanneer ze nieuwe dingen doet. Maar naarmate de dagen op school zich aaneenrijgen en elke dag hetzelfde lijkt te zijn, gaat haar lichtje uit. Totdat Luce op een dag helemaal niet meer naar school wil.

Luce straalt weer

Luce is een vuurvliegje en heeft iets heel bijzonders. Ze geeft licht als ze enthousiast is. Als ze na de vakantie eindelijk weer naar school mag straalt ze. Luce heeft zin in alle nieuwe dingen die ze gaat leren. Maar na een poosje schijnt haar lichtje steeds minder fel. Haar werk op school vindt ze saai en de pauzes zijn elke dag weer hetzelfde. Ze wil niet meer naar school. Zal het lukken om toch weer te gaan stralen?

Luce straalt weer is een prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar. Achter in het boek vind je ook een korte uitleg voor volwassenen over het thema geestelijke ondervoeding, mentale onderprikkeling en het belang van uitdaging en ontspanning.

Lees ook: Recensie: Zie wat je kind beweegt | over sensorische informatieverwerking

Mijn mening

Luce is herkenbaar voor kinderen met een sterke wil. Ze weet heel goed wat ze wil, ze bruist van de ideeën en ze kan als geen ander stralen. Van de dingen die haar voeden krijgt ze niet snel genoeg. Haar strong-willed kant heeft dus behoefte aan veel voeding. Niet elke voeding, maar passende voeding. Voeding die aansluit op waar Luce energie van krijgt. Bij een strong-willed kind komt het vaker voor dat school niet voldoende aansluit op de sterke behoefte aan uitdaging, autonomie en de grote leerhonger van het kind.

Als signalen niet worden opgemerkt dan kan het gebeuren dat een kind steeds meer afhaakt of dat een kind eerst opstandig en tegendraads wordt voordat het afhaakt. Luce gaat in dit verhaal samen met haar vader op zoek naar hoe zij meer uitgedaagd en gevoed kan worden. In haar geval waren dat moeilijkere sommen, maar ook door haar passie voor dansen en zingen.

Een herkenbaar verhaal

Toen ik dit boek las, las ik een wel heel herkenbaar verhaal, maar alleen niet op het gebied van hooggevoeligheid met een sterke wil. Ik denk wel op het gebied van meer-/hoogbegaafdheid, al weten we dat ook niet eens zeker omdat Joas daar (nog) niet op getest is, al zijn de kenmerken er wel. Joas was een kind die niet kon wachten om naar school te gaan. Eenmaal op school was zijn enthousiasme al na een aantal weken voorbij. Sterker nog, hij wilde helemaal niet meer. Hij werd opstandig, tegendraads, alles was saai en niet leuk. En, hij wilde leren lezen. Dit wilde hij niet op school, maar thuis doen. Met een kleine beetje hulp van mij, maar vooral vanuit zijn intrinsieke motivatie, heeft hij zichzelf binnen enkele weken leren lezen. Hij was amper 4 jaar. Had hij andere verwachtingen van school en is hem dat tegengevallen? Waarschijnlijk.

Ondertussen zijn er al diverse gesprekken met school gevoerd, geven we hem uitdaging, maar het blijft een wankel evenwicht. Het blijft lastig om iets te vinden waar zijn lampje nu echt van gaat stralen. En dankzij Corona en problemen met personele bezetting op school is het ook lastig om hem op school die aandacht te geven die hij nodig heeft in de vorm van levelspel/plusklas.

Naar groep 3

Gelukkig gaat Joas weer met wat meer plezier naar school. Wij houden wel ons hart vast voor groep 3, waar Joas na de zomervakantie naartoe gaat. Inmiddels leest hij AVI E5 en ook met rekenen loopt hij best een stuk voor. Het leren gaat hem in ieder geval best makkelijk af. Zal de verveling niet heel erg snel toeslaan als hij eenmaal in groep 3 zit?
Gelukkig is hij toegelaten voor Denkwijs, een bovenschools programma voor leerlingen met kenmerken van meer-/hoogbegaafdheid die belemmerd (dreigen te) worden in hun ontwikkeling. Een programma waar hij één ochtend in de week naartoe mag. Hopelijk kunnen zij hem helpen om zijn lichtje weer te laten branden.

Hooggevoelig, strong-willed, hoogbegaafd, meerbegaafd, slimme kleuter, onderprikkeld, overprikkeld, geestelijke ondervoeding, prikkelverwerking, onderpresteren, aanpassingsgedrag; waar je ook over leest, je leest bij alles veel herkenbare punten. Maar als leek vind ik het toch lastig om het allemaal uit elkaar te trekken en een goede plek te geven. Of zijn deze dingen helemaal niet uit elkaar te trekken? Ik weet het niet. Ik hoop dat Joas het naar zijn zin zal krijgen in groep 3. Dat hij de uitdaging krijgt die hij nodig heeft. Dat Denkwijs hem kan helpen bij het vinden van uitdagende activiteiten of opdrachten waar Joas blij van wordt. Een omgeving waarin hij tot optimaal leren kan komen, waar hij zichzelf kan zijn en zich niet aanpast aan de anderen. En dat hij elke dag, wanneer ik hem op school ophaal, stralend naar buiten komt.

Kinderen worden sterren als we ze laten stralen. Luce hoopt dat haar verhaal je heeft doen stralen.

Productinformatie

Titel: Luce straalt weer
Auteurs: Josina Intrabartolo, Janneke van Olphen
Uitgeverij: Scrivo media
ISBN: 978-94-91687-77-8
Verschijningsdatum: juni 2021
Aantal pagina’s: 36

Luce straalt weer | Scrivo media

Lees ook: Recensie: Draakje Vurig op School | Scrivo Media
Lees ook: Recensie: Rumme Rups | Mirjam Hildebrand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *