Review: Chili Dice | 999-games

Chili Dice dobbelspel van 999-games

Als je de spelregels doorleest dan denk je; hé dat lijkt wel Yahtzee! En ja, daar heeft Chili Dice van 999-Games wel wat van weg. Als je eenmaal het spel speelt dan merk je dat het toch echt een heel ander spel is dan Yahtzee. Waar het bij Yahtzee eigenlijk alleen een kwestie van geluk is, komt er bij Chili Dice toch nog net ietsje meer tactiek om de hoek kijken. En dat maakt het spel leuk, luchtig, maar toch uitdagend.

Chili Dice

Chili Dice is een pittig dobbelspel waar jij graag je handen aan wilt branden. Bij dit dobbelspel probeer je met zo min mogelijk worpen zoveel mogelijk punten te scoren. Ben jij de pittigste speler en lukt het jou om de hete adem van je tegenspelers te weerstaan?

Inhoud

  • 6 Dobbelstenen. Elke dobbelsteen bevat 1 rode zijde en 5 witte zijdes.
  • 1 scoreblok
  • De spelregels

Voorbereiding

Elke speler neemt een scoreblad en een pen of potlood voor zich. De speler die begint neemt de dobbelstenen.

Spelregels

In totaal heb je 30 worpen tot je beschikking, die je over 10 ronden mag verdelen.

De speler die aan de beurt is gooit de dobbelstenen. Elke keer wanneer een speler de dobbelstenen werpt noteert hij dat op zijn scoreblad. Iedere speler heeft 30 worpen tot zijn beschikking gedurende het hele spel. Als alle 30 worpen zijn gebruikt dan mag een speler niet meer meedoen en noteert hij in de nog lege velden 0 punten. Heeft een speler aan het einde van het spel nog worpen over, dan krijgt hij 5 punten voor elke niet gebruikte worp.

Na het gooien mag de speler ervoor kiezen om de dobbelstenen waarvan de rode zijde boven ligt om te draaien naar een witte zijde. De speler mag zelf weten naar welk getal hij de rode zijde draait. Daarna kiest een speler of hij nogmaals gooit met een aantal dobbelstenen naar keuze, of dat hij tevreden is met zijn worp en punten scoort.

Punten scoren

Cijfervelden 1 t/m 6:

Tel alle ogen van de dobbelstenen van het betreffende getal bij elkaar op. Wanneer is er ook een dobbelsteen van het betreffende getal met de rode zijde boven ligt, dan worden de punten verdubbeld. De speler vult het totale puntenaantal in op het scoreveld bij het betreffende cijferveld.

Rood:

Je krijgt 10 punten voor elke dobbelsteen die met de rode zijde boven ligt.

Straat:

Heb je een 1, 2, 3, 4, 5 en een 6 gegooid, dan het je een straat gegooid. Je krijgt 21 punten die je op je scoreblad mag invullen bij het veld STR. Bevindt zich onder de getallen een dobbelstenen met de rode zijde boven? Dan mag je ook 21 punten invullen bij het cijferveld van de rode dobbelsteen.

Gelijke waarden:

Komt elke dobbelde waarde 2, 3 of 4 keer voor, dan krijg je de som van alle ogen en vul je de score in bij GLK op je scoreblad. Bevindt zich daaronder een dobbelsteen met een rode zijde, dan mag je de som ook in het cijferveld van de rode dobbelstenen noteren.

Kans:

De soms van alle ogen op de dobbelstenen vul je in bij Kans. De rode zijde heeft hier geen functie.

Kleine chili, grote chili of pittige chili:

Gooi je 6 enen, 6 tweeën of 6 drieën, dan heb je een kleine chili gegooid. Je ontvangt 50 punten die je in het betreffende cijferveld mag invullen of 25 punten die je in een ander veld naar keuze mag noteren.
Gooi je 6 vieren, 6 vijven of 6 zessen, dan heb je een grote chili gegooid. Je vult 75 punten in bij het betreffende cijferveld, of 50 punten in een veld naar keuze.
Laten alle dobbelstenen de rode zijde zien, dan heb je een pittige chili gegooid. Je ontvangt 100 punten bij ROOD of STR of 50 punten in een ander veld naar keuze.

Puntentelling

Voor elke niet gebruikte worp krijgt de speler nog 5 bonuspunten. Alle punten worden bij elkaar opgeteld en de speler met de meeste punten wilt het spel.

Lees ook: Review: Keer op Keer dobbelspel | 999-games

Mijn mening

Over het doosje hadden ze wel iets beter mogen nadenken. In de deksel zit namelijk een gat waarin je precies het rijtje dobbelstenen ziet. Zo op het oog ziet het er leuk en aantrekkelijk uit, maar praktisch is het niet. De dobbelstenen zitten in een flut-plasticje waarvan je de neiging hebt om weg te gooien zodra je de dobbelstenen er voor het eerst uit haalt. Je dient na het spelen van het spel de dobbelstenen er weer in terug te doen, anders vallen de dobbelstenen zo door het gat in de deksel uit de doos. Ik ben benieuwd hoe lang het plasticje het volhoudt.

Of je draait de deksel een halve slag, dan vallen de dobbelstenen er niet uit, maar je ziet wel weer een deel van het scoreblok, ook niet mooi. Na ja, dit over de onhandige vormgeving van met name het doosje. Laten we verdergaan met het spel, want daar gaat het immers om. En ik kan zeggen, wij vinden dit spel leuk!

Klein doosje, weinig klaarleggen, speelduur van een kwartier; daar teken ik voor. Chili Dice is een ideaal spel om mee te nemen op vakantie. Je kunt het overal spelen en je hebt er weinig ruimte voor nodig. Ook als je geen zin hebt om een groot spel klaar te leggen, of je wilt nog even tussendoor, of juist aan het eind van de avond, een klein spelletje spelen, dan is Chili Dice ideaal. Leuk, luchtig, simpel, maar toch uitdagend.

Brand je handen niet!

Chili Dice is een spel dat wel wat weg heeft van Yahtzee. Toch is het echt anders en dat merk je als je het spel speelt. De eerste uitdaging is om op tijd te stoppen met gooien. Je hebt immers 30 worpen gedurende het hele spel. Als je al 5 dobbelstenen van een bepaald getal hebt verzameld, dan ben je al snel geneigd om nog een keer te gooien, net zolang je 6 dezelfde hebt. Dan heb je een kleine of grote Chili Dice en levert meer punten op. Maar, deze extra punten kunnen je toch duur komen te staan wanneer je aan het eind van het spel merkt dat je geen worpen meer over hebt en je in een paar vakjes 0 moet invullen.

De uitdaging is om het aantal worpen goed over je 10 beurten te verdelen en zo af en toe een klein risicootje te nemen wanneer nodig.

Dat elke dobbelsteen één rode zijde heeft, is een ander leuk aspect van dit spel. Gooi je een rode zijde, dan mag je de dobbelsteen zomaar naar een ander willekeurig getal draaien. En dat kan best heel leuk zijn! Wat ook ontzettend leuk is, is dat je punten verdubbeld worden wanneer je het betreffende getal ook in het rood gegooid hebt. Vijf enen levert je ineens 10 punten op in plaats van 5, en gooi je vijf zessen, dan heb je geen 30, maar 60 punten. Daarmee kun je toch ineens flink op voorsprong komen te staan ten opzichte van je tegenstander(s).

Chili Dice is een leuk en toegankelijk dobbelspel, maar biedt toch voldoende uitdaging om steeds weer de meeste punten te scoren in zo min mogelijk beurten en daarmee jezelf steeds weer te verbeteren. En bovenal te winnen van je tegenstander(s).

Productinformatie

Titel: Chili Dice
Uitgeverij: 999-Games
Leeftijd: 8+
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Aantal spelers: 1-4

Chili Dice

Lees ook: Review: Clever | 999-Games
Lees ook: Review: Keer op Keer 2 | 999 Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *