Traditionele stofzuiger vs. steelstofzuiger

Steelstofzuiger versus traditionele stofzuiger

De kruimeldief wordt er bij ons regelmatig bij gepakt. Even na het eten de broodkruimels onder tafel opzuigen. Maar onze kruimeldief werkt niet meer goed. Tijd voor een nieuwe. Onze stofzuiger doet het op zich wel, maar ik vind het best een gedoe om voor een snelle stofzuigbeurt steeds de gewone stofzuiger erbij te pakken. Steeds dat gedoe met het snoer en het apparaat dat achter je aan steeds over de kop rolt. Zou een steelstofzuiger wat voor ons zijn? Wij gingen op onderzoek uit, op zoek naar een stofzuiger die bij ons past. Ik dit artikel deel ik onze bevindingen.

Traditionele stofzuiger

De traditionele stofzuiger is nog steeds de meest verkochte stofzuiger. Het stof belandt in een stofzak die met regelmaat vervangen moet worden of in een stofreservoir. De stofzuiger is voorzien van wielen zodat je het apparaat achter je aan kan laten rijden. De stofzuiger heeft een snoer en werkt wanneer je deze in het stopcontact steekt.

De voordelen van een gewone stofzuiger

Een gewone stofzuiger heeft een aantal voordelen als je het vergelijkt met een steelstofzuiger. Ik zet de voordelen voor je op een rij:

 • Goedkoper: gemiddeld genomen is een gewone stofzuiger goedkoper dan een steelstofzuiger.
 • Hogere zuigkracht: wanneer de accu van een steelstofzuiger leeg raakt, wordt de zuigkracht minder. Daar heb je geen last van bij een gewone stofzuiger.
 • Grotere oppervlakken: met een gewone stofzuiger kun je grotere oppervlakken in een keer stofzuigen.
 • Niet opladen: je hebt altijd beschikking over de stofzuiger. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de stofzuiger niet opgeladen is.

De nadelen van een gewone stofzuiger

Ook zet ik de nadelen van een gewone stofzuiger op een rijtje:

 • Je zit vast aan een snoer: de stofzuiger zit vast aan een snoer die in het stopcontact zit. Het snoer kan soms flink in de weg zitten.
 • Relatief zwaar: het hele huis stofzuigen en de stofzuiger steeds achter je aan trekken is best een zware klus.
 • Je pakt ‘m er niet even snel bij: je pakt niet even de traditionele stofzuiger om een paar kruimels te zuigen. Te veel gedoe.

Steelstofzuiger

Een steelstofzuiger is voorzien van een steel (de naam zegt het eigenlijk al). De complete steel is de gehele stofzuiger. Vaak is een steelstofzuiger voorzien van een accu en daardoor draadloos te gebruiken. Het stof belandt in een stofreservoir die regelmatig geleegd moet worden. Vaak beschikt de steelstofzuiger over een geïntegreerde kruimeldief.

De voordelen van een steelstofzuiger

Een draadloze stofzuiger heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een gewone stofzuiger. Ik zet ze voor je op een rij.

 • Draadloos: in veel gevallen is een steelstofzuiger voorzien van een accu, waardoor deze draadloos te gebruiken is.
 • Je pakt ‘m er snel bij: je pakt de snoerloze steelstofzuiger uit de kast, drukt op de knop en hij doet het (als hij is opgeladen). Je zuigt dus veel makkelijker even snel die kruimels onder tafel op.
 • Makkelijk op te bergen: veel steelstofzuigers zijn voorzien van een houder die je aan de muur kunt bevestigen. De stofzuiger kun je in de houder hangen. Hiermee bespaar je flink wat ruimte.
 • Geen stofzuigerzak: de meeste steelstofzuigers zijn voorzien van een stofreservoir die je leegt wanneer deze vol is. Zo hoef je niet meer op zoek te gaan naar de juiste stofzuigerzakken.  

De nadelen van een steelstofzuiger

Een steelstofzuiger heeft ook een aantal nadelen. Je leest ze hieronder.

 • Accu snel leeg: doordat de accu snel leeg is, kun je vaak niet je hele huis in één keer stofzuigen. De stofzuiger zal tussendoor opgeladen moeten worden.
 • Lagere zuigkracht: een steelstofzuiger heeft een lagere zuigkracht.
 • Duurder: veel steelstofzuigers van vooraanstaande merken zijn een stuk duurder dan een traditionele stofzuiger.

Onze conclusie: de steelstofzuiger, prima voor erbij!

Al gauw kwamen we erachter dan een steelstofzuiger een prima stofzuiger is voor erbij, maar veelal niet geschikt is als vervanging van een gewone stofzuiger. We hebben dan ook besloten dat we een steelstofzuiger aanschaffen ter vervanging van de kruimeldief. Inmiddels hebben we een steelstofzuiger aangeschaft en de kruimeldief, die het toch al niet meer zo best deed, weggedaan. We hebben wel voor een goedkope steelstofzuiger gekozen, één in de prijsklasse van een kruimeldief. Een beste steelstofzuiger met zeer goede reviews bij een aantal bekende webwinkels, zoals OTTO.

Wij vinden de steelstofzuiger ideaal. Je kunt snel en heel makkelijk even na de maaltijd onder de eettafel en de keuken stofzuigen. Hij is veel wendbaarder dan een gewone stofzuiger. Je zwiert ermee door de woonkamer en de keuken. Bovendien hoef je niet meer te bukken, zoals met een kruimeldief wel het geval is. Onze steelstofzuiger kun je ook snel en eenvoudig omtoveren tot een kruimeldief. Zo hebben we met één aanschaf twee vliegen in één klap. Willen we ons huis grondig stofzuigen? Dan pakken we de gewone stofzuiger erbij! Die heeft toch net wat meer zuigkracht.

Lees ook: Inspiratie voor een jongenskamer | Thema: Jungle

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.