Een nieuwe HR-ketel kopen? Hier let je op!

HR-ketel vervangen; hier let je op!

Een cv-ketel gaat ruim 10 jaar mee. Is de cv-ketel al ouder dan zo’n jaar of 12, dan wordt aangeraden om deze te vervangen. Nieuwe cv-ketels zijn een stuk energiezuiniger waardoor je flink kunt besparen op je energierekening wanneer je deze vervangt. Ben je toe aan een nieuwe HR-ketel? Lees dan dit artikel eens door. In dit artikel lees je precies waar je rekening mee moet houden wanneer je ketel aan vervanging toe is.

HR-ketel vervangen; is het nodig?

Hoewel je met een nieuwe cv-ketel flink wat energiekosten kunt besparen, is het vervangen van een cv-ketel een flinke kostenpost. Daarom is het verstandig om een weloverwogen keuze te maken. Aan de binnenkant of aan de zijkant van de cv-ketel staat aangegeven wanneer de cv-ketel is geplaatst. Ook staat er op een formulier aangegeven wanneer er onderhoud aan de cv-ketel is gepleegd. Is je ketel ouder dan 12 jaar? Onderzoek dan eens of het vervangen van de cv-ketel een verstandige keuze zou kunnen zijn.

Welke ketel heb je nodig?

Er zijn verschillende type cv-ketels. In de eerste plaats heb je de ‘gewone’ cv-ketel, die nauwelijks meer wordt gebruikt omdat deze een slechter rendement heeft dan de HR-ketel. Een HR-ketel is ongeveer net zo duur als een gewone cv-ketel, dus de keuze is dan snel gemaakt. Naast de gewone cv-ketel en de HR-ketel kun je ook kiezen voor een HRe-ketel, de meest duurzame en milieubewuste optie. Je zult wel flink in je buidel moeten tasten, de meest goedkope variant is zo’n 10x duurder dan een HR ketel. En ook de HR-ketel heeft een prima rendement en is energiezuinig.  

Budget bepalen

Een cv-ketel, je kunt niet zonder. Als je cv-ketel stuk is, dan zul je deze moeten vervangen. Een kostenpost waar niemand op zit te wachten en toch moet het gebeuren. In de kou zitten is ook niet zo aantrekkelijk. Het is verstandig om een spaarpotje aan te leggen waarin je geld spaart voor onvoorziene uitgaven, zoals de wasmachine of de HR-ketel. Voordat je beslist over een nieuwe cv-ketel is het eerst van belang om te bepalen wat je budget precies is. En wees daarin natuurlijk wel reëel.

Is je spaarpotje niet toereikend genoeg om een cv-ketel te vervangen? Je kunt ook een cv-ketel huren. Je maandelijkse lasten worden dan verhoogd, op die manier heb je niet in een keer te maken met een grote uitgave, maar worden de kosten over de jaren heen verspreid. Het nadeel is wel dat je vastzit aan een contact en per saldo ben je een stuk duurder uit. Overweeg dus goed welke optie voor jou het beste is; huren of kopen.

Subsidie

Landelijk is er geen subsidieregeling voor het aanschaffen van een HR-ketel. Op plaatselijk niveau kan een gemeente wel een subsidie voor HR ketel beschikbaar stellen. Voordat je een cv-ketel aanschaft is het verstandig om bij je gemeente na te vragen of je aanmerking komt voor subsidie.

Installateur zoeken

Een hr-ketel installeren moet op de juiste manier gebeuren. Het vervangen van een cv-ketel is voor de meesten onder ons geen dagelijkse klus, dus dat laten we veel liever door een erkende installateur doen. Vraag verschillende offertes op bij erkende installateurs bij jou in de buurt. Kies vervolgens degene in wie jij het meeste vertrouwen hebt (dat hoeft niet per definitie de goedkoopste te zijn).  

Onderhoudscontract

Bij veel installatiebedrijven kun je een onderhoudscontract afsluiten. Dat is wel verstandig wanneer je wilt voorkomen dat je in het weekend of tijdens de feestdagen in de kou komt te zitten. Heb je een onderhoudsabonnement afgesloten, dan komt er – ongeacht het tijdstip – een monteur langs om de storing op te lossen.

Thermostaat vervangen

Wanneer je je HR-ketel vervangt is het niet per se nodig om je thermostaat meteen te vervangen. Toch kan het een verstandige optie zijn om het wel te doen en je thermostaat te vervangen voor een slimme thermostaat. Hiermee heb je meer inzicht in je energieverbruik en kun je nog meer besparen op je energierekening.

Lees ook: Het verschil tussen dubbelglas, HR++ dubbel glas en triple glas uitgelegd; wat kies jij?

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.