Mijn blog; het belang van vindbaarheid in Google

Het belang van vindbaarheid op Google

25 april 2017 kwam mijn eerste blog online. Nu, ruim 4 jaar later, heb ik al meer dan 500 artikelen geschreven en online gezet. Schrijven is leuk, bloggen is leuk, maar het is nóg veel leuker wanneer je ook lezers hebt. In eerste instantie denk je het wel te redden door een artikel zo af en toe te delen op social media, maar niets is minder waar. Kennis van SEO is van groot belang om je blog vindbaar te maken via Google. In dit artikel vertel ik meer over het belang van vindbaarheid in Google en deel ik mijn ervaring hierin.

Mijn eerste blog – even terug in de tijd

Al een tijdlang was ik gastblogger bij Thuisleven.com. Voor deze website heb ik flink wat artikelen geschreven, ik vond het ontzettend leuk om te doen. Eind 2016 besloot ik om mijn leven een heel andere wending te geven. Ik nam de grote stap om mijn baan als leerkracht in het basisonderwijs op te zeggen. In de maanden die volgden heb ik de tijd genomen om na te denken over wat ik dan wel wilde. Al snel werd duidelijk dat ik zelfstandig ondernemer wilde worden en als tekstschrijver aan de slag wilde gaan.

Als blogger bij Thuisleven had ik al enige kennis van WordPress opgedaan, en zo maakte ik mijn eigen website waarop ik mijn diensten aanbood. Leuk, zo’n website, het zag er prachtig uit, maar hoe kom je aan lezers en vervolgens ook aan klanten die van je diensten gebruik willen maken? Juist, ik begon een blog, op diezelfde website. Een blog die niet per sé aansloot bij de diensten die ik aanbood, maar die meer in de trant lag van wat ik gewend was bij Thuisleven en waar ik ontzettend van genoot; het schrijven van reviews van prachtige producten. Mijn eerste blog kwam op 25 april 2017 online.

Van 100 naar 5000 unieke bezoekers per maand

Dagelijks bekeek ik de statistieken. Hoeveel unieke bezoekers zijn er vandaag weer op mijn website geweest? En welke blogs en pagina’s hebben deze bezoekers bekeken? Mijn blog begon met 100 unieke bezoekers per maand. Wow, wat lijkt dat veel! Na een jaar of twee begon mijn blog pas echt leuk te worden en had ik tussen de 1000 en 2000 unieke bezoekers per maand. Ik kreeg van bedrijven meer en meer prachtige producten thuisgestuurd waarover ik een review mocht schrijven.

Omdat mijn blog ietsje serieuzer begon te worden ging ik mij meer verdiepen in SEO-optimalisatie. Ik kwam erachter dat het een verstandige keuze zou zijn om mijn blog geheel los te koppelen van mijn zakelijke website. Ik richtte mijn website geheel in als blog en bood mijn diensten als tekstschrijver niet meer via deze website aan. Ook besloot ik om oude artikelen te herschrijven en te optimaliseren. En dat was nodig!

Toen begon het pas echt leuk te worden. Ik zag dat artikelen die al lang geleden geschreven waren ineens dagelijks werden gevonden en gelezen. Inmiddels heb ik ruim 500 artikelen online gezet en ontvang ik gemiddeld zo’n 5000 unieke bezoekers per maand. En dan breekt er opnieuw een nieuwe periode aan. De periode dat je erachter komt dat je ook geld kunt verdienen met je blog.

Vindbaarheid in Google

Zo’n 95% van mijn lezers kom via Google mijn website binnen. Dat getal zegt al genoeg over het belang van de vindbaarheid via Google. Eigenlijk is het heel simpel. Bedenk eens wat jij zou intypen op Google als je naar iets op zoek bent. Google bijvoorbeeld maar eens op ‘de zeven zussen deel 1 recensie’ of ‘qwixx review’ en je ziet mijn blog al heel snel boven komen drijven.

Voor een goede vindbaarheid in Google zijn er een aantal dingen van belang:

  • Verwerk zoekwoorden in je blog, maar ook in de titel, URL, meta-description, in de eerste alinea, in een aantal tussenkoppen en als Alt-tag bij de afbeelding.
  • Bedenk een pakkende, aansprekende titel (H1)
  • Deel het artikel op in alinea’s met tussenkoppen (H2, H3, enz). Maak de alinea’s niet te lang. Maximaal 150 woorden per alinea.
  • De lengte van het artikel is minimaal 300 woorden. Goede kwaliteitscontent is het meest belangrijk, maak de tekst niet onnodig lang.
  • Een opsomming maakt de tekst beter leesbaar. Een opsomming is ook goed voor de SEO. Tip; verwerk je zoekwoord in de opsomming.
  • Verwerk interne, relevante links in het artikel. Daarmee versterk je de interne linkstructuur.

Er zijn nog ongelooflijk veel meer tips te noemen voor een betere vindbaarheid op Google. Mijn kennis heb ik allemaal opgedaan via Google, tips van anderen en ervaring. Toch zou ik mij er nog meer in willen verdiepen door eens een goede cursus seo te volgen om mijn blog nog beter vindbaar te maken en er nog meer uit te halen.

Wat ooit begon als hobby…

Het begon ruim 4 jaar geleden allemaal als hobby. Gewoon omdat ik het leuk vond om reviews te delen. Ik typte een verhaaltje en plaatste deze op mijn blog. Pas in de loop der jaren kom je, door de kennis en ervaring die je opdoet, erachter dat de allereerste artikelen barslecht zijn. Nee dat is niet erg. Momenteel ben ik bezig om al deze oudere artikelen te herschrijven en te optimaliseren.

Inmiddels is mijn blog veel meer dan hobby geworden. Alle tijd en energie die ik erin heb bestoken begint zich te lonen. Andere ondernemers vinden mijn blog interessant en kopen artikelen bij mij in. Maandelijks verdien ik nu enkele honderden euro’s met mijn blog. Nee, ik verdien er beslist nog niet mijn brood mee, maar als je je indenkt dat mijn blog ooit als ‘leuk’ en ‘hobby’ begon, dan ben ik onwijs trots op wat ik in de afgelopen jaren heb neergezet. En wie weet waar het allemaal nog tot mag uitgroeien…

Lees ook: Review: Correctbook | Eindeloos schrijven, voor iedereen
Lees ook: Review: Purpuz Planner

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *