Het verschil tussen dubbelglas, HR++ dubbel glas en triple glas uitgelegd; wat kies jij?

HR++ dubbelglas

Een paar jaar geleden hebben we in ons huis nieuwe kozijnen laten plaatsen. Een flinke investering wat je dan ook meteen goed wilt doen. Daarom is het van belang om je goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden, want zijn de kozijnen en de ramen eenmaal geplaatst, dan is het de bedoeling dat je er ook jaren- en jarenlang mee doet. We hadden de keuze uit verschillende soorten glas; HR++ dubbel glas of zelfs triple glas HR+++. Omdat ik geen idee had, ben ik mezelf er maar eens in gaan verdiepen. In dit artikel vertel ik wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten glas en wat wij uiteindelijk hebben gekozen.

U-waarde; wat betekent dat?

Als je op zoek gaat naar glas, dan kom je al snel de term U-waarde tegen. De U-waarde is de isolatiewaarde van het glas (ook wel warmtedoorgangcoëfficiënt genoemd). Hoe lager de U-waarde is, hoe beter de isolerende werking van het glas is en hoe minder warmte er verloren gaat. Dat is weer goed voor je energierekening.

Standaard dubbelglas

Standaard dubbelglas heeft een U-waarde van ongeveer 2.8. Dit glas wordt ook wel thermopane genoemd, als merknaam van een Duitse fabrikant die het glas in 1948 op de markt bracht. Dubbelglas bestaat uit twee platen glas die door een afstandshouder aan de rand uit elkaar worden gehouden. De ruimte die daartussen ontstaat wordt ook wel spouw genoemd. De randen van het glas worden gekit met een speciaal soort kit zodat er een afgesloten ruimte ontstaat. De ruimte tussen beide glasplaten wordt gevuld met lucht.

HR dubbelglas

HR is de afkorting van Hoog Rendement. Dubbelglas HR heeft een U-waarde van 1.9 en is de opvolger van standaard dubbel glas. Bij HR glas is het glas aan één binnenzijde gecoat, dus in de spouw, waardoor het beter isoleert. Dat betekent dat er minder energie nodig is om de ruimte binnenshuis te verwarmen. In de loop der jaren is HR glas enorm verbeterd, er zijn daarom al een aantal generaties HR glas te onderscheiden:

HR+ dubbelglas

HR+ dubbelglas heeft een U-waarde van 1.6 en is weer de opvolger van HR dubbelglas. Bij HR+ glas wordt naast de hierboven genoemde coating, de spouw gevuld met een edelgas in plaats van droge lucht, bijvoorbeeld met argon.

HR++ dubbelglas

HR++ dubbelglas heeft een U-waarde van 1.2 en is weer de opvolger van HR+ dubbelglas. Isolatieglas HR++ is het soort dubbelglas dat op dit moment het meest wordt toegepast. De HR++ dubbel glas prijs ligt lager dan de prijs van Triple glas en mede daardoor wordt het nog steeds vaker toegepast dan driedubbelglas. Het verschil met HR+ glas is de verbeterde coating en de spouw die wordt gevuld met een argon gasvulling.

HR+++ driedubbelglas

HR+++ glas wordt ook wel driedubbelglas of triple glas genoemd en heeft een U-waarde van 0.9. Triple glas bestaat niet uit 2, maar uit 3 glasplaten en heeft dus twee spouwen. De twee buitenste glasplaten zijn voorzien van een verbeterde HR-coating en de spouwen zijn gevuld met edelgas. Triple glas is hierdoor wel een stuk dikker en zwaarder waardoor het meestal niet kan worden toegepast in bestaande kozijnen. Daardoor kan het alleen worden toegepast wanneer je ook nieuwe kozijnen wilt laten plaatsen.

Lees ook: Ieder voordeel heeft zijn nadeel; 6 voordelen en 6 nadelen van vloerverwarming

In het kort: de glassoorten op een rij

  • Enkel glas: U-waarde 5.6
  • Standaard dubbelglas: U-waarde 2.9
  • HR glas: dubbelglas met coating aan de binnenzijde, U-waarde 1.9
  • HR+ glas: dubbelglas met coating aan de binnenzijde en een edelgasvulling in de spouw, U-waarde 1.2
  • Dubbelglas HR++: dubbelglas met een verbeterde coating aan de binnenzijde en een edelgasvulling in de spouw, U-waarde 1.2
  • HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating aan de binnenzijde en edelgasvulling in de spouw, U-waarde 0.9

HR++ glas of Triple glas

Als je nieuwe kozijnen laat plaatsen en je wilt online glas bestellen, dan heb je de keuze uit HR++ glas en Triple glas. Enkel glas, dubbelglas, HR-glas en HR+ glas wordt nauwelijks meer toegepast bij nieuwe ramen en kozijnen. Ons is, door meerdere specialisten, geadviseerd om HR++ glas te kiezen en dat hebben wij dan ook gedaan. HR+++ triple glas isoleert dan wel beter dan HR++, maar het is flink wat duurder en ook zwaarder. Ons is verteld dat je beter kunt investeren in goede kozijnen in combinatie met HR++ dan in triple glas. Tenzij geluidsisolatie een grote rol speelt. Woon je bijvoorbeeld vlakbij Schiphol en heb je veel last van het geluid van de vliegtuigen? Dan kan het zeker een overweging waard zijn om te investeren in driedubbelglas, omdat dit soort glas enorm effectief is op het gebied van geluidsisolatie.

Lees ook: Welk materiaal kies jij voor de spoelbak in jouw keuken?
Lees ook: Op zoek naar een dakdekker? Hier let je op!

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.