6 veel gestelde vragen over zonnepanelen

6 veelgestelde vragen over zonnepanelen

Vier jaar geleden hebben wij 11 stuks zonnepanelen op ons dak laten plaatsen. Na het opvragen van een offerte konden we een berekening maken in hoeveel jaar we de aankoopkosten zouden terugverdienen. Dat bleek al binnen 5 à 6 jaar zijn. Wow, dat is dus best snel. We hoefden er dus niet lang na te denken of we de offerte zouden accepteren of niet. Voordat je zonnepanelen laat plaatsen is het goed om je er eerst in het onderwerp te verdiepen. Om jou van meer informatie te voorzien geven wij antwoord op 6 veel gestelde vragen over zonnepanelen.   

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?

Doorgaans worden er panelen gebruikt die een standaard afmeting van 100 bij 165 cm hebben. Hoeveel panelen je op jouw dak kunt plaatsen is geheel afhankelijk van de grootte van het dak. Wanneer je wilt weten hoeveel zonnepanelen jij kunt plaatsen kun je het beste een offerte opvragen bij een erkende installateur. Zij kunnen een kijkje op jouw dak nemen en berekenen hoeveel panelen ze kunnen plaatsen.

Wat is een omvormer?

Een omvormer zet de energie die zonnepanelen opwekken om in bruikbare stroom. De stoom die zonnepanelen opwekken wordt ook wel gelijkstroom genoemd. De stroom die in huis wordt gebruikt wordt ook wel wisselstroom genoemd. Een omvormer zet dus gelijkstroom om in 230V energie. Een omvormer vormt een belangrijk deel van de kosten die je maakt wanneer je zonnepanelen laat installeren. Gemiddeld gaat een omvormer zo’n 12 jaar mee, en zonnepanelen zo’n 25 jaar. Houd er dus rekening mee dat omvormer tussentijds een keer vervangen moet worden. Het is na de terugverdientijd dus niet helemaal zorgeloos genieten van ‘gratis’ stroom.

Wat is salderen?

De meeste energie wordt overdag opgewekt. Logisch, omdat de zon overdag schijnt. Ook in de zomer wek je meer stroom op dan in de winter. De stroom die je opwekt kun je direct in je eigen huis gebruiken. Er zijn dus momenten dat je meer energie opwekt dan verbruikt en er zijn momenten dat je meer energie verbruikt dan opwekt. De opgewekte energie die je niet gebruikt wordt naar het elektriciteitsnet gestuurd. Deze energie kun je gebruiken wanneer jij het wel nodig hebt, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen. Salderen betekent dat je aan het eind van het jaar de opgewekte energie mag wegstrepen tegen de energie die je hebt verbruikt.

Wanneer je meer energie verbruikt dan je opwekt, dan zul je het aantal kWh dat je extra gebruikt wel moeten betalen.

Heb je in de winter ook iets aan de zonnepanelen?

Ja zeker. Zonnepanelen werken op basis van licht en dat heb je in de winter ook. Natuurlijk wel minder dan in de zomer. Zo’n 70% van de stroom wordt tussen april en september opgewekt. De overige 30% in de periode oktober tot maart.

Zijn er subsidieregelingen?

Er zijn momenteel geen landelijke subsidieregelingen op zonnepanelen. Wel kunnen er lokale subsidies mogelijk zijn. Check dus altijd bij je gemeente of er bijvoorbeeld nog subsidies aan te vragen zijn via jouw gemeente. Ook kun je wellicht meedoen met een lokale collectieve koop zonnepanelen (vaak geïnitieerd door de gemeente). Door een gezamenlijke inkoop kun je profiteren van de laagste aankoopprijs waardoor de terugverdientijd korter wordt.

Als je zonnepanelen koopt, dan kun je de btw op de aankoop en installatie terugvragen van de belasting. Dat gaat om een flink bedrag, dus verdiep je daar zeker in.

Wil je meer informatie over zonnepanelen? Neem dan eens een kijkje op www.zonnepanelen-info.nl/. Daar vind je alles wat je moet weten wanneer jij de aanschaf van zonnepanelen overweegt.

Lees ook: 5 veel gestelde vragen over glasvezel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *