Recensie: Hoe word ik astronaut? | André Kuipers en Govert Schilling

Hoe word ik astronaut

Wie wil er nu geen astronaut worden of is op z’n minst geïnteresseerd in ruimte en ruimtevaart! En dat ruimte en ruimtevaart een populair thema is, merk je al aan de grote hoeveelheid kinderboeken die de laatste tijd zijn verschenen, waarvan een flink aantal zijn geschreven door André Kuipers. André Kuipers woonde en werkte in totaal 204 dagen in het internationale ruimtestation ISS en weet er dus alles van! En wat kan deze man dit thema op een leuke manier dichtbij de kinderen brengen! Samen met Govert Schilling, een wetenschapsjournalist, schreef hij dit boek naar aanleiding van het thema van de Kinderboekenweek 2021 ‘worden wat je wilt’.

Hoe word ik astronaut?

Astronaut is misschien wel het spannendste beroep dat er bestaat. Maar… hoe word je het?
In dit superinteressante boek ontdek je wat je allemaal moet doen voordat je als astronaut een ruimtereis kunt maken.
Wat voor trainingen krijg je en wat moet je allemaal leren? En het leuke is: met sommige dingen kun je vandaag al beginnen! Maak bijvoorbeeld een ritje in een achtbaan en ontdek hoe goed jij tegen G-krachten kunt. Of ervaar onder water een klein beetje hoe het is om gewichtloos te zijn.

André Kuipers en Govert Schilling

André Kuipers weet er alles van. Hij woonde en werkte in totaal 204 dagen in het internationale ruimtestation ISS.
Govert Schilling is wetenschapsjournalist en weet alles over de maan, de planeten en de sterren. Samen schreven ze het ultieme handboek voor toekomstige ruimtevaarders, boordevol interessante weetjes en feiten. Voor alle kinderen die dromen van reizen door de ruimte, of daar gewoon meer over willen weten.

Mijn mening

Ik ben echt onder de indruk van dit boek. Het is niet alleen een prachtig informatief boek, het is een compleet handboek voor toekomstige ruimtevaarders! Dit ultieme handboek is een aanrader voor kinderen die ervan dromen om ooit eens door de ruimte te reizen, of er gewoon meer over willen weten. Je leert hoe een raket werkt, welke beroemde astronauten je al voor zijn gegaan, en wat je nodig hebt om astronaut te worden. Je leest er zelfs in hoe een sollicitatieprocedure gaat, en hoe een psychologische en medische keuring in z’n werk gaat. Ook leer je veel over de ruimte, het speciale ruimtepak en gewichtsloosheid. Tijdens je astronautentraining moet je alles oefenen wat je later in het echt meemaakt. Ook daar lees je alles over in dit boek. En dit is slechts een greep uit de selectie.

Alle informatie in dit boek wordt omlijst door prachtige foto’s, schitterende illustraties van Daniëlle Futselaar, interessante wist-je-datjes, grappige anekdotes van André en Govert en oefeningen zodat je vandaag al kunt beginnen met oefenen met bijvoorbeeld gewichtsloosheid.

Hoe word ik astronaut? Je leest het allemaal – en nog meer dan dat – in dit boek. Of het echt gaat lukken om astronaut te worden weet je natuurlijk nooit zeker. Maar als jij het graag wilt, kun je het in ieder geval proberen. Het belangrijkste advies: houd vol en zet ‘m op! Want iedereen kán astronaut worden. Het maakt niet uit of je een jongen of een meisje bent, of je goed bent in aardrijkskunde of niet, of je wel of geen bril draagt, of je in een rolstoel zit, diabetes hebt, of een andere beperking.

Volhouden en doorzetten

Eigenlijk is er maar één ding belangrijk: je eigen motivatie. Als je echt iets heel graag wilt, moet je niet opgeven. Altijd je best blijven doen. Volhouden en doorzetten. Nooit denken dat je iets niet kunt, maar gewoon alles op alles zetten en tot het uiterste blijven proberen. Alleen dan kan je droom werkelijkheid worden.

Je moet wel veel geduld hebben en je moet tegen teleurstellingen kunnen. En je hebt ook een beetje geluk nodig, want astronaut is geen alledaags beroep. Je bent jarenlang bezig met je opleiding en met allerlei trainingen. En als je pech hebt, ga je misschien wel nooit echt de ruimte in. Ga maar na. Er zijn misschien wel een miljoen kinderen op de wereld die later graag astronaut willen worden. Het lukt ze natuurlijk nooit allemaal. Maar dat is geen reden om het meteen maar op te geven. Want één ding is zeker: als je het niet blijft proberen, weet je zeker dat het er nooit van komt.

Lees ook: Recensie: Wolvenkinderen | Avonturen en recepten

Bladzijde uit Hoe word ik astronaut

Productinformatie

Titel: Hoe word ik astronaut?
Auteur: André Kuipers en Govert Schilling
Uitgeverij: Witte Leeuw
ISBN: 978-94-93236-02-8
Verschijningsdatum: september 2021
Aantal pagina’s: 96

Hoe word ik astronaut

Lees ook: Recensie: André Kuipers en De kleine astronauten | 3, 2, 1, GO!
Lees ook: Uitje met kinderen: Space Expo | Noordwijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *