Recensie: 500 appjes die ik niet wil lezen | Maren Stoffels

500 appjes die ik niet wil lezen. Maren Stoffels.

500 appjes die ik niet wil lezen is een actueel en aangrijpend boek over cyberpesten van Maren Stoffels. Binnen enkele uren had ik dit kinderboek uit. Aangrijpend, indrukwekkend. Dit boek was het eerste boek dat ik van Maren Stoffels heb gelezen, het smaakt naar meer. Bij een bezoek aan de kringloopwinkel vond ik maar liefst 3 boeken van haar, die ik natuurlijk direct heb meegenomen. Daarbij vond ik ook een boek met als titel ‘Vlucht niet Elin’. Die kon ik natuurlijk sowieso niet laten liggen en heb ik meteen meegenomen voor Elin, al moet ze wel nog een paar jaartjes wachten voordat ze dit boek kan lezen.

500 appjes die ik niet wil lezen

Esper kijkt nog een keer naar de groepsapp. Sinds gistermiddag zijn er misschien wel vijfhonderd berichtjes bij gekomen. Vijfhonderd berichtjes die hij niet wil lezen, maar tegelijkertijd kan hij niet anders. Zijn ogen worden ernaartoe getrokken als een magneet.

Op school wordt Esper vreselijk gepest – maar zo dat de meester het niet merkt. Wanneer Esper aan het einde van de dag thuiskomt, gaat het pesten gewoon door. Zijn klas maakt een groepsapp aan om foto’s en berichten over Esper te versturen. Ze laten hem geen seconde met rust – en niemand heeft het in de gaten…

Wat moet je doen als het pesten onzichtbaar is, en als je telefoon verandert in een vijand vol appjes die je niet wilt lezen?

Maren Stoffels

Maren Stoffels (1988, Amsterdam) groeide op in haar geboortestad bij haar ouders en oudere broer Wadse. Zodra Maren kon schrijven deed ze het.
Op haar negende maakte ze haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Via auteur Hans Kuyper zocht ze contact met uitgeverij Leopold. Die publiceerde in 2005 haar eerste boek Dreadlocks & Lippenstift. Sinds dit eerste boek zijn er veel boeken van Maren Stoffels verschenen. De laatste jaren schrijft ze thrillers voor jongeren (12+), waaronder Escape Room, Fright Night en Room Service. Met deze thrillers werd ze meermaals genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

Tijdens de schoolbezoeken merkt ze dat de lezers haar boeken vooral leuk vinden omdat ze er zoveel in herkennen. De thema’s in haar boeken zijn o.a. anorexia, gepest worden, homoseksualiteit, verliefdheid, jezelf durven zijn en vriendschap.

Lees ook: Recensie: Help! Een klas zonder meester | Ilona de Lange

Mijn mening

Wat een indrukwekkend en aangrijpend boek is dit! Ik lees niet meer zo heel vaak kinderboeken – zou ik eigenlijk meer moeten doen, vaak zit er veel meer diepgang in kinderboeken – maar dit boek heb ik in enkele uren uitgelezen (gelukkig was het vakantie). Esper wordt gepest, niet zomaar gepest, maar echt vreselijk gepest. En omdat de karakters in dit boek zo sterk zijn neergezet, kruipt het verhaal helemaal onder je huid. 500 appjes die hij niet wil lezen. En toch eigenlijk wel. Je voelt de tweestrijd van Esper wanneer zijn telefoon vol staat met appjes. Hij weet dat de appjes over hem gaan. Dat het lezen van de appjes pijn gaat doen. Dat hij zichzelf uit de groepsapp moet verwijderen. En toch kan hij het niet. Hij wordt naar de telefoon toegetrokken en leest toch de appjes. Je voelt de spanning, de strijd en de angst die Esper doormaakt.

Het boek leest vlot weg, heel vlot weg. De schrijfstijl vind ik heel prettig. Al vanaf bladzijde 1 zit je in het verhaal en kun je het boek niet meer naast je neerleggen. Ik ben daarom zeer benieuwd naar de andere boeken van Maren Stoffels, het smaakt namelijk naar meer. Ik vond er 3 bij de kringloopwinkel die ik meteen heb meegenomen, dus die ga ik zeker lezen, ik ben benieuwd.

Lesbrief

Cyberpesten is een actueel thema. Daarom is er bij dit boek is ook een lesbrief beschikbaar. Deze lesbrief is te vinden op de website kinderboeken.nl. Deze lesbrief is bedoeld voor kinderen van 9 t/m 12 jaar, in de groepen 5 t/m 8. Dit boek is heel goed voor te lezen in de klas waarbij je tegelijkertijd de lesbrief kan inzetten! Aanrader voor elke bovenbouwleerkracht die in de te maken heeft met cyberpesten of het preventief wil inzetten.

Productinformatie

Titel: 500 appjes die ik niet wil lezen
Auteur: Maren Stoffels
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 978-90-25881-79-5
Aantal bladzijdes: 96
Verschijningsdatum: 1 oktober 2021

500 appjes die ik niet wil lezen - Maren Stoffels

Lees ook: Recensie: Juf Zebrahoed | Lieve van den Berg
Lees ook: Het derde deel in de succesvolle serie over Miljonairskind! | Ilona de Lange

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *