5 veel gestelde vragen over glasvezel

5 veel gestelde vragen over glasvezel

Het glasvezelnetwerk groeit nog steeds in Nederland. Steeds meer mensen kunnen voor glasvezel kiezen. Glasvezel is betrouwbaar en razendsnel. Maar wat is het nu precies? Wat maakt het zo stabiel en razendsnel? In dit artikel behandelen we 5 veel gestelde vragen over glasvezel.

Wat is glasvezel?

Een glasvezel is een vezel zo dun als een haartje en is gemaakt van kwartsglas, waar laserlicht doorheen gaat. Door deze dunne vezel kunnen grote hoeveelheden digitale gegevens op een veilige en betrouwbare wijze en in razendsnel tempo worden verzonden. De wanden van de vezel reflecteren waardoor de glasvezelkabel het signaal blijft volgen. Digitale gegevens worden met behulp van laserlicht doorgegeven.

Eigenlijk lijkt het doorgeven van informatie via een glasvezelkabel een beetje op het doorseinen van een morsecode. Door een zaklamp steeds lang of kort aan en uit te schakelen, ontstaat er een serie aan punten en strepen. Op die manier kun je een boodschap in morsecode doorgeven. Bij glasvezel gaat het eigenlijk niet anders. Digitale informatie wordt verstuurd door laserlicht. Dat laserlicht wordt op zeer hoge snelheid steeds aan- en uitgeschakeld. En hoe sneller dat aan- en uitschakelen gaat, hoe sneller de digitale informatie wordt verstuurd. Zo kun je over grote afstanden internetten, bellen of tv-kijken, zonder kwaliteitsverlies.

Wat zijn de voordelen van glasvezel?

Er zijn flink wat voordelen van glasvezel te noemen. De 3 belangrijkste voordelen zetten we voor je op een rijtje:

Razendsnel:

Internet via een glasvezelnetwerk is veel sneller dan welk ander beschikbaar netwerk dan ook. En de maximumsnelheden van glasvezel zijn zeker nog niet bereikt.

Uploaden en downloaden even snel:

De uploadsnelheid en de downloadsnelheid zijn bij glasvezel gelijk. Bij een kabel of een dsl-verbinding is de uploadsnelheid veel lager dan de downloadsnelheid, maar dat is dus bij een glasvezelnetwerk niet het geval.

Stabiel en betrouwbaar:

Een glasvezelverbinding wordt niet verstoord door externe factoren, denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid gebruikers tegelijkertijd, de afstand tot de wijkcentrale of het internetgedrag van de buren. Zo kun je ook prima videobellen zonder haperingen. Glasvezel haalt ook de snelheid waarmee wordt geadverteerd. Natuurlijk komen er wel een problemen met glasvezel voor, maar grote voordeel is toch wel dat je het nagenoeg storingvrij kan afnemen.

Zijn er naast al deze voordelen ook nog nadelen?

Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn; een stabiele verbinding, razendsnel internet een hoge up- en downloadsnelheid. Dankzij glasvezel kan het allemaal. Er zit echter nog een groot nadeel aan glasvezel, nog niet iedereen heeft het! Vrijwel elke woning heeft DSL, maar een glasvezelnetwerk is relatief nieuw en dat wordt letterlijk per woning aangelegd. Reken maar uit hoeveel huizen er in Nederland staan en je begrijpt dat het aanleggen van een glasvezelnetwerk tijd kost. Heel veel tijd. Het groeit wel snel, een snelle netwerkverbinding is al voor miljoenen mensen beschikbaar.

Hoe zit het met de kosten?

Een glasvezelabonnement is niet duurder of goedkoper dan een abonnement via een kabel of DSL. De kosten van glasvezel hangt vooral af van het abonnement dat je kiest en bij welke provider je het afneemt. Soms kun je bij één provider meerdere diensten met elkaar combineren en ben je met zo’n alles-in-één-pakket goedkoper uit dan wanneer je 3 verschillende pakketten bij 3 verschillende aanbieders afneemt.

Het kan dus zeker de moeite waard zijn om je alvast aan te laten sluiten wanneer er in jouw wijk een glasvezelnetwerk wordt aangelegd. Op zo’n moment kan dat vaak kosteloos, zonder dat je verplicht bent een abonnement af te sluiten. Wanneer je (individueel) op een later moment glasvezel wilt aanleggen, dan zijn er wel kosten aan verbonden.

Is glasvezel op mijn adres beschikbaar?

Ben je benieuwd of er op jouw adres glasvezel beschikbaar is? Via KPN netwerk kun je je postcode en huisnummer invullen en kun je zien of het binnenkort wel beschikbaar is.

Lees ook: Een nieuwe HR-ketel kopen? Hier let je op!
Lees ook: Mijn blog; het belang van vindbaarheid in Google

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.