De kenmerken van een industriële keuken

Kenmerken van een industriële keuken

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Er zijn ontzettend veel keukenstijlen verkrijgbaar; moderne keukens, landelijke keukens, design keukens, luxe keukens, klassieke keukens, en nog veel meer. Een stoere stijl die zeker niet in dit rijtje mag ontbreken is de industriële keuken. De industriële interieurstijl is in de laatste jaren ontzettend populair en ook in de keuken is deze stijl helemaal in opkomst. In dit artikel vertel ik je meer over deze stoere en robuuste keukenstijl.  

De kenmerken van een industrieel interieur

Een industriële keuken kenmerkt zich door de grove materialen waardoor er een stoer en robuust uiterlijk wordt gecreëerd. Waar klassieke of moderne, luxe keukens tot in de puntjes strak zijn afgewerkt, bestaat een industriële keuken uit ruwe randen of onafgewerkte elementen. Ook het woord ‘opvallend’ is een van de kenmerken van een industriële keuken. Denk dan aan een grote, opvallende afzuigkap of een fornuis met grote ronde knoppen.  

Kernwoorden zijn dus: opvallend, stoer, robuust, ruw.

Materialen in een industrieel interieur

Bij een industrieel interieur zie je dat er voornamelijk gebruik wordt gemaakt van robuuste materialen zoals baksteen, hout, beton en staal. Door houten keukenkastjes te combineren met een betonnen aanrechtblad creëer je een heel gave uitstraling. Voor de achterwand kun je bijvoorbeeld kiezen uit beton of baksteen. Kies voor RVS-grepen op de frontjes, een industriële keukenkraan en stoere fabriekslampen aan het plafond om het geheel helemaal compleet te maken.

Kleuren

Ook als het gaat om de kleuren kun je alle kanten op, het blijft zeker niet beperkt tot één kleur. Toch zijn er een aantal kleuren te noemen die typisch bij een industriële keuken passen. Zwart, grijs, wit, brons en de metaalkleur passen perfect in een industriële inrichting. Wanneer je een accentkleur wilt toevoegen, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor kleuren als blauwgrijs of okergeel.

Verlichting

Fabriekslampen zijn onmisbaar in een industrieel interieur. Een dergelijke lamp herken je meteen aan het stoere en robuuste uiterlijk en is meestal gemaakt van metaal. Ook zie je tegenwoordig veel open lampen, gemaakt van draadmetaal. De lichtbron is dan goed zichtbaar. Een stoere fabriekslamp mag zeker niet ontbreken aan het plafond of boven je eettafel.

Elementen van roestvrijstaal

In oude fabrieken zag je veel staal. Ook in de horeca zie je veel staal, professionele keukens bestaan voor een groot deel uit roestvrijstaal. Dat is natuurlijk niet voor niets, want roestvrijstaal is onderhoudsvriendelijk, krasvast, sterk en bestand tegen hoge temperaturen.Roestvrijstaal doet het ontzettend goed in een industriële SieMatic keuken. In jouw eigen keuken kun je roestvrijstaal wat subtieler toepassen en toch laten opvallen. Kies voor stalen elementen in je keuken, zoals de spoelbak, kraan, fornuis, afzuigkap, oven, koelkast, enzovoorts. Waar je in een klassieke keuken veelal voor inbouwapparatuur kiest voor een nette afwerking, is het in een industriële keuken helemaal niet gek om een losse, opvallende koelkast van rvs te plaatsen.

Zichtbare buizen en leidingen

Voor een mooie afwerking hebben we de neiging om alle buizen, leidingen, draden en kabels te verstoppen. Zichtbare pijpen en buizen geven een onafgewerkte en mechanische indruk en past niet in een moderne of klassieke keuken, maar staat juist wél perfect in een industriële inrichting. Kies voor de juiste balans tussen afgewerkt en niet afgewerkt, omdat het wel snel wat rommelig kan ogen wanneer er te veel losse kabels en leidingen zichtbaar zijn.

Lees ook: Groene tips voor je interieur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *