Waarom heeft een goed paar wandelschoenen een hogere prijs?

Waarom zijn wandelschoenen zo duur?

Al een aantal jaar heb ik last van een pijnlijke voet. Dat komt door een ontsteking in de bal van mijn voet. Het duurde even voor de juiste diagnose werd gesteld, maar toen het na een MRI-scan eenmaal duidelijk was vertelde de orthopeed er meteen ook bij dat het wel een aantal jaar kan duren voordat de ontsteking weg is. Daar ben je dan mooi klaar mee. Gelukkig is de pijn, nu 2,5 jaar later, een stuk minder, maar ik kan nog steeds niet alle schoenen dragen zonder dat ik last krijg van mijn voet. Wandelschoenen bijvoorbeeld.

Nieuwe wandelschoenen

Wandelschoenen dat zijn stevige schoenen die je strak kunt aantrekken. Dat is juist de bedoeling wanneer je een flinke wandeling gaat maken. En al helemaal als je in de bergen gaat wandelen. Maar stevige schoenen die strak zitten zijn niet fijn voor mijn voet. Toen we zomer 2020 in Oostenrijk naar het topje van de berg wilden wandelen ben ik dan ook halverwege de berg gestopt en heb ik mij met een boek en puzzelboekje vermaakt, terwijl Arjan en de kinderen doorliepen de berg op. Een jaar later ging het ietsje beter, maar als je omhoog klimt en je daardoor meer op je voorvoet loopt, is dat nog steeds niet prettig. En daar liggen ze dan in de kast te niksen, mijn nieuwe, best wel dure wandelschoenen.

De prijs van wandelschoenen; wat maakt wandelschoenen zo duur?

Goede wandelschoenen zijn niet goedkoop. Je betaalt er doorgaans een veel hogere prijs voor dan een goed paar sneakers. En heb je maat 50, zoals mijn man, dan ben je ook nog eens beperkt in de keuze en kunnen ze nog duurder uitvallen. Gelukkig kun je flink wat jaren met een goed paar wandelschoenen doen. Maar hoe komt het eigenlijk dat wandelschoenen zo duur zijn?

Materiaal

Het antwoord is eigenlijk simpel; het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Een goede wandelschoen moet immers gemaakt zijn van de beste materialen. Wandelschoenen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn, maar de meest voorkomende combinatie is toch wel dat de schoen bestaat uit leer aan de buitenkant en een Gore-Tex voering.

Leer is een materiaal dat de juiste stevigheid voor je voet biedt. Gore-Tex zorgt ervoor dat de schoen waterdicht en winddicht is en je dus geen natte voeten krijgt als je in een plas loopt of als het regent. Dankzij het ademend vermogen van de materialen zul je minder last hebben van transpireren. Zowel leer als Gore-Tex staat bekend om de hoge kwaliteit en duurzaamheid en daardoor zullen de wandelschoenen lang meegaan.

Categorie

Wandelschoenen zijn er in verschillende categorieën. De categorie geeft aan waar de wandelschoen voor geschikt is. Wanneer je alleen in Nederland wat wandelingen maakt op voornamelijk vlakke wegen, dan heb je andere schoenen nodig dan wanneer je in Oostenrijk of Zwitserland een flinke bergwandeling maakt.

  • Categorie A – geschikt voor vlakke ondergronden
  • Categorie A/B – geschikt voor vlakke ondergronden en ligt gebergte
  • Categorie B – geschikt voor bergen
  • Categorie C – geschikt voor steile bergen
  • Categorie D – geschikt voor hoge steile bergen

Over het algemeen geldt; hoe hoger de categorie, hoe duurder de schoen is.

Hoge of lage wandelschoenen

Er is nog een aspect wat de prijs van wandelschoenen bepaalt en dat is de hoogte van de schoen. Je kunt kiezen uit hoge wandelschoenen of lage wandelschoenen. Als je zwakkere enkels hebt, of je vindt meer stevigheid gewoon prettig, dan is een hoge wandelschoen fijn. Als je je wandelschoenen alleen in Nederland gebruikt op vlakke ondergronden, dan kun je vaak ook prima af met lagere wandelschoenen. Het klinkt logisch, maar als je kiest voor hogere wandelschoenen, dan betaal je vaak ook meer dan wanneer je kiest voor lage schoenen. Hoge wandelschoenen bevat immers meer materiaal.

Mijn nieuwe (wandel)schoenen

Hoewel ik nog niet zo lang geleden een paar prachtige wandelschoenen heb gekocht, heb ik ze nog niet veel gedragen vanwege de pijnlijke voet. Het is net of er honderden spelden in mijn voet worden geprikt. Niet fijn. In de zomer kun je vaak op slippers lopen, in de winter loop ik vaak op Lico outdoorschoenen. Nette enkellaarsjes zitten ook vaak net te strak bij mijn teen, die draag ik dan ook niet zo vaak. Sinds kort heb ik er een nieuw paar schoenen bij die ook erg goed zitten en waarbij ik minder last krijg van mijn voet, dames sneakers van het welbekende merk Nike. Gelukkig kun je daar in Nederland ook prima op wandelen.

Het is wel prettig dat ik nu enige vooruitgang merk wat betreft de ontsteking in mijn voet. Hopelijk kan ik snel weer enkellaarsjes of mijn prachtige nieuwe wandelschoenen dragen!  

Lees ook: Kinderschoenen kopen; 7 tips waar je op moet letten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *