Review: Tyrannosaurus Rex | Megableu

Tyrannosaurus Rex van Megableu

Ik houd niet zo van ‘flauwe’ kinderspellen. Een spel dat geschikt is voor kinderen moet wat mij betreft ook uitdagend genoeg zijn voor volwassenen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan spellen als Andor Jonge helden, Kolonisten van Catan Junior of Ticket to Ride mijn eerste reis. Maar toch, de kinderspellen van Megableu verrassen mij keer op keer. Zo ook het spel Tyrannosaurus Rex. Een spel dat wat weg heeft van Mens-erger-je-niet, maar dan veel leuker, spannender en uitdagender.

Tyrannosaurus Rex

Beleef een spannend race-avontuur in het land van de dinosaurussen! Iedere speler start met 4 dino’s in één kleur, en moet deze zo snel mogelijk van de woestijn naar huis brengen.

Maar pas op… de legendarische T-rex sluipt rond en is op zoek naar een sappige prooi! Speel het slim, en met een beetje geluk bereik jij als eerste je huisje!

Inhoud

  • 1 spelbord
  • 16 gekleurde dinosaurussen; 4 gele, 4 blauwe, 4 rode en 4 groene
  • 1 zwarte Tyrannosaurus Rex
  • 2 witte dobbelstenen
  • 1 zwarte dobbelsteen
  • spelregels

Doel

Breng als eerste speler jouw 4 dino’s naar huis.

Voorbereiding

Elke speler kiest een kleur en zet zijn 4 dino’s op de startvakjes van zijn gekozen kleur. Plaats de zwarte T-rex in zijn hol.

Spelregels

De speler die aan de beurt is gooit met de 3 dobbelstenen. Volgens verplaats hij de T-rex evenveel vakjes als aangegeven op de zwarte dobbelsteen. De T-rex kan zowel tegen de klok in als met de klok mee lopen, maar eenmaal een richting gekozen dat moet de T-rex die richting ook blijven volgen. De T-rex mag alleen op de gele vakjes lopen.

Daarna mag de speler zijn eigen dino’s verplaatsen. Er zijn 2 keuzemogelijkheden. Hij verplaatst 1 dino’s evenveel vakjes als de 2 witte dobbelstenen bij elkaar opgeteld. Of hij verplaatst 2 dino’s; 1 dino zoals aangegeven op de ene dobbelsteen en 1 dino zoals aangegeven op de andere dobbelsteen. Dino’s bewegen altijd met de klok mee.

T-rex

Als de T-rex op hetzelfde vakje landt als een dino, dan wordt die dino gevangen genomen in het hol van de T-rex geplaatst. De dino kan bevrijd worden wanneer de speler in één van zijn volgende beurten een 6 gooit met een van zijn witte dobbelstenen. Hij mag dan deze 6 gebruiken om zijn dino te bevrijden, de dino mag dan weer terug naar een startveld.

Aanvalluh!

Als een dino bij een dino van een andere speler terechtkomt dan vindt er een gevecht plaats. De speler die op het veld van een andere dino landt gooit met 3 dobbelstenen, de andere speler van wie de dino is gooit met 2 dobbelstenen (denk aan Risk). Degene met de hoogste score wint het gevecht en mag op het veld blijven staan. De speler die verliest plaatst zijn dino op een van de paarse vakjes.

Paarsje vakjes, de rivierbedding

Als een speler met een van zijn witte dobbelstenen een 6 gooit dan mag hij ervoor kiezen om een dino naar een paars vakje te verplaatsen. Ook kan een dino daarheen worden gestuurd wanneer hij een gevecht met een andere dino verliest. Het voordeel; op een paars vakje ben je wel veilig voor de T-rex en mogen dino’s niet met elkaar vechten.

Einde van het spel

De speler moet precies het goede aantal gooien om een dinosaurus in een thuisvakje te plaatsen. De speler die als eerste al zijn dino’s thuis heeft gebracht wint het spel.

Tyrannosaurus Rex spelbord

Lees ook: Review: Oma’s Woeste Waslijn | Megableu

Mijn mening

Tyrannosaurus Rex lijkt ontzettend veel op Mens-erger-je-niet. Toch is het een heel ander spel omdat er veel meer spanning en tactiek in zit. Het is niet slechts een kwestie van zo snel mogelijk thuis komen en je tegenstanders eraf knikkeren. In de eerste plaats is het van belang om goed te kijken of je de T-rex het beste naar links of naar rechts kunt laten bewegen. Vervolgens is het goed tellen of je beter 1 dino of beter 2 dino’s kunt verplaatsen.

Ook is het belangrijk om te kijken welke dino’s je dan het beste kunt verplaatsen. Als je 6 gooit mag je een dino naar een paars vakje plaatsen, maar dat is niet áltijd verstandig. En omdat je de 2 witte dobbelstenen bij elkaar op moet tellen (als je een andere dino aanvalt moet je zelfs de ogen van de 3 dobbelstenen bij elkaar optellen) is het ook nog eens een goede oefening om sommen tot 12 (18) te automatiseren en memoriseren.

Speelduur

Helaas zit er wel enkel hiaatje in de spelregels. Naar welk paars vakje moet de dino verplaatst worden als hij verliest bij een aanval of als hij een 6 gooit? Is dat de eerste, de eerstvolgende lege of mag de speler zelf kiezen? Ook is het geen doen wanneer de laatste dino bijna thuis is en je moet met 2 dobbelstenen precies het juiste aantal ogen gooien om de dino binnen te krijgen. Wanneer de laatste dino bijna binnen is kiezen wij ervoor om één dobbelsteen naar keuze te gebruiken, anders komt het spel nooit ten einde. Maar dat mag de pret niet drukken, we hebben bedacht wat ons het beste lijkt en wat ook de speelduur ten goede komt.

Het spel duurt ongeveer 30 minuten. Voor jonge kinderen kan dat wat aan de lange kant zijn, maar dat is ook meteen weer een goede oefening in concentratie en geduld. De vormgeving is heel mooi en erg dino! Heel aansprekend voor kinderen die gek zijn van dino’s. Dit thema doet het altijd goed!

Kortom: Tyrannosaurus Rex van Megableu is zeker geen ‘flauw’ kinderspel. Nee, het is geen spel wat je alleen met volwassenen speelt, maar wel leuk om samen met je gezin te spelen. Het is spannend en een goede oefening voor kinderen. En kinderen kunnen ook prima zelf aan de slag met dit spel zonder dat een volwassene mee hoeft te doen.

Productinformatie

Titel: Tyrannosaurus Rex
Uitgeverij: Megableu
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: 6+

Lees ook: Review: Bank Attack | Megableu
Lees ook: Review: Louis Liaan | Megableu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *