Review: Karuba | Haba

Karuba, familiespel van Haba speelgoed

6 november 2021 zijn waren we als gezin op Het Spellenspektakel in de Jaarbeurs in Utrecht. De hele dag spelletjes spelen en zien wat de markt op het gebied van spelletjes allemaal te bieden heeft. De stand van Haba verraste ons. Ik kende Haba alleen van de spelletjes voor jonge kinderen, de bekende gele doosjes. Ze hebben al spelletjes voor kinderen vanaf 2 jaar in het assortiment. Tijdens Het Spellenspektakel kwamen we erachter dat ze ook superleuke familiespellen hebben. We speelden het spel Dobbelkoning – wat we inmiddels gekocht hebben en al tientallen keren hebben gespeeld – en we hebben uitgebreid bij de andere spellen gekeken en ons laten adviseren door de medewerkers. Een aantal daarvan heb ik op mijn verlanglijstje gezet. Van Haba Speelgoed ontving ik het familiespel Karuba, ook een fantastisch spel waar ik je graag meer over vertel.

Karuba

Eindelijk! Na een lange boottocht hebben de schattenzoekers het eiland Karuba bereikt en kunnen ze op zoek naar de verborgen schatten. Wie brengt zijn expeditieteam zo slim mogelijk over de junglewegen, let op voor zijn medespelers en kijkt uit naar goud en kristallen aan de rand van de weg? Het belangrijkste is echter om tijdig te beginnen rennen! Enkel wie als eerste aankomt, krijgt de waardevolste tempelschatten!

Inhoud van het spel

 • 64 kristallen (waarde 1)
 • 16 goudklompjes (waarde 2)
 • 16 tempelschatten (4 bruine, 4 blauwe, 4 paarse en 4 gele, elk met waarde 2, 3, 4 en 5)
 • 4 eilanden
 • 16 avonturiers (4 bruine, 4 blauwe, 4 paarse en 4 gele)
 • 16 tempels (4 bruine, 4 blauwe, 4 paarse en 4 gele)
 • 144 junglekaartjes (4 setjes van 36 kaartjes, genummerd van 1 t/m 36)

Voorbereiding

 • Elke speler neemt een eiland en legt deze voor zich neer.
 • Elke speler krijgt een setje van 4 avonturiers in 4 verschillende kleuren, een setje van 4 tempels in 4 verschillende kleuren en een setje van 36 junglekaartjes.
 • Leg de tempelschatten gesorteerd in het midden van de tafel, de hoogste waarde bovenop, de laagste waarde onderop. Wanneer je het spel met 2 speler speelt, gebruik je alleen de tempelschatten met waarde 5 en 3. Wanneer je het spel met 3 spelers speelt, gebruik je de tempelschatten met de waarde 5, 3 en 2. Als je het spel met 4 spelers speelt gebruik je de tempelschatten met de waarde 5, 4, 3, en 2.
 • Leg de kristallen en goudklompjes in het midden van de tafel.
 • Alle spelers zetten hun avonturiers en tempels op precies dezelfde plek op hun eiland, zodat alle eilanden er vanaf het begin van het spel hetzelfde uitzien en alle spelers dezelfde beginsituatie hebben. Avonturiers zet je alleen op de cijfers op het strand, tempels alleen op de cijfers in de jungle.
 • Bepaal wie de expeditieleider wordt. Deze speler schudt zijn junglekaartjes en maakt hier een gedekte trekstapel van. De overige spelers leggen hun junglekaartjes open en op volgorde rondom hun eiland.

Spelregels

De expeditieleider trekt de bovenste junglekaart van zijn trekstapel en roept het nummer. De andere spelers pakken hetzelfde kaartje. Elke speler legt nu dit kaartje op hun eiland. De kaartjes mogen niet gedraaid worden. Wanneer er een kristal of goudklompje op het junglekaartje staat afgebeeld, dan neemt de spelers een kristalletje of goudklompje uit de algemene voorraad en legt dit op het kaartje.

In plaats van het junglekaartje op het eiland neer te leggen, mag de speler er ook voor kiezen om met een avonturier te lopen over de al aangelegde weggetjes. Het junglekaartje wordt weggelegd en de speler verplaatst zijn avonturier evenveel (of minder) stappen als het aantal uitgangen op het kaartje.

Wanneer de avonturier eindigt op een kaartje met daarop een kristal of goudklomp, dan mag hij deze naast zijn speelbord leggen, dit levert hem punten op. De speler mag er ook voor kiezen om minder stappen te lopen dan staat afgebeeld op het apart gelegde kaartje.

Het is de bedoeling dat elke avonturier op pad gaat naar zijn eigen tempel. Als een avonturier bij zijn tempel is aangekomen, dan ontvangt het de bijbehorende tempelschat. De speler die als eerste met een bepaalde kleur bij zijn tempel aankomt, ontvangt het kaartje met de hoogste waarde. De speler die als laatste met een bepaalde kleur bij zijn tempel aankomt, ontvangt het kaartje met de laagste waarde. Er zijn dus maximaal 4 tempelschatten te verdienen.

Het spel is afgelopen als een speler al zijn avonturiers bij zijn tempels heeft gebracht, of wanneer alle 36 junglekaartjes gespeeld zijn.

Puntentelling

De spelers tellen nu de waarde van zijn tempelschatten + 2 punten voor elk goudklompje + 1 punt voor elk kristalletje bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Mijn mening

Wat een fantastisch spel is Karuba! Heel simpel als het gaat om de spelregels en toch genoeg uitdaging. Wij spelen het graag met ons gezin. De adviesleeftijd is 8 jaar, maar Joas van net 6 jaar speelt het ook al ontzettend goed mee. De spelregels zijn heel eenvoudig en daarom is het spel ook door kinderen al snel te leren. Toch merk je tijdens het spel dat het, als het gaat om strategie, nog lastiger is dan je denkt.

Het is de bedoeling dat je 4 avonturiers elk bij hun eigen tempel brengt. Hiervoor moet je paden vrijmaken door junglekaartjes op je eiland neer te leggen. Daarbij moet je wel alle vier je avonturiers, maar ook alle vier je tempels, in de gaten houden, want voor je het weet heb je een avonturier of tempel ingebouwd en is deze niet meer te bereiken. Voor een volwassene is dit nog enigszins te overzien (soms ook niet) maar voor kinderen kan dat nog best lastig zijn. Dan denken ze het kaartje op een goede en strategische plek te leggen voor de ene avonturier, maar hebben ze niet in de gaten dat ze de andere vast bouwen. Een goede oefening dus. Maar dat neemt niet weg dat we met elkaar ontzettend veel lol hebben met dit spel.

Lees ook: Review: Spookslot | 999-Games

Leuk voor volwassenen, snel mee te spelen door kinderen

Het leuke is dat Karuba zowel leuk is voor kinderen als voor volwassenen. Ik heb het al een flink aantal keer samen met mijn man gespeeld. Nee, het is geen expertspel, daar staat Haba ook niet voor, maar het is wel erg leuk voor als je een wat eenvoudiger spel wilt spelen.

Ook als gezin spelen hebben we dit spel al een flink aantal keer gespeeld. Het voordeel is dat je allemaal tegelijkertijd speelt, je hoeft dus niet te wachten tot je weer aan de beurt bent. Voor kinderen bij wie de spanningsboog nog wat korter is, is dat wel prettig. Ze zijn dus altijd bezig zonder dat ze hoeven te wachten. Daar tegenover staat wel dat het ieder voor zich is. Je kunt elkaar nauwelijks dwars of in de weg zitten. Het enige waarmee jij je tegenstander kunt aftroeven is door als eerste van alle spelers de avonturier van een kleur bij de tempel te krijgen, dan ontvang je de tempelschat van de hoogste waarde. Daarbij is het wel van belang je je tegenstander een beetje in de gaten te houden en dus sneller loopt dat je tegenstander.

Na-apen?

Bij elke speler staan de tempels en de avonturiers op dezelfde plek. Alle spelers leggen tegelijkertijd dezelfde jungletegel op hun eiland. In theorie zou je elkaar dus kunnen na-apen en alles op dezelfde plek kunnen leggen en op hetzelfde moment en dezelfde manier met je avonturier naar de tempel kunnen lopen. De ervaring leert dat dat eigenlijk niet gebeurt. Je speelt dus best wel voor jezelf en iedereen heeft toch zo zijn eigen beste manier om voor de winst te gaan.

De herspeelbaarheid van het spel valt mij ook alles mee, want doordat de avonturiers en de tempels elk potje weer op een andere plek staan, moet je elk spelletje weer een andere route zien te creëren.

Een blijvertje

Wat ons betreft is Karuba echt een blijvertje. Is het niet bij ons zelf, dan wel bij de kinderen. We hebben het nu denk ik ruim een maand in huis en we hebben het echt al vaak gespeeld. Karuba mag wat ons betreft met recht een familiespel genoemd worden. Leuk voor volwassenen en snel mee te spelen door kinderen. Net als Dobbelkoning, ook van Haba. En dat maakt ons nieuwsgierig naar al die andere spellen van Haba speelgoed.

Ook nieuwsgierig naar de familiespellen van Haba? Bekijk hier de Haba verkooppunten in Nederland en in België.

Productinformatie

Titel: Karuba
Uitgeverij: Haba
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: ongeveer 40 minuten

Lees ook: Recensie: Recto Verso | Super Meeple
Lees ook: Review: Alles op 1 kaart | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *