Review: Alles op 1 kaart | White Goblin Games

Alles op 1 kaart - White Goblin Games

Ben jij een liefhebber van Roll & Write Games zoals Qwixx, Qwantum, Keer op Keer, Clever en Qwinto, dan is het nieuwe spel Alles op 1 kaart beslist een aanrader. Niet alleen een leuk en vlot spel voor volwassenen, ook voor kinderen is dit spel snel te leren en goed mee te doen. Van White Goblin Games ontving ik laatst het spel Alles op 1 kaart en ik vertel je er in deze blog graag meer over.

Alles op 1 kaart

Alles op 1 kaart is een nieuw dobbel- en kaartspel voor de hele familie. Probeer de rijen met kleuren op jouw kaarten zo efficiënt mogelijk te vullen. Lukt het jou om de meeste punten te scoren en met de overwinning ervan door te gaan?

Inhoud van het spel

  • 30 kaarten (uitwisbaar)
  • 5 dobbelstenen
  • spelregels
  • 4 stiften

Voorbereiding

Schud de stapel met 30 kaarten. Geef elke speler 2 kaarten die hij open voor zich neerlegt. De overige kaarten leg je in een gedekte stapel in het midden van de tafel. Geef elke speler een stift. Het spel kan beginnen.

Spelregels

De actieve speler gooit de dobbelstenen. Daarna mag hij nog tweemaal één of meerdere dobbelstenen opnieuw gooien. Na 3 worpen is het resultaat definitief. Elke speler mag het resultaat van de worp invullen op één van beide kaartje die hij voor zich heeft liggen. De actieve speler begint, daarna mogen de andere spelers om beurt, met de wijzers van de klok mee, het resultaat aankruisen op een van de kaartjes.

De gekleurde rijen moeten van links naar rechts worden aangekruist. Je bent niet verplicht om velden aan te kruisen, je mag ook de dobbelstenen van een bepaalde kleur niet gebruiken. Je bent echter wel verplicht op alle dobbelstenen in één kleur te gebruiken. Het is niet toegestaan om slechts een aantal dobbelstenen van één kleur te gebruiken en de rest van de dobbelstenen van die kleur te negeren. Wanneer er 3 of meer rijen op een kaartje volledig gevuld zijn, dan wordt de kaart gewaardeerd. Voor elke volle rij ontvangt de speler het aantal punten dat vermeld staat aan de linkerkant van de rij. Op elke kaart zijn er 2 rijen waar een zonnetje achter staat. Daarmee kun je bonuspunten verdienen. Is 1 rij met een zonnetje gevuld, dan ontvangt de speler 2 bonuspunten, zijn beide rijen met een zonnetje gevuld, dan ontvangt de speler 5 bonuspunten. Per kaartje kan een speler maximaal 25 punten krijgen.

Waarderen

Na het waarderen leg je de kaart naast je neer en pak je een nieuwe kaart van de trekstapel. Het spel eindigt na de ronde waarin een speler zijn 4e kaart heeft gewaardeerd. Elke speler ontvangt de punten van de gewaardeerde kaarten, deze worden bij elkaar opgeteld (dus van maximaal 4 kaarten). Ook krijgt de speler punten voor de volledig gevulde rijen van de niet gewaardeerde kaarten. Je krijgt dan geen bonuspunten voor een rij met een zon, alleen de punten die links van de rij staat aangegeven.

Elke speler telt de punten van de gewaardeerde kaarten en de gevulde rijen van de niet gewaardeerde kaarten bij elkaar op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Het maximale puntenaantal wat je kunt behalen is 100 + nog een aantal punten van de gevulde rijen op de nog niet gewaardeerde kaarten.

Lees ook: Review: Qwinto | White Goblin Games

Mijn mening

Wow, wat een stap vooruit zeg: het spel bevat 30 kaarten waarop je kunt schrijven met uitwisbare stiften, die ook meegeleverd worden. Dat zou elk Roll & Write spel moeten hebben. Normaal plastificeer ik de scoreblaadjes waar we met onze eigen uitwisbare stiften op schrijven, maar dat is dus bij dit spel niet nodig. Wat fijn! Eigenlijk zou elk spel met scoreblaadjes die op kunnen raken uitwisbare kaarten en stiften moeten bevatten.

Alles op 1 kaart is een vlot dobbelspelletje. De spelregels zijn eenvoudig en het spel is snel te leren. Per kaartje kun je maximaal 25 punten halen. Per potje kun je maximaal 100 + een klein beetje punten halen. Aan het einde van het spel kun je dus goed inschatten of je het goed hebt gedaan of niet. En dat is meteen ook dé uitdaging van het spel. Door slim te plannen en een beetje geluk kun je meer dan 3 rijen per kaart vullen. Je moet er dan voor zorgen dat je in een worp je 3e en 4e en misschien ook wel je 5e rij kunt vullen. Dan moet je echt goed plannen, maar ook goed gooien. Waag je die gok? Of vind je 3 gevulde rijen en iets minder punten ook prima?

Let wel op je tegenstander(s). Je kunt dan wel het risico op 4 of 5 gevulde rijen nemen, maar als een tegenstander al 3 kaartjes gewaardeerd heeft en jij nog maar 0 of 1, dan wordt het alsnog lastig om te winnen. Het is dus altijd een overweging of je gokt op meerdere rijen, of dat je beter een kaartje kunt waarderen dat iets minder punten heeft.

Een spel voor het hele gezin

Het leeftijdsadvies van het spel is 8 jaar. Als je de spelregels eenmaal weet dan is het echt niet zo moeilijk. Alles op 1 kaart is een vlot en toegankelijk spelletje, ook voor kinderen. Wij hebben al diverse malen een potje met onze kinderen van 6 en 8 jaar gespeeld. Ja, ook met de 6-jarige is het prima te doen. Om niet in de war te raken is het wel handig om de dobbelstenen netjes op een rijtje te leggen, kleur bij kleur. En ja, we moeten Joas nog wel een beetje in de gaten houden of het goed gaat, of hij geen vakjes vergeet aan te kruisen. Soms geven we de kinderen ook een kleine aanwijzing, zoals ‘kun je niet beter de andere kaart kiezen?’ Maar dat is helemaal niet erg. Op deze manier leren ze goed de tactiek van een spel kennen.

Alles op 1 kaart is een dobbelspel, net als Clever, Keer op Keer, Qwixx, Qwantum en noem er nog maar een aantal op. Als je van deze spellen houdt dan is Alles op 1 kaart zeker de moeite waard om aan te schaffen. Een beetje van hetzelfde, maar toch weer heel anders. Het leukere van dit spel is dat hij net even wat makkelijker met jongere kinderen te spelen is, maar wel voldoende uitdagend en tactisch is. Als je niet zo van Roll & Write games houdt, dan kan ik mij voorstellen dat het wel weer een beetje meer van hetzelfde is. Maar wij kunnen zo’n spelletje zeker waarderen en vinden Alles op 1 kaart zeker een aanwinst.

Productinformatie

Titel: Alles op 1 kaart – maar op welke?
Uitgeverij: White Goblin Games
Leeftijd: 8+
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers
Speelduur: 20 minuten

Lees ook: Review: Qwixx | White Goblin Games
Lees ook: Review: Keer op Keer 2 | 999 Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *