Recensie: Chaos United | Gerard van Gemert & Rudi Jonker

Chaos United staat in de kou | Gerard van Gemert

Chaos United is een supergrappige graphic novel over het rommeligste voetbalteam dat je maar kunt bedenken! Het verhaal is geschreven door Gerard van Gemert en de illustraties zijn gemaakt door Rudi Jonker. Laatst verscheel het 3e deel in deze humoristische en avontuurlijke serie, dus tijd om er eens een artikel over te schrijven.

Chaos United – deel 1

Humoristische graphic novel over het rommeligste voetbalteam dat je maar kunt bedenken.

Aan de rand van de grote stad, in de achterstandswijk Donkersloot, zijn Milan en zijn vrienden elke dag buiten aan het voetballen. Ze wonen in dezelfde flat en hebben een eigen stukje grond als veld geclaimd. Met zelf getimmerde doelen en een een heus clubhuis.

Aanvoerder Milan heeft grote plannen met het team, zoals hij grote plannen heeft met alles wat hij bedenkt. Er zijn alleen een paar problemen:

  • 1: Hij heeft geen voetbaltalent.
  • 2: Er groeit geen gras in Donkersloot.
  • En 3: Alles wat Milan bedenkt, loopt anders dan hij dacht…

Chaos United breekt door – deel 2

Een hilarisch nieuw verhaal over Milan en zijn voetbalteam Chaos United.

Het is snikheet in Donkersloot, maar dat houdt Milan en zijn vrienden niet tegen! Deze zomer bereiden ze zich voor op het schoolvoetbaltoernooi. Maar of dat nu zo makkelijk gaat…

Chaos United stort zich in een loodzwaar trainingskamp en doet ook nog eens mee aan een spannende voetbalquiz. Kan ons favoriete team de hitte aan? En waar komt die mysterieuze alpaca toch vandaan?

Chaos United staat in de kou – deel 3

In dit derde avontuur gaat het rommeligste voetbalteam ooit op voetbalreis.

Milan, Rosa, Bennie, Fatima en Prof zijn door het dolle heen: ze gaan op voetbalreis naar Spanje. Maar als het vliegtuig door een vulkaanuitbarsting moet uitwijken, landen onze vrienden in Zweden. Een flink stukje kouder dan waar ze op gerekend hadden.

In Zweden treffen ze een voetbalteam dat erg doet denken aan Chaos zelf – maar dan beter georganiseerd. Hun clubhuis is made by IKEA, dus valt niet uit elkaar. En voetballend lijken ze ook van een ander niveau. Of is dat maar schijn?

In het derde deel van deze komische graphic novel-serie van eigen bodem is er een hoofdrol voor Rosa. Zij gaat de teamleden van Chaos wel even laten zien hoe je dat doet, improviseren op reis…

Lees ook: Recensie: Spekkie en Sproet – het geheim van de boswachter | Vivian den Hollander

Wat is een Graphic Novel?

Een graphic novel wordt ook wel een striproman of beeldroman genoemd en zijn razend populair. Niet verwonderlijk, want een graphic novel kinderboek is vaak erg grappig, vol vaart en makkelijk te lezen. Bovendien bevat een graphic novel extra veel illustraties die de tekst ondersteunen. Kinderen die lezen een uitdaging vinden beleven ontzettend veel plezier aan graphic novels. Ze pakken met vertrouwen een boek en lezen deze vaak ook binnen no-time uit. Ook kunnen vroege lezertjes bij wie het technisch leesniveau en de leesbeleving ver uit elkaar liggen ontzettend veel baat hebben bij een graphic novel. Enne … ook kinderen die wel van lezen houden genieten enorm van graphic novels omdat het vaak gewoonweg heel grappige boeken zijn.

Chaos United staat in de kou

Mijn mening

Als het gaat om lezen heb ik twee heel verschillende kinderen. De oudste leest op een niveau dat past bij haar leeftijd/groep. Ze zal echter bijna nooit uit zichzelf een boek pakken om heerlijk te gaan lezen. Het is dat zij bijna dagelijks 10 minuutjes van mij moet lezen, anders deed ze het niet. De jongste daarentegen las zijn eerste woordjes al toen hij nog 3 jaar was. Toen hij eenmaal het principe van lezen door had – als je maar snel genoeg de letters aan elkaar plakt – heeft hij zichzelf in razendsnel tempo leren lezen. Hij startte een half jaar geleden in groep 3 op niveau AVI E5. Ondertussen heeft hij heel wat boeken gelezen. Echt het tegenovergestelde van Elin dus.

Toch bleek dat het voor Joas nog best lastig is om de juiste boeken te vinden. Leesbeleving en het technisch leesniveau liggen mijlenver uit elkaar. AVI-boeken op zijn AVI-niveau sluiten voor geen meter aan. AVI-boeken passend bij zijn groep en leeftijd sluiten ook niet aan omdat de woorden veel te makkelijk zijn om te lezen. Daarom gingen we op zoek naar leuke boeken. Ik kwam erachter dat een graphic novel vaak dé perfecte oplossing is. Een graphic novel is vaak rijk aan illustraties, maar ook het lettertype is vaak wat groter en doordat het zoveel plaatjes bevat is de bladzijde niet gevuld met lange lappen tekst. En omdat Joas heel erg van grapjes en humoristische verhalen houdt, sluit een graphic novel perfect bij hem aan.

Plezier in lezen

Maar ook kinderen die helemaal niet graag lezen beleven vaak toch veel plezier aan een graphic novel. Om dezelfde redenen: humoristisch, veel illustraties, kortere stukken tekst en het grotere lettertype.

Graphic novels zouden daarom dus in geen enkele schoolbibliotheek mogen ontbreken, omdat zoveel kinderen daarmee juist wél plezier aan lezen beleven.

Lees ook: Recensie: Het supervrolijke magische woud en de gemene gigazwam | Deltas
Lees ook: Recensie: Echte duiven pikken het niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *