Review: Andor: Jonge Helden | 999-Games

De legenden van Andor: Jonge helden

6 november 2021 hadden we een uitje waar we lang naar hadden uitgekeken: Het Spellenspektakel. De hele dag hebben we daar heel wat spelletjes gespeeld, waaronder Andor: Jonge Helden. We vonden het zo’n leuk spel, dat ik het meteen op mijn verlanglijstje zette. En hoe leuk is het dan als 999-Games zelf tijdens pakjesavond onze schoentjes vulde met dit fantastische coöperatieve spel!

De Legenden van Andor: Jonge Helden

Ga met de jonge helden van Andor op avontuur! Red de wolvenpups uit de dwergenmijn en bescherm de Rietburcht van de gemene draak. Deze junior-variant van het bekende De Legende van Andor heeft gestroomlijnde spelregels, een kleurrijke vormgeving en tal van avonturen voor jongere spelers!

Inhoud van het spel

 • 1 speelbord
 • 4 dubbelzijdige heldentableaus
 • 18 speelstukken met kunststof voetjes
 • 12 opdrachtkaarten
 • 12 dobbelstenen
 • 27 zonneschijven
 • 83 kartonnen onderdelen
 • 1 nachtfiche
 • De spelregels

Voorbereiding van het spel

 • Leg het spelbord in het midden van de tafel.
 • Zet de draak op het veld met het aantal druppels als er aantal spelers meedoen. Leg de drakendobbelsteen erbij.
 • Leg alle gors in voorraad naast het speelbord.
 • Schud alle mistfiches en leg op het spelbord op elk veld met uitsluitend geel gras een gedekt mistfiche.
 • Leg de fakkelfiches naast naast het speelbord.
 • Schud alle zeshoekige mijnfiches en leg op elk veld in de dwergenmijn een gedekt mijnfiche.
 • Zet Mart de Brugwachter op het veld vóór de brug.
 • Leg een bronfiche met de zonkant naar boven op de 3 bronvelden.
 • Neem per speler één gor en zet deze op een gorveld. Zet de eerste gor op nummer 8, de tweede gor op nummer 7 en werk op deze manier terug.
 • Geef elke speler een heldentableau + bijbehorende zonneschijven + bijbehorende dobbelstenen.
 • Elke speler zet een speelstuk in zijn kleur op het startveld, op RietBurcht.
 • Kies een uitdaging en pak daarvoor de bijbehorende opdrachtenkaarten erbij. Leg deze opdrachtkaarten + de startkaart en eindkaart naast het speelbord. Pak ook alle benodigdheden voor de gekozen opdrachten en leg deze op de plek zoals aangegeven bij de opdracht in de handleiding.
 • Kies een speler die mag beginnen en geen hem de haankaart.
De legenden van Andor Jonge Helden spelbord

Spelregels

In elk spel Andor: Jonge helden moeten de spelers bepaalde opdrachten volbrengen, voordat ze de wolvenwelpen in de dwergenmijn mogen zoeken. Welke opdrachten dat zijn verschilt per spel tot spel. Er staan verschillende uitdagingen in de spelregels beschreven. Ervaren spelers kunnen ook random 2, 3 of 4 opdrachtenkaarten trekken om deze te voltooien.

De speler die begint draait de startkaart om en leest deze voor. Tijdens het spel wisselen dag en nacht elkaar af. Op een dag zijn de helden met de klok mee afwisselend aan de beurt. In elke beurt mag een speler zich bewegen over het spelbord. Voor elke stap die hij voortbeweegt legt hij een zonneschijf opzij. Na het bewegen mag de held de actie van het doelveld uitvoeren. Dan is de volgende speler aan de beurt. Dit gaat zo door zolang de spelers nog zonneschijven in bezit hebben. Heeft een held geen zonneschijf meer, dan gaat hij slapen. Ga nog verder met de ronde totdat alle helden slapen (dus als bij alle spelers de zonneschijven op zijn). De nacht breekt aan.

Actievelden

Er zijn meerdere actievelden. Komt een speler met zijn held op een mistfiche dan moet hij deze omdraaien. Het kunnen handige voorwerpen zijn, maar er kunnen ook gevaarlijke monsters opduiken. Komt de speler op een bronveld, dan mag hij eruit drinken en 3 gespeelde zonneschijven terugleggen op zijn tableau. De brontegel wordt omgedraaid. De held kan ook op een gorsveld terechtkomen. Een gor kan verdreven worden door tegen hem te vechten. Om te vechten gebruikt de speler de dobbelstenen. Afhankelijk van het veld waar de speler zich bevindt moet een bepaald een aantal zwaarden gegooid worden. De speler mag per beurt maar 1x gooien, maar hij mag er wel meerdere beurten over doen om de gor te verslaan. Is de gor verslagen? Dan gaat hij er brullend vandoor en gaat hij terug naar de voorraad naast het spelbord. De draak wordt één stap terug op het drakenspoor gezet.

Komt de speler met zijn held op een voorwerp, dan mag hij deze in zijn buidel op het tableau leggen.

Nachtfase

Als de nacht aanbreekt:

 1. Gooi met de dobbelsteen en zet de draak het aantal stappen vooruit.
 2. Alle gors lopen 1 stap terug. De gor van 8 gaat naar 7, de gor van 7 gaat naar 6, enz.
 3. Zet nieuwe gors op de gorvelden. De draak geeft met druppels aan hoeveel gors erbij komen.
 4. De bronnen mogen weer naar de zonkant gedraaid worden.
 5. Alle spelers nemen hun dobbelstenen weer terug.
 6. Alle spelers nemen hun zonschijven weer terug.

De nieuwe dag is aangebroken.

Dwergenmijn

Door middel van de acties proberen de spelers de opdrachten uit te voeren. Tegelijkertijd moeten ze ook rekening houden met de draak die steeds een aantal stapjes op het drakenspoor vooruit loopt en door gors te verslaan ervoor zorgen dat de draak weer stapjes achteruit loopt. Als de opdrachten zijn voltooid dan mogen de spelers de burg over naar de dwergenmijn. Daar mogen de spelers de dwergenfiches omdraaien, maar daar is wel voldoende licht voor nodig.

Een dwergenfiche mag pas omgedraaid worden als de speler met zijn dobbelsteen een fakkel gooit, of als hij een fakkelfiche in bezit heeft. Er liggen 10 mijnfiches op het spelbord, waarvan 3 fiches met daarop een wolvenwelpje. Wanneer alle 3 de wolvenwelpjes zijn gevonden, vóór dat de draak de Rietburcht heeft bereikt, dan hebben de spelers het spel gewonnen.

Heeft de draak Rietburcht bereik nog voor dat de wolvenwelpen zijn gered, dan hebben de spelers het spel verloren.

Lees ook: Review: De zoektocht naar El Dorado | 999-Games

Mijn mening

Zoals gezegd waren we op 6 november 2021 op het Spellenspektakel. Om 10:00 uur ging de beurs open en eenmaal binnen zijn we als eerste naar de stand van 999-Games gegaan. De kinderen wilden daar onder andere Vlotte Geesten en Speed Cups spelen. Beide actiespellen wat niet zo’n succes bleek te zijn. Daarna hebben we een groter spel gespeeld: Andor: Jonge Helden. Het voordeel van op tijd binnen zijn is dat een medewerker alle tijd heeft om de spelregels duidelijk uit te leggen en te helpen bij het spelen van het spel. Als je een spel voor het eerst speelt is dat natuurlijk best even wennen, maar we hadden al snel door dat het echt een leuk spel is. Al bleek achteraf dat de medewerker ons niet alle spelregels goed heeft uitgelegd, maar dat mocht de pret niet drukken. Met de juiste spelregels werd het nog leuker.

Coöperatief spel

De Legenden van Andor: Jonge helden is een coöperatief spel. Dat betekent dat de spelers met elkaar moeten samenwerken om van het spel te kunnen spelen. Het doel van het spel is eigenlijk simpel: het is de bedoeling dat de spelers de taken voltooien voordat de draak het onbeschermde kasteel aanvalt. Maar de draak is sluw, heel sluw. Een goede samenwerking is echt van groot belang.

Dit spel is niet een spel dat je eventjes speelt. Je kunt zomaar een uur verder zijn voordat het spel is afgelopen, soms nog langer. Voor jonge kinderen met korte spanningsboog is dat al een uitdaging op zich. Joas is 6 jaar en snapt dit spel heel goed. Doordat het spel zo afwisselend is en je dus steeds met elkaar moet overleggen is de speelduur voor hem eigenlijk geen probleem. Gewoonweg omdat het niet saai is. Bovendien zijn de beurten snel waardoor elke speler al snel weer aan de beurt is. Je krijgt dus geen kans om af te dwalen of je te vervelen.

Andor: Jonge helden is de makkelijkere versie van het spel De legenden van Andor. Dit spel ken ik niet. Het maakt mij wel nieuwsgierig. Als de ‘kinderversie’ al zo leuk is, ook voor volwassenen, hoe leuk moet de volwassenversie dan wel niet zijn. Mijn verlanglijstje wordt er dus niet korter op. Andor Jonge Helden vind ik dan niet echt in het rijtje van de kinderspellen thuishoren, maar meer in het rijtje van de familiespellen. Een leuk spel om heerlijk samen met je gezin te spelen.

Uitbreiding?

Andor: Jonge helden heeft 10 verschillende opdrachten. Je kunt er per spel 2, 3 of 4 spelen. Er zijn een aantal scenario’s beschreven in de handleiding. Je kunt er ook random een aantal trekken. Ik kan mij wel voorstellen dat we op den duur aan een uitbreiding toe zijn met nieuwe opdrachtenkaarten. Maar voor nu biedt het nog voldoende variatie en elk spelletje is ook weer anders doordat je andere combinaties opdrachtenkaarten gebruikt.

Wij spelen ontzettend veel spellen met ons gezin. Niet alleen kinderspellen, ook Azul, Karuba of Kolonisten van Catan komen regelmatig op tafel. Dit zijn spellen die ook voor onze 6- en 8-jarige prima te doen zijn. Al dan niet met hier en daar een beetje hulp. Andor: Jonge Helden vind ik ook in het rijtje thuishoren. Het is simpelweg een “echt” spel waarbij je een goede tactiek moet bepalen om te kunnen winnen, waarbij je goed moet kunnen overleggen en samenwerken.

De ervaring leert dat je regelmatig kunt winnen van het spel, maar dat het zeker geen eitje is om te winnen. Soms is het best wel spannend of het gaat lukken of niet. Ik heb Andor: Jonge Helden dan ook al regelmatig aangeraden wanneer ik berichten voorbij zie komen met de vraag naar een leuk en strategisch spel voor kinderen. Ik geef nooit cijfers voor spellen, maar dit vind ik toch echt één van de leukste spellen in deze categorie en krijgt van mij een dikke 10.

Detailfoto Andor Jonge Helden

Productinformatie

Titel: De legenden van Andor: Jonge Helden
Uitgeverij: 999-Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Adviesleeftijd: 7+

Lees ook: Review: Paleo | 999-games
Lees ook: Review: Spookslot | 999-Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *