Review: Monopoly Bouwen | Hasbro

Monopoly Bouwen van Hasbro

Monopoly, ik vind het principe van Monopoly erg leuk. Straten verzamelen, onderhandelen en huur innen. Het liefst zoveel mogelijk, in ieder geval meer dan je tegenstander. Het heeft één nadeel; er lijkt geen eind aan te komen. En als je eenmaal wat achterloopt op je tegenstander, dan haal je dat nauwelijks meer in. Monopoly kent diverse varianten. Een van die varianten is Monopoly bouwen van Hasbro. Dat bleek een leuk instapspel voor de kinderen te zijn. Waarom? Dat vertel ik je in dit artikel.

Monopoly Bouwen

Bij Monopoly Bouwen beweeg je je voort over het bord en koop je eigendommen, in je huur en hulpmiddelen en gebruik je bouwblokken om je eilandstad te bouwen. Hoe meer je bouwt, hoe meer punten je verdient. Het spel is afgelopen wanneer het penthouse is gebouwd. De speler met de meeste punten wint het spel.

Inhoud

 • spelbord
 • 4 pionnen
 • 4 referentiekaarten
 • 16 eigendomsbewijzen
 • 20 kanskaarten
 • 2 bouwbonuskaarten
 • 80 kartonnen hulpmiddelfiches
 • 48 plastic bouwblokken, 12 van elke kleur
 • 1 plastic penthouse
 • 2 dobbelstenen
 • geld
 • geldlade
 • hulpmiddelenbak
 • spelregels

Voorbereiding

 • Legt het spelbord in het midden van de tafel.
 • Elke speler kiest een pion en zet deze op start.
 • Elke speler pakt de bijbehorende referentiekaart, 4 hulpmiddelen en de 12 bouwblokken in zijn kleur
 • Geef elke speler 900 euro.
 • Bepaal welke speler de bankier wordt en zet het hulpmiddelenbakje en geldlade met geld voor hem neer.
 • Schud de kanskaarten en leg deze gedekt in het midden van de tafel.
 • Leg de eigendomsbewijzen naast de bijbehorende vakjes rondom het speelbord.
 • Geef de dobbelspelen aan de speler die mag beginnen.

Spelregels

 • Als de speler die aan de beurt meer dan 6 hulpmiddelen in bezit heeft legt hij de extra hulpmiddelen op het vakje waarvandaan hij vertrekt. Als een speler in een latere beurt op dit vakje landt mag hij de hulpmiddelen in bezit nemen.
 • Gooi de dobbelstenen.
 • Verzamel hulpmiddelen: Alle spelers kijken op hun eigendomsbewijzen. Is het getal gegooid overeenkomstig het getal op een eigendomsbewijs, dan ontvangt hij het afgebeelde hulpmiddel. Als er 6 is gegooid, dan ontvangen alle spelers 2 hulpmiddelen in de kleur behorend bij zijn pion.
 • De speler die aan de beurt is verplaatst zijn pion met de klok mee, evenveel vakjes als het aantal ogen dat gegooid is.
  • Als de speler op een onverkocht eigendom belandt, dan moet de speler deze kopen of veilen. Hoe meer eigendommen je in bezit hebt, hoe meer hulpmiddelen je kunt verzamelen, hoe meer verdiepingen je kunt kopen. Kan of wil de speler het eigendomsbewijs niet kopen, dan wordt het bewijs geveild. De speler die het hoogste bod doet, krijgt het bewijs.
  • Wanneer de speler op een vakje belandt dat al iemand gekocht heeft, dan moet hij huur aan diegene betalen. Bij een complete kleurset mag de speler dubbele huur vragen. Voor complete kleursets ontvangt de speler extra punten aan het einde van het spel.
  • Komt de speler op een actievakje, dan voert hij de actie uit zoals vermeld op het vakje.
 • Je kunt vervolgens hulpmiddelen en/of eigendomsbewijzen met andere spelers ruilen. Hulpmiddelen mogen ook met de bank geruild worden in verhouding 4:1
 • Bouw zoveel verdiepingen als je wilt/kunt. Voor elke verdieping moet je hulpmiddelen betalen zoals staat vermeld op het referentiekaartje. Hoe hoger de verdieping, hoe meer hulpmiddelen je nodig hebt.
 • De beurt is voorbij en de volgende speler is aan de beurt.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen wanneer iemand het penthouse bouwt. Daarna telt elke speler zijn of haar punten bij elkaar op.

Voor elk gebouw dat is gebouwd ontvangt de speler punten. Hoe hoger het gebouw, hoe meer punten de speler krijgt. Ook ontvangt de speler punten voor elke complete kleurset hij in bezit heeft. Op het refeenntiekaartje en in de handleiding staat duidelijk vermeldt hoeveel punten je voor elke verdieping en kleurset krijgt.

De speler met het meeste geld ontvangt nog eens 3 punten en de speler die de meeste gebouwen naast elkaar heeft gebouwd, ongeacht de hoogte, ontvangt nog eens 5 punten. De speler met de meeste punten wint het spel.

Mijn mening

Laatst ontving ik het spel Monopoly Bouwen. Monopoly bouwen is een variant op het alombekende spel Monopoly. Het spel beschikt over een aantal elementen, kenmerkend voor het spel Monopoly; de straten, het spelbord, de pionnen en het geld. Het heeft ook een aantal andere elementen die je niet meteen zult herken, zoals de bouwblokken, de hulpmiddelen en het eiland in het midden van het spelbord.

Je verplaatst je over het spelbord zoals je gewend bent van Monopoly. Je koopt straten, je int huur of je verzamelt hulpmiddelen. Hoe meer je koopt, int en verzamelt, hoe eerder je met de bouwblokken een toren kunt bouwen. Hoe hoger de toren, hoe meer hulpmiddelen je nodig hebt. Als een speler een penthouse van 5 verdiepingen weet te bouwen, is het spel meteen afgelopen. De punten worden geteld en de speler met de meeste punten wint het spel. En dat is meteen het voordeel van Monopoly Bouwen; er zit een duidelijk eind aan het spel. Waar Monopoly soms eindeloos kan duren, is het met Monopoly Bouwen met ongeveer een half uur à 3 kwartier wel gepiept. Ideaal wanneer je het spel speelt met jongere kinderen met een kortere spanningsboog.

Onvoldoende uitgebalanceerd

Je kunt zeker straten kopen. Toch gaat het er hier in dit spel minder om, de aandacht wordt meer gevestigd op het verzamelen van hulpmiddelen waarmee je verdiepingen kunt bouwen. Weet je de juiste hulpmiddelen te verzamelen, dan kun je daarmee bouwblokken voor je stad kopen. Het kopen van straten, het ruilen en handelen om een complete stad in bezit te hebben en het innen van zoveel mogelijk huur, waar het spel Monopoly toch om gaat, gaat hiermee wat verloren. Daarmee vind ik dat Monopoly Bouwen onvoldoende uitgebalanceerd is. Het verzamelen van hulpmiddelen en het kopen van straten + het innen van huur had wat mij betreft wat beter met elkaar in balans mogen zijn. Het idee van het bouwen van huizen vind ik overigens wel heel leuk.

Monopoly Bouwen is leuk als instapversie voor kinderen. Het is allemaal wat overzichtelijker en geld speelt een veel minder grote rol. Daarbij heeft het spel een concreet einddoel en duurt het niet zo lang voordat het spel is afgelopen. Hoewel ik dit spel dus zeker niet samen met mijn man zal gaan spelen, dan zouden we nog eerder de gewone versie van Monopoly pakken, vind ik het wel een prima spel om het samen met de kinderen te spelen.

Monopoly Bouwen

Productinformatie

Titel: Monopoly Bouwen
Uitgeverij: Hasbro
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 8+
Speelduur: 45 minuten

Lees ook: Review: 30 seconds junior | 999-Games

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.