Review: Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk | White Goblin Games

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk

Al een tijd geleden mocht ik mij inschrijven voor een recensie-exemplaar van het spel Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk. Ik heb er lang op moeten wachten, maar een aantal weken geleden was het dan zover; de postbezorger kwam een pakketje brengen met daarin dit spel. Bij het openmaken van de doos zagen we dat het spel uit veel onderdelen bestaat en er een handleiding van maar liefst 40 pagina’s bij zat. We besloten dit spel nog eventjes te laten liggen tot de kerstvakantie. Dan zouden we tijd te over hebben om de spelregels te lezen en het spel te leren. En dát viel nog niet helemaal mee. Maar als je dat eenmaal hebt gedaan, dat komt er zo’n prachtig juweeltje tevoorschijn … Ik vertel je in dit artikel meer over het spel Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk van White Goblin Games.

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk

Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk speelt zich af in een turbulente tijd in het West-Frankische Rijk, rond het jaar 900. Ondanks verwoede pogingen om de stad op te bouwen, worden omliggende gemeentes bedreigd door buitenstaanders. Saracenen verkennen de grenzen, terwijl de Vikingen rijkdom en vee plunderen. Zelfs de Byzantijnen uit het Oosten laten hun donkere kant zien. Als nobele mannen en vrouwen proberen de spelers arbeiders uit de stad in te huren, om zich te kunnen verdedigen tegen vijanden, versterkingen te bouwen en het
geloof in het land te verspreiden. Gelukkig ben je niet alleen. De koning heeft als wijs man zijn beste ridders gestuurd om te helpen met onze inspanningen. Zadel de paarden, slijp de zwaarden, de paladijnen komen eraan.

Inhoud van het spel

 • 112 arbeiders
 • 12 eigenschapschijven
 • 28 monniken
 • 32 werkplaatsen
 • 28 buitenposten
 • 28 potten
 • 1 speelbord (bestaande uit 2 delen)
 • 4 spelersborden
 • 1 startspelerfiche
 • 1 grondstofspeelstuk
 • 40 proviand
 • 50 zilver
 • 245 kaarten
 • spelregels

Spelregels

De bijgevoegde handleiding is ongeveer 40 pagina’s (inclusief solovariant). Om de complete spelregels hier te beschrijven voert daarom iets te ver. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk overwinningspunten te behalen. De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel.

Er zijn overwinningspunten te verdienen door buitenposten en versterkingen te bouwen, monniken uit te zenden en buitenstaanders te confronteren. Iedere ronde vragen spelers de hulp van een specifieke paladijn in en huren ze arbeiders in om taken uit te voeren. Tijdens het spel zal langzaam het geloof, de kracht en de invloed stijgen. Dat heeft niet alleen effect op het aantal overwinningspunten, maar het bepaalt ook de kracht van je acties. Hoe meer geloof, kracht en invloed, hoe hoger de kracht van je acties die je kunt uitvoeren. Het spel wordt gespeeld gedurende 7 rondes. Het spel is direct na de 7e ronde afgelopen, waarna alle overwinningspunten bij elkaar opgeteld worden. De speler die aan het einde van het spel de meeste overwinningspunten heeft, is de winnaar.

Lees ook: Review: De zoektocht naar El Dorado | 999-Games

Mijn mening

De spelregels doorlezen en het spel leren kennen vroeg echt wel even wat doorzettingsvermogen van mij. Gelukkig zijn er op YouTube filmpjes te vinden waarin het spel al heel goed uitgelegd wordt. Na het bekijken van de filmpjes wordt het doorlezen van de spelregels al een stuk makkelijker omdat je er meer beeld bij hebt. Een tip dus om op zoek te gaan naar een filmpje met uitleg. Daarna zijn we aan tafel gaan zitten en hebben we het spel klaargelegd. Stap voor stap, zoals in de spelregels beschreven. Vervolgens zijn we een ronde gaan spelen, met de handleiding naast ons.

Na het spelen van de eerste ronde hadden we al meer door hoe het spel precies werkt en wat de mogelijkheden allemaal zijn. De avond was voorbij, tijd om op te ruimen. De volgende avond zijn we er weer mee aan de slag gegaan en hebben we het spel helemaal gespeeld. En toen kwam er ineens een prachtig spel tevoorschijn! Wat eerder allemaal losse acties en elementen leek, kreeg ineens samenhang! En hoe!

Expertspel

Nee, Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk is niet een spel wat je even tussendoor doet. Het is een expertspel en wanneer wij het met z’n tweeën spelen doen we er toch al gauw 5 kwartier tot anderhalf uur over. Overigens is het spel prima met 2 spelers te spelen.

Per keer dat je een actie mag uitvoeren kun je uit 12 acties kiezen (+ de acties die beschikbaar zijn bij gunsten van de koning) en het is elke keer een afweging om de meest voordelige actie te kiezen, of de actie te kiezen die het meeste oplevert. Het lijkt misschien wel aantrekkelijk om zoveel mogelijk acties aan de rechterkant van je spelersbord te kiezen, dat levert meer kracht, geloof en invloed op, en dus aan het eind van het spel meer punten, maar het kan zomaar verstandiger zijn om eerst je acties in te zetten aan de linkerkant van je spelersbord. Eerst investeren is ontwikkelingen, voedsel en geld kan later in het spel zomaar ineens meer voordelen opleveren en voor je het weet kun je in één ronde actie na actie na actie uitvoeren om zo je beurt nog winstgevender te maken.

Kracht, invloed en geloof

Zoals ik al schreef is Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk een expertspel, een worker placementspel met prachtig (en herkenbaar) artwork en vele keuzemogelijkheden. Toch, als je eenmaal weet hoe het spel gespeeld moet worden, kan er weinig meer misgaan. Als je eenmaal weet wat alle symbolen betekenen, dan merk je dat alles, maar dan ook echt alles heel duidelijk staat aangegeven op het spelbord, de spelersborden en de verschillende kaarten. Per actie staat precies aangegeven hoeveel kracht, invloed en geloof vereist is en hoeveel kracht, invloed of geloof het oplevert. Ook staat er precies aangegeven wat een actie kost en/of wat een actie precies oplevert.

Als je precies doet wat staat aangegeven dan zul je al snel merken dat je die spelregels al heel snel helemaal niet meer nodig hebt en dat alles vanzelf gaat. Wat helpt is om per actie die je uitvoert hardop uit te spreken wat je precies doet, wat je nodig hebt, wat het kost en wat het oplevert. Zo vergeet je niets, want je moet in je beurt wel veel in de gaten houden en je wilt natuurlijk niets vergeten.

Al met al vinden wij Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk een heerlijk spel om te spelen en is het echt een van onze favorieten. Als je fan bent van Rovers van de Noordzee (zoals wij) dan zul je veel in dit spel herkennen, en toch is het een heel ander spel! In deze serie is ook het spel Architecten van het Westelijk Koninkrijk beschikbaar, dit spel ken ik zelf niet, maar omdat ik fan ben van Rovers van de Noordzee en van Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk, ben ik ook zeker nieuwsgierig naar Architecten van het Westelijk Koninkrijk en staat het dan ook op mijn verlanglijstje (die wordt er trouwens niet korter op).

Productinformatie

Titel: Paladijnen van het Westelijk Koninkrijk
Uitgeverij: White Goblin Games
Aantal spelers: 1-4 spelers
Speelduur: 90-120 minuten
Leeftijd: 12+ jaar

Lees ook: Review: Rovers van de Noordzee | White Goblin Games
Lees ook: Review: Calico | White Goblin Games

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *