De voordelen van een veranda

De voordelen van een veranda

Ik heb eens even op Wikipedia opgezocht wat een veranda nu precies is. Een veranda is een aanbouw aan een woning, met meestal slechts een afdak steunend op houten palen. In Nederland hebben de meeste huizen geen veranda, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerikaanse vrijstaande woningen die doorgaans wel een veranda bevatten. Toch is het bij de meeste huizen in Nederland wel mogelijk om een veranda aan de achterkant van je woning te plaatsen. In dit artikel vertellen wij je de voordelen van een veranda.

De voordelen van een veranda

Zie je jezelf al zitten? Op een heerlijke lente- of zomeravond met een goed boek op je loungebank op de veranda. Het klinkt romantisch – en dat is het natuurlijk ook –, je ziet het al helemaal voor je. Droom lekker verder, zou je denken. Als je een Amerikaanse film kijkt, dan word je spontaan jaloers op de prachtige vrijstaande huizen met een enorme veranda rondom. Wijzelf hebben geen veranda aan het huis vastzitten, maar achter in de tuin een overkapping staan. Omdat wij volop van die plek genieten deel ik graag de voordelen van een veranda, hetzij aan je huis vast, hetzij vrijstaand op een andere plek in de tuin.

Waardestijging van de woning

Een prachtige, moderne veranda kan de waarde van je huis laten stijgen. Een veranda is ontzettend geliefd en wordt gezien als een groot pluspunt. Dat bleek ook wel bij ons toen wij 7 jaar geleden het huis waarin we nu wonen voor het eerst bezichtigden. Achterin de tuin stond er een prachtige overkapping. Ik was meteen verliefd. Inmiddels hebben we de tuin helemaal onder handen laten nemen, er is niet meer van de tuin van toen over. Behalve de overkapping.

Ook als het regent

Een groot voordeel van een veranda is dat je ook buiten kunt blijven zitten als het onverhoopt begint te regenen. Zeker wanneer je ook een vuurtafel of iets dergelijks in je tuin hebt, is het volop genieten terwijl je toch warm en droog blijft. Wat wil je nog meer!

Dé perfecte plek als ontspanning

De veranda is voor veel mensen dé favoriete plek thuis. Een plek waar je eventjes terug kunt trekken en tot rust kunt komen. Waar je heerlijk in je luie stoel een boek kunt gaan lezen of met de benen languit op je loungebank kunt genieten van je favoriete muziek. Teven is het dé favoriete plek waar je gezellig samen kunt zijn met je gezin, familie of vrienden, onder het genot van een hapje en drankje. Tot in de late (of vroege) uurtjes!

Schaduwrijke plek, beschutte plek

Als de zon op het heetst van de dag hoog aan de hemel staat, dan kun je wel een schaduwrijke plek gebruiken. De veranda dus. Zo kun je toch genieten van het buiten zijn terwijl je niet vol in de zon zit. Tevens is de overkapping een beschutte plek wanneer er wat meer wind staat.

Kan gemaakt worden van diverse materialen

Als je aan een veranda denkt, dan zullen de meesten onder ons aan een houten overkapping aan het huis denken. Er zijn zo ontzettend veel meer mogelijkheden. Een overkapping kan niet alleen gemaakt worden van hout, maar ook van bijvoorbeeld aluminium of kunststof. Zo kun jij het materiaal en de kleur kiezen die het beste bij de uitstraling van je huis past of wat jij gewoon mooi vindt. Ook het dak van de veranda kan gemaakt worden van diverse materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dak van glas zodat je geen lichtinval in huis verliest.

Tuinkamer

Een veranda is, zoals gezegd, een overkapping met een open voorkant en open zijkanten. Door de overkapping te voorzien van (glazen) schuifwanden aan de zij- en voorkant, creëer je een tuinkamer. Een tuinkamer is een afgesloten ruimte aan je huis vast, zodat je beschut zit tegen weer en wind. Is het een prachtige dag? Dan kun je de schuifwanden openzetten zodat je optimaal kunt genieten van de zon.

Lees ook: Een tuinkamer als thuiskantoor; dit zijn de voordelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *