Jouw foto afdrukken; welk materiaal kies je?

Foto afdrukken op verschillende materialen

Wil je een foto afdrukken? Een foto kun je op verschillende materialen af laten drukken. De bekendste materialen zijn fotopapier, canvas, aluminium, hout, forex en plexiglas. Elk materiaalsoort heeft zijn eigen kenmerken, voordelen, maar ook nadelen. In dit artikel vertellen we wat meer over elk van deze materialen.

Fotopapier

Foto’s op fotopapier is een relatief goedkoop en veelzijdig materiaal. Fotopapier is nog steeds het meest gekozen materiaal om foto’s op af te laten drukken. Foto’s kun je in een fotoboek plakken, je kunt ze ook inlijsten en aan de muur hangen. Of gewoon bewaren in een prachtige bewaardoos. Het voordeel van foto’s op fotopapier is dat het heel goedkoop is en je het in verschillende formaten kunt laten afdrukken. De eigenschappen en de kwaliteit bepalen echter wel voor een deel het resultaat van de afdruk. Kies daarom voor een betrouwbaar bedrijf dat goede kwaliteit foto’s afdruk. Meer informatie over betrouwbaarheid, kwaliteit en transparantie van diverse webwinkels waar je foto’s kunt laten afdrukken vind je op Luminablog.

Canvas

Een foto afdrukken kan ook op canvas. Canvas is een populair materiaal om je foto’s op af te laten drukken. Voor een canvasdoek wordt doorgaans wit katoen of soms linnen gebruikt. De witte ondergrond leent zich goed om een foto op af te laten drukken. Het doek wordt om een houten frame gespannen. Let echter wel op dat de rand van de foto dus aan de zijkant van het frame terechtkomt. Canvas heeft een matte afwerking en een grovere structuur. De inkt trekt gedeeltelijk in het doek. Daardoor vallen de kleinste details wat minder goed op. Het voordeel van de beste canvas is dat het een redelijk goedkoop materiaal is en in veel verschillende formaten leverbaar is. Bovendien heeft het doek een geluiddempend effect in een ruimte.

Aluminium

Aluminium is een licht, maar zeer stevig materiaal. In veel gevallen wordt er gebruik gemaakt van het materiaal dibond. Dibond bestaat uit 3 lagen; de buitenste lagen zijn van aluminium, met daartussen een laag kunststof. Juist de combinatie van deze materialen maakt dat de plaat ontzettend stevig, maar licht van gewicht is. De totale dikte van de plaat is ongeveer 2 tot 3 mm. Het materiaal is weersbestendig, dus je kunt een foto ook buiten ophangen. Het metaalachtige materiaal zorgt voor een moderne en strakke uitstraling. Een foto op dibond is strak, licht en modern.

Hout

Waar dibond zeer geschikt is voor foto’s met bijvoorbeeld auto’s of architectuur is, is hout zeer geschikt voor bijvoorbeeld natuurfoto’s. Hout is een natuurlijk en duurzaam materiaal en komt in elk interieur goed tot zijn recht. Een foto kan op verschillende houtsoorten worden afgedrukt en elke houtsoort zorgt weer voor een eigen uitstraling. Het ene houtsoort bevat meer noesten en geeft een stoerdere uitstraling, het andere houtsoort is glad en past meer in een strak en modern interieur. De structuur van het hout geeft elke foto een unieke uitstraling.

Forex

Een foto afdrukken is ook mogelijk of forex. Forex is een materiaal dat dun, superlicht en relatief goedkoop is. Het bestaat uit pvc of twee dunne kunststofplaten met daartussen een laagje hardschuim. De dikte van een plaat is zo’n 3 tot 5 mm. Forex is weersbestendig en kan ook buiten worden opgehangen. Doordat het materiaal licht van gewicht is en heel makkelijk aan de wand bevestigd kan worden, wordt het vaak gebruikt voor foto-exposities.

Plexiglas

Acryl is een kunststof materiaal dat lijkt op glas. Het nadeel van plexiglas is dat het materiaal vrij zwaar is, hoewel het wel lichter is dan echt glas en dat het spiegelt. Het voordeel is dat het een luxe en chique uitstraling heeft met intense kleuren. De foto wordt op de achterkant van het materiaal geprint. Het nadeel is wel dat het minder krasbestendig is dan andere materialen, daarom wordt het vaak voorzien van een beschermlaagje.

Lees ook: Review: Foto op wandcirkels | Fotocadeau.nl

SpeelgoedSpeelgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *