Review: Beam me Up | Tucker’s Fun Factory

Beam me up

Tucker’s Fun Factory is een Nederlandse uitgeverij van kwalitatieve spellen en puzzels. Ieder product wordt met zo veel mogelijk liefde en aandacht gemaakt waarin het doel is om zo min mogelijk plastic te gebruiken. Van Tucker’s Fun Factory ontving ik een aantal spellen die niet geseald zijn, maar die verzegeld zijn met een stickertje. Het stickertje is er ook nog eens makkelijk af te peuteren zonder dat je de doos beschadigt. Top dus! Een van de spellen die ik ontving is Beam me Up, een leuk dobbelspelletje in een klein doosje met ‘schuiflaatje’. In dit artikel vertel ik je meer over dit spelletje.

Beam Me Up – De hoogste score telt

Iedereen wil naar de sterren en het liefst als eerste. Wie als eerste 4 blokjes (bij 2 spelers 5 blokjes) in de zwarte ruimte heeft, en geen blokjes meer op de grond, wint het spel.

Inhoud van het spel

 • 4 speelborden
 • 5 dobbelstenen
 • 28 blokjes

Spelvoorbereiding

Elke speler krijgt een speelbord die hij voor zich op tafel legt. Daarnaast ontvangt elke speler 7 blokjes die hij op de onderste rij op het speelbord legt, in elke kolom 1 blokje. Leg alle dobbelstenen in het midden van de tafel. Kies een speler die mag beginnen. De speler naast de startspeler mag 1 blokje naar keuze een veld omhoog schuiven. De tweede speler na de startspeler mag 2 blokjes een veld omhoog schuiven en de laatste speler mag 3 blokjes een veld omhoog schuiven.

Spelregels

De speler die aan de beurt is gooit de dobbelstenen. Je mag tot 2x tot opnieuw gooien met een aantal dobbelstenen naar keuze. Ook de dobbelstenen die eerder apart zijn gelegd, mag je in de derde beurt nog eens opnieuw gooien. Als je 3x hebt gedobbeld, bekijk je het eindresultaat:

 • 2 dezelfde getallen – een paar: het blokje in de kolom met het getal van het paar mag je 1 veld omhoog schuiven.
 • 3 dezelfde getallen – een drieling: het blokje in de kolom met het getal van de drieling mag je 2 velden omhoog schuiven.
 • 4 dezelfde getallen – een vierling: het blokje in de kolom met het getal van de vierling mag je 3 velden omhoog schuiven.
 • 5 dezelfde getallen – een vijfling: het blokje in de kolom met het getal van de vijfling mag je 4 velden omhoog schuiven.
 • 2 verschillende paren: het blokje in de kolom van het eerste paar mag je 1 veld omhoog schuiven en het blokje in de kolom van het tweede paar mag je een veld omhoog schuiven.
 • Een paar en een drieling – full house: het blokje in de kolom van het paar mag je 1 veld omhoog schuiven en het blokje in de kolom van de drieling mag je 2 velden omhoog schuiven.
 • 4 opeenvolgende getallen – een kleine straat: het blokje in de kolom straat mag je 2 velden omhoog schuiven.
 • 5 opeenvolgende getallen – een grote straat: het blokje in de kolom straat mag je 3 velden omhoog schuiven.

Cool down

Heb jij in jouw beurt 1 blokje minstens 2 velden verplaatst? Dan moeten je tegenstanders hun blokje in dezelfde kolom 1 vakje naar beneden schuiven.

Speciale velden

 • Ster: staat jouw blokje op een ster, dan sta je daar veilig. Je hoeft je blokje niet een vakje naar beneden te schuiven bij de actie cool down.
 • Raket: kom je blokje precies op een raket terecht? Dan mag je een willekeurig blokje één veld omhoog schuiven.
 • Blauwe ster: ben je met een blokje helemaal bovenaan op de blauwe ster terechtgekomen? Dan mag je van die getallen, zodra je ze dobbelt, een joker maken en veranderen in een getal naar keuze.

Einde van het spel

Het spel stopt zodra één speler 4 blokjes (5 blokjes bij 2 spelers) in het zwarte gedeelte heeft liggen én geen blokjes meer op de onderste rij heeft liggen. Deze speler is meteen de winnaar.

Beam me up

Mijn mening

Als je de spelregels voor het eerst leest, moet je meteen aan Yahtzee denken. En daar heeft het dan ook wel wat van weg. Je mag 3 keer met de dobbelstenen gooien en daarna bepaal je het resultaat. Ook de termen full house en kleine en grote straat laten je meteen aan Yahtzee denken. Het voordeel van Beam me Up is dat je geen pen en papier nodig heb, zoals bij Yahtzee, maar blokjes op een speelbord omhoog moet schuiven. Daarnaast is het een leuke toevoeging dat je medespelers een blokje omlaag moeten schuiven zodra de speler die aan de beurt is een blokje minstens 2 velden omhoog mag schuiven. Dit maakt het spel tactischer en interactiever. Bovendien staan op het speelbord nog sterren en raketten afgebeeld, wat weer een speciaal voordeel geeft.

Adviesleeftijd

Op de doos staat en adviesleeftijd van 8 jaar vermeld. Ik denk dat veel kinderen van een jaar of 6 (wellicht nog wel eerder) dit spel al prima kunnen spelen. Joas is 6 jaar en had na een halve uitleg al genoeg om het spel goed mee te spelen. Nu is hij niet helemaal een graadmeter omdat hij sowieso al snel en makkelijk spelletjes begrijpt, maar ik denk dat het voor de meeste kinderen van een jaar of 6 goed mee te spelen is. Daarmee is Beam me up dan ook een leuk en toegankelijk spelletje om met je kinderen/gezin te spelen.

Beam me up is een simpel en grappig spelletje, leuk voor tussendoor. De snelle beurten maken dat het een vlot dobbelspelletje is. Bovendien moeten de spelers die niet aan de beurt goed opletten, want als de speler die aan de beurt is een blokje minstens 2 vakjes omhoog mag schuiven, moeten de andere spelers een blokje een vakje naar beneden schuiven. Dat houdt het spel ook spannend. De gemiddelde speelduur is 20 minuten, staat op de doos vermeld. De ervaring leert dat het met 2 spelers nog wel iets sneller kan.

Productinformatie

Titel: Beam me up
Uitgeverij: Tucker’s Fun Factory
Speelduur: ongeveer 20 minuten
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: De verlaten bibliotheek | Tucker’s Fun Factory
Lees ook: Het Spellenspektakel 2021

Reactie (2)

 • Marian B| 2 juni 2022

  Mijn oudste is dol op samen spelletjes spelen. Ik weet zeker dat hij dit leuk zal vinden en een nieuw spel is altijd leuk. Wij gaan de uitdaging graag tegen elkaar aan.

 • Antonia van Eegelen| 6 juni 2022

  Nou dit leuk om samen met de kinderen te spelen, lekker avondje spel.

  Met alle gezelligheid erbij.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *