Het Spellenspektakel 2021

Het Spellenspektakel 2021

Afgelopen weekend 6 & 7 november was het eindelijk zover; Het Spellenspektakel 2021. Vorig jaar kon het niet doorgaan, dus we moesten een jaartje langer wachten voor we er weer naartoe mochten. Even vond ik het nog spannend of het dit jaar wel door zou kunnen gaan, maar gelukkig wel. Op zaterdag 6 november hebben wij als gezin de hele dag doorgebracht in de Jaarbeurs in Utrecht tijdens Het Spellenspektakel. Ik deel je onze ervaringen.

De reis ernaartoe

Om 8:15 uur zaten we al in de auto op weg naar Utrecht, naar Het Spellenspektakel 2021. Tsja, vroeg opstaan dus op onze zaterdagmorgen. Maar ook de kinderen hadden er zin in, dus het ging allemaal best vlot. We hebben onze auto geparkeerd bij P+R Westraven. Voor € 6,00 kun je je auto daar een hele dag parkeren en mag je met 4 personen gebruik maken van de tram. Vanaf Westraven is het nog zo’n 10 minuutjes met de tram naar de Jaarbeurs. In de Jaarbeurs hebben we voor € 3,00 een kluisje gehuurd waarin we onze jassen konden opbergen. Om 9:30 uur stonden was als één van de eerste voor de ingang van de hal waar Het Spellenspektakel gehouden werd. Hmm, nog een half uur wachten dus.

999-Games

Om 10:00 uur ging de poort eindelijk open en mochten we naar binnen. Joas zei van tevoren al dat hij Vlotte Geesten wil spelen, dus we zijn als eerste naar de stand van 999-Games gegaan om daar Vlotte Geesten te spelen. Daarna hebben we nog even Speed Cups gespeeld.

Toen zag ik het spel De Legenden van Andor: Jonge Helden liggen. Al eerder was ik nieuwsgierig naar dit spel, dus wilde ik dat met de kinderen spelen. Het voordeel van vroeg binnen zijn is dat het nog niet heel druk is en dat de medewerkers alle tijd hebben om het spel uit te leggen. De medewerker van 999-Games heeft gedurende het hele spel bij ons gezeten om het uit te leggen en aanwijzingen te geven. Echt top! En het spel verraste mij. Het is een leuk, coöperatief spel voor het hele gezin. Leuk voor kinderen en leuk voor volwassen. Die komt op mijn verlanglijstje.

Bij 999-Games konden kinderen zich ook laten schminken als spook. Waarom als spook? Omdat recent de vernieuwde versie van Spookslot is uitgekomen.

Lees ook: Review: Spookslot | 999-Games

Kinderplein

Tijdens Het Spellenspektakel is ook een kinderplein ingericht. Het kinderplein is een afgeschermd gedeelte waar kinderen kunnen spelen onder begeleiding van professionele pedagogische medewerkers. Kinderen kunnen zich aanmelden, krijgen een naamkaartje met daarop hun naam en het telefoonnummer van papa/mama en mogen vervolgens spelen met al het aanwezige speelgoed, spelletjes en knutselmateriaal, of een filmpje kijken. Er is professionele begeleiding aanwezig, dus wij konden de kinderen daar met een gerust hart achterlaten en zelf rondlopen over de beurs en spelletjes spelen.

Gam’inBiz

Ondertussen werd het al wat drukker en lastiger om een vrije tafel te vinden. Ik wilde heel graag CuBirds van Gam’inBiz spelen. Ik speel dit spel graag en vaak online op BoardGameArena en wilde niet alleen Arjan kennis laten maken met dit spel, maar ook ervaren hoe het is om dit spel fysiek te spelen. We konden zelfs twee potjes spelen, er waren geen wachtenden. En ik kan zeggen, ook fysiek is CuBirds echt een aanrader! Een ontzettend leuk familiespel met een prachtige en unieke vormgeving.

Tuckers Fun Factory

Op naar het volgende spel. Ik kan mij het volgende spel niet eens meer herinneren, dus het is maar goed dat ik van alle spellen die we gespeeld hebben een foto heb gemaakt zodat ik even kan spieken. O ja, we kwamen aan bij de stand van Tucker’s Fun Factory. Van deze spellenuitgeverij heb ik al een aantal keer een spel mogen recenseren, dus er lagen voor mij een aantal bekende spellen op de tafels. Het spel Hive lag ook op één van de tafels, deze heb ik samen met mijn man gespeeld, 2x zelfs, want er waren geen wachtenden. Wat een leuk en strategisch tweepersoonsspelletje zeg!

Lees ook: Review: De verlaten bibliotheek | Tucker’s Fun Factory

White Goblin Games

Daarna zijn we doorgelopen naar de immens grote stand van White Goblin Games. Wat een drukte zeg. Je kon je nauwelijks vrij bewegen, laat staan dat er een tafel vrij was om een spelletje te spelen. Bij het spel Tranquility kwam er na even wachten een tafel vrij en net toen wij samen met een ander stel wilden gaan zitten ging mijn telefoon. Elin had buikpijn van de honger, of we even een broodje wilden komen brengen. Het liep op dat moment al tegen 12:30 uur dus we zijn naar het kinderplein gelopen om daar even met elkaar te eten. Daarna hebben we de kinderen ook weer even meegenomen om met elkaar nog een aantal spelletjes te spelen.

Lees ook: Review: Asante | White Goblin Games

SmartGames

Joas wilde ontzettend graag Apple Twist bij de stand van SmartGames spelen. Daarom zochten we na de lunch als eerste de stand van SmartGames op. Daar hebben we geruime tijd doorgebracht. Joas heeft flink wat opdrachten van Apple Twist en van Jump In’ gespeeld. Elin is vooral aan de slag gegaan met GeoSmart en heeft een prachtig monster en met behulp van papa de langste slinger gemaakt. Ze hadden er nog langer willen blijven spelen, maar we wilden nog meer zien en spelen. We kwamen bij de stand van Haba terecht en ook daar werden we verrast.

Lees ook: Review: Froggit | Het eerste familiespel van SmartGames

Haba

Haba is een merk dat wij kennen van de kinderspellen in een gele doos en biedt al spellen aan voor heel jonge kinderen, al vanaf 2 jaar. Wat ik niet wist is dat Haba ook familiespellen heeft. Er was een tafel vrij bij Dobbelkoning, die wilden we wel eens proberen. Een medewerker heeft ons het spel uitgelegd en het was helemaal niet zo ingewikkeld. Wel uitdagend. Een spel wat bij Elin meteen op haar verlanglijstje kwam te staan. Later die middag hebben we nog bij deze stand van Haba rondgelopen om de diverse familiespellen eens goed te bekijken. Nee, we hebben geen spel meer gespeeld omdat we overvol waren, maar een medewerkers heeft ons nog wel een paar spellen laten zien en uitgelegd. De Haba familiespellen gaan we zeker onthouden!

Een tweede poging bij White Goblin Games

Daarna hebben we de kinderen weer naar het Kinderplein gebracht en zijn we zelf op zoek gegaan naar een lege tafel waar we een spel konden spelen. We zijn weer naar de stand van White Goblin Games gegaan. Wat een drukte zeg! Na een poosje wachten konden we nu wél het spel Tranquility spelen. Dit hebben we met een ander stel gespeeld. Een leuk en uitdagend coöperatief spel, wat ik ook regelmatig op BoardGameArena speel. Daarna weer een rondje over de beurs gelopen.

Weer terug bij 999-Games

Het was al zo rond 16:00 uur en nog steeds ontzettend druk op Het Spellenspektakel. Er was nauwelijks een tafel vrij om een spel te kunnen spelen. Gelukkig kwam er net een tafeltje vrij bij 999-Games, bij het tweepersoonsspel Parijs. Omdat het zo druk was hadden de medewerkers nauwelijks tijd om de spellen bij iedereen uit te leggen, we moesten zelf door de spelregels heen worstelen. Maar na zo’n lange dag en zoveel nieuwe spellen gespeeld te hebben was ons hoofd een beetje vol en konden we nauwelijks meer spelregels in ons opnemen. Over Parijs ben ik dus niet enthousiast, maar ik had dan ook geen idee wat ik aan het doen was. Wellicht vinden we het wel heel leuk als we de regels goed begrijpen en het in alle rust kunnen spelen.

Daarna zagen we nog een plekje vrij bij het spel Clever tot de 3e macht. Clever en Dobbel zo Clever hebben we al, Clever tot de 3e macht nog niet. Omdat we het principe van het spel al kennen, lukte het prima om de spelregels te begrijpen, ook al was het al half 5. Het werd ondertussen al wat rustiger, dus een medewerker heeft ons nog prima bijgestaan in het bepalen van de tactiek. Clever tot de 3e macht is dan ook zeker weer een onwijs leuk spel en flink wat uitdagender en tactischer dan eerdere twee varianten. Leuk!

Tijd om naar huis te gaan

Daarna zijn we weer teruggelopen naar het Kinderplein om te kijken hoe het met de kinderen gaat. Nou, ze wilden nog niet weg. Joas was met zijn 386e potje Bunny Hop bezig, hij vermaakte zich prima. Elin had een vriendje gevonden waarmee ze al een hele poos aan het bouwen was met de grote blokken. Wij mochten zeker nog wel een rondje over de beurs lopen. Dat lieten we ons geen 2x zeggen. Een spel spelen wilden we niet meer, maar overal nog eens rustig rondkijken bij alle spellen is ook gewoon leuk! Om 17:45 uur was het toch echt tijd om weer naar huis te gaan. Niet dat de kinderen wilden, maar om 18:00 uur ging Het Spellenspektakel dicht, dus we mochten zo langzamerhand richting de uitgang lopen.

Een leuk gezinsuitje!

Het Spellenspektakel is een echt een waanzinnig leuk gezinuitje en dus ook zeer geschikt voor kinderen. Niet alleen vanwege het kinderplein waar je je kinderen met een gerust hart kunt achterlaten bij professionele medewerkers. Ook zijn er diverse spellenuitgevers aanwezig die tal van kinderspellen hebben meegenomen. Denk bijvoorbeeld aan uitgeverijen als Ravensburger, Haba, SmartGames, 999-Games, Megableu en nog veel meer. Kinderen kunnen ook gewoon meedoen met de spellen die bij de stands op tafel liggen. Zo hebben wij een mooie mix kunnen maken tussen de kinderspellen, familiespellen en de wat meer volwassenspellen.

Toch vinden wij het lastig om tijdens Het Spellenspektakel de grotere en complexere spellen te spelen. Je moet dan helemaal in de spelregels duiken en met zoveel drukte om je heen is dat best lastig. Van tevoren thuis een uitlegfilmpje bekijken of al de spelregels doorlezen kan een aanrader zijn. Ook kun je kijken of het spel beschikbaar is op BGA en het daar al een aantal keer spelen, dan weet je in ieder geval al de spelregels. Wij hebben het dus voornamelijk bij de makkelijkere en kleinere spelletjes gehouden.

Wat wij wel jammer vinden is dat op sommige momenten van de dag het eigenlijk té druk is. Vooral bij WGG was het enorm druk en was er weinig ruimte. Ook de rij voor de shop van WGG was erg lang. Ik vond het niet prettig om daar te zijn. Bij andere stands was gelukkig wel veel meer ruimte, al had ik eigenlijk stiekem wel meer spellen van WGG willen spelen.

Verlanglijstje

De spellen die op ons verlanglijstje komen zijn:

  • CuBirds
  • De Legende van Andor: Jonge Helden
  • Clever tot de 3e macht
  • Dobbelkoning
  • Apple Twist (Joas)
  • Jumpin’ (Joas)
  • GeoSmart (Elin, maar Joas vindt het ook geweldig speelgoed)
  • Tranquility
  • En nog veel meer spellen die er ontzettend veelbelovend uitzagen, maar we niet konden spelen.

We hadden nog veel meer veelbelovende spellen willen spelen, maar helaas kun je op zo’n dag niet alle spellen spelen die je zou willen. Daar is het té druk en de tijd te kort voor. Volgend jaar dan maar 2 dagen naar Het Spellenspektakel gaan dan? Zou wel leuk zijn! De datum staat in ieder geval al in onze agenda geblokkeerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *