Je sneakers schoonmaken; zo doe je dat!

Sneakers schoonmaken; zo doe je dat!

In de zomer loop ik het liefst op slippers of sandalen. In de winter loop ik het liefst op sneakers. Laatst kocht ik sneakers van het merk Nike in maat 38. Te klein. Hoe kan dat? Ik draag toch altijd maat 38? Tot ik op internet las dat sneakers van het merk Nike wat kleiner vallen. Toch maar een maatje groter besteld, die waren prima en lopen erg lekker. Overigens zijn deze sneakers helemaal wit. Ook niet handig. Ze zijn al snel vies. Ik kocht nog een paar sneakers, mooie donkerblauwe van het merk New Balance. Maar ja, de vieze, witte sneakers moeten toch een keer schoon. Daarom deel ik in dit artikel even wat tips om je vieze sneakers weer stralend schoon te krijgen.

Haal de veters eruit

Voordat je begint met schoonmaken van je sneakers is het verstandig om eerst de veters uit de schoenen te halen. Als de veters eruit zijn, kun je beter bij sommige plekken. Ook zorg je er daarmee voor dat de veters niet viezer worden dan ze al zijn. De veters kun je overigens prima in de wasmachine wassen. Doe ze dan wel eerst in zo’n handig waszakje.

Behandel op basis van het materiaal

Een algemeen advies om je sneakers schoon te krijgen is er eigenlijk niet. Het is eerst van belang om goed naar het materiaal te kijken waar de schoen van gemaakt is. Vaak staat dat aan de binnenkant wel ergens op een labeltje vermeld. Leer behandel je op een heel andere manier dan suède omdat suède een veel kwetsbaarder materiaal is. Canvas is een materiaal waar veel sneakers van gemaakt zijn en is ook goed te herkennen. Het verschil tussen leer en synthetisch materiaal is lastiger te herkennen. Echt leer is soepel en voelt zacht aan. Kunstleer is vaak stijf.

Wist je trouwens dat volledig canvas sneakers prima in de wasmachine te wassen zijn? Stop daarvoor de schoenen in kussensloop die je met een elastiek vastbindt, of in een waszakje. Was de schoenen met een koud programma. De schoenen kun je tegelijk met je kleding wassen. Canvas schoenen kun je ook met de hand en koud water schoon borstelen.

Schoenen laten drogen

Als je de schoenen hebt schoongemaakt dan is het van belang om ze goed te laten drogen aan de lucht. Het liefst op een koele plaats. Je hebt vast de neiging om ze in de volle zon of bij de verwarming te zetten zodat ze wat sneller drogen, maar warmte of zonlicht kan invloed hebben op het materiaal. Het materiaal kan bijvoorbeeld krimpen of verkleuren. Wil je je schoenen toch sneller laten drogen? Stop dan een aantal proppen keukenpapier of krantenpapier in de schoenen. Papier neemt vocht op en daarmee voorkom je dat de schoenen lang nat blijven. Verwissel na een tijdje het papier weer met droge stukken papier.  

Behandel je sneakers om vlekken te voorkomen

Wil je langer plezier hebben van je schoenen? Dan is het verstandig om je schoenen te behandelen om vlekken te voorkomen. Gebruik een spray die speciaal geschikt is voor het materiaal waar je schoenen van gemaakt zijn. De spray zorgt ervoor dat het vuil zich minder goed aan de schoen kan hechten, maar het maakt ook de volgende schoonmaakbeurt veel makkelijker.

Lees ook: Waarom heeft een goed paar wandelschoenen een hogere prijs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *