Review: Pandemic | Z-man games

Pandamic: Een coöperatief spel van Z-man Games

Laatst ontving ik van Asmodee het spel Pandemic. Een spel dat al superlang op ons verlanglijstje stond. Arjan en ik speelden het spel eerst samen, maar we kwamen er al snel achter dat de spelregels eenvoudig genoeg zijn om het ook onze kinderen van 6 en 8 jaar te leren. Inmiddels hebben we Pandemic al heel wat keren gespeeld, zowel met z’n tweeën, als met ons gezin.

Pandemic

Strijd tegen ziektes die de wereld bedreigen! In Pandemic zijn er verschillende zeer gevaarlijke ziektes uitgebroken over de hele wereld. Je bent lid van een eliteteam ziektebestrijders wiens missie het is om de ziektes op hotspots te behandelen en onderzoek te doen naar genezingen tegen deze enge ziektes voordat de situatie uit de hand loopt. Heb jij de juiste motivatie en eigenschappen om de mensheid te redden?

Inhoud van het spel

 • 7 karakterkaarten
 • 7 pionnen
 • 59 speelkaarten
 • 4 overzichtskaarten
 • 49 infectiekaarten
 • 96 ziektestenen
 • 4 medicijnstenen
 • 1 infectiegraadsteen
 • 1 uitbrakensteen
 • 6 onderzoeksstations
 • Speelbord

Kort overzicht

In Pandemic zijn de spelers leden van een ziektebestrijdingsteam. Ze moeten samenwerken om medicijnen te ontwikkelen en uitbraken te voorkomen, voordat 4 dodelijke ziektes (blauw, geel, zwart en rood) de mensheid vergiftigen.

Pandemic is een coöperatief spel. De spelers winnen of verliezen gezamenlijk. Hun doel is om medicijnen voor alle 4 ziektes te ontdekken. De spelers verliezen als:

 • er 8 uitbraken hebben plaatsgevonden (er ontstaat wereldwijde paniek); of
 • er niet voldoende ziektestenen over zijn dan dat er nodig zijn (een ziekte verspreidt zich te snel); of
 • er niet voldoende speelkaarten over zijn dan dat er nodig zijn (het team heeft geen tijd meer).

Iedere speler heeft een karakterkaart met speciale eigenschappen, die de kansen van het team vergroten.

Kort spelverloop

De speler die aan de beurt is, handelt de volgende 3 fasen in de aangegeven volgorde af:

 1. 4 acties uitvoeren
  1. Rijden: verplaats je pion over de witte lijn naar een naastgelegen stad
  2. Vlucht: leg een stadkaart af en verplaats je pion naar de stad vermeld op de kaart
  3. Chartervlucht: leg de stadkaart van de huidige locatie af en verplaats je pion naar een stad naar keuze.
  4. Shuttle: verplaats je pion naar een onderzoeksstation
  5. Bouw een onderzoeksstation: leg de stadskaart van de huidige locatie af om een onderzoeksstation te bouwen.
  6. Behandel een ziekte: verwijder een ziektesteen uit de stad waarin hij zich bevindt. Is het medicijn in die kleur ontdekt? Dan mag hij alle ziektestenen uit de stad verwijderen.
  7. Deel kennis: Hij geeft de stadkaart van de locatie waar hij zich bevindt aan een andere speler of Hij ontvangt de stadkaart van de locatie waar hij zich bevindt van een andere speler. Beide spelers moeten zich wel in diezelfde stad bevinden.
  8. Ontdek het medicijn: In een stad met een onderzoeksstation mag een speler 5 stadskaarten van dezelfde kleur uit zijn hand afleggen om het medicijn van die kleur te ontdekken.
 2. 2 speelkaarten trekken
 3. Steden infecteren

Nadat de speler steden heeft geïnfecteerd, is zijn linkerbuurman aan de beurt. De spelers doen er goed aan om elkaar te helpen en te adviseren. Geef iedereen de kans om zijn ideeën en meningen te uiten. Maar: de speler die aan de beurt is, beslist wat er werkelijk gebeurt.
De hand van een speler kan uit stad- en/of gebeurteniskaarten bestaan. Een speler heeft stadkaarten
voor bepaalde acties nodig, terwijl hij gebeurteniskaarten op elk moment mag spelen.

Epidemiekaarten

In de stapel speelkaarten zitten 4, 5 of 6 epidemiekaarten, het aantal is afhankelijk van de moeilijkheid je kiest. Wanneer er een epidemiekaart getrokken wordt voer dan de 3 volgende stappen uit:

 1. Verhogen: zet de infectiegraadsteen 1 veld op het infectiegraadspoor vooruit.
 2. Infecteren: trek de onderste kaart van de infectiestapel. Leg 3 ziektestenen in de kleur van de kaart op de afgebeelde stad (is de betreffende ziekte uitgeroeid, dan gebeurt er niets). Liggen er al ziektestenen in deze kleur op de stad, dan vindt er een uitbraak plaats. Vul in dat geval tot 3 ziektestenen van deze kleur aan en voer een uitbraak uit (zie verderop). Leg de getrokken kaart op de infectieaflegstapel. Zijn er niet voldoende ziektestenen in voorraad om op het speelbord te leggen, dan is het spel afgelopen en heeft het team verloren! Dit kan gebeuren tijdens een epidemie, een uitbraak of steden infecteren.
 3. Verhevigen: schud uitsluitend de kaarten van de infectieaflegstapel en leg deze gedekt bovenop de infectiestapel. Onthoud bij het uitvoeren van deze stappen dat de getrokken kaart vanonder de stapel wordt genomen, dat uitsluitend de infectieaflegstapel wordt geschud en dat deze bovenop de bestaande infectiestapel wordt gelegd.

Jullie winnen het spel direct als de 4 medicijnen zijn ontdekt.

Sfeerbeeld van Pandemic

Lees ook: Review: Andor: Jonge Helden | 999-Games

Mijn mening

Pandemic is een coöperatief spel. Dat betekent dat je tijdens het spel met elkaar moet samenwerken om van het spel te kunnen winnen. Of jullie hebben met elkaar gewonnen van het spel, of het spel heeft van jullie gewonnen. Om te beginnen speelden Arjan en ik samen het spel. Zo kunnen wij het spel leren kennen en ontdekken of het al geschikt is voor onze kinderen. En dat bleek het geval te zijn. Vervolgens speelden wij het spel ook met Elin en Joas (8 en 6 jaar). We merkten dan ze het spel ontzettend snel begrepen, mede dankzij Corona. Het principe besmetten, verspreiding en vaccins/medicijnen snappen ze, dus het principe van het spel begrepen ze ook meteen.

Inmiddels hebben we het spel al heel wat keren gespeeld, zowel met ons tweeën, als met z’n vieren. We merken wel dat het spel met z’n vieren heel anders speelt. Met z’n tweeën winnen we het spel best wel makkelijk. Inmiddels hebben we al 6 epidemiekaarten (maximale aantal) toegevoegd en we hebben nog niet één keer verloren. Met 4 spelers is het een ander verhaal. Je moet dan veel beter met elkaar overleggen en gebruik maken van elkaars karakterkaarten met speciale eigenschappen. Daarnaast gebeurt het ook sneller dat de stapel met speelkaarten op raakt. Het is echt lastiger om van het spel te winnen.

We merken ook dat je met vier spelers veel sneller allemaal door elkaar heen kakelt. Iedereen wil in elke beurt de beste manier delen om van het spel te kunnen winnen. Je moet dan echt om de beurt iedereen de gelegenheid geven om zijn zegje te doen. Gelukkig is er altijd de regel dat de speler die aan de beurt is uiteindelijk beslist. En wat kan die Joas dan lekker eigenwijs zijn zeg 😉 Hij trekt wel zijn eigen plan.

Trainen van executieve functies

Het spelen van spellen is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van de executieve functies. Executieve functies zijn de functies in je brein die ervoor zorgen dat je je impulsen beheerst, je kunt focussen op wat belangrijk is en je rationele beslissingen neemt. Bij meer- en hoogbegaafde kinderen zijn deze functies vaak minder goed ontwikkeld, zoals we ook bij Joas merken. Het spelen van spellen biedt niet alleen een cognitieve uitdaging, kinderen leren bijvoorbeeld ook omgaan met het maken van fouten en ze leren flexibel te zijn wanneer een tegenstander de plannen doorkruist. Daarnaast moeten ze tijdens het spelen van een spel een plan bedenken én onthouden. En ze leren reflecteren op hun eigen handelen.

Bij een coöperatief spel als Pandemic leren kinderen ook overleggen en moet je goed nadenken voordat je iets doet. Het spelen van het spel Pandemic leent zich ontzettend goed voor het trainen van alle executieve functies en is daarom ook prima in te zetten in het onderwijs. Oh, wat zou het gaaf zijn als ik als leerkracht ooit meer met spellen en meer- en hoogbegaafde leerlingen in het onderwijs kan doen!

Al met al is Pandemic een leuk en leerzaam spel. Met twee spelers zijn wij echt al aan een uitbreiding toe. En die zijn volgens mij ook verkrijgbaar. Met vier spelers biedt het spel nog voldoende uitdaging om er voorlopig nog even meer vooruit te kunnen.

Het spelbord van Pandemic

Productinformatie

Titel: Pandemic
Uitgeverij: Z-man Games
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: ongeveer 45 minuten
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: Splendor | Asmodee
Lees ook: Ontdek samen met Pumpkin Games de educatieve kracht van spellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *