Review: Ticket to Ride San Francisco | Days of Wonder

Ticket to Ride San Francisco

Er zijn inmiddels heel wat verschillende edities van Ticket to Ride. Wij hebben er een aantal in huis maar nog lang niet allemaal. Ik zou ze het liefst allemaal willen hebben. Een paar weken geleden mocht ik weer een versie aan mijn collectie toevoegen: Ticket to Ride San Francisco. Waar een normaal Ticket to Ride basisspel ongeveer 45 minuten duurt, duurt deze stand-alone stedeneditie slechts 15 minuten. Inmiddels is dit vierde stedeneditie die op de markt verschenen is: ditmaal gaan we met de kabeltram een rondrit door San Francisco maken en bezoeken we bekende plekken als Alcatraz of the Golden Gate Bridge. Ga je mee?

Ticket to Ride San Francisco

Welkom in de baai van San Francisco! Met vele souvenirs op zak kijk je heel relaxed rond vanuit de kabeltram. Het zonlicht glinstert door de mist die rondom Alcatraz en de Golden Gate Bridge hangt. San Francisco is met recht een gouden stad in de nieuwe stedeneditie Ticket to Ride San Francisco!

Inhoud van het spel

 • 1 spelbord met het transportnetwerk van San Francisco
 • 80 plastic kabeltrams (20 van iedere kleur)
 • 44 transportkaarten
 • 24 bestemmingskaarten
 • 21 toeristenfiches
 • 4 scorepionnen
 • spelhandleiding

Voorbereiding

 • Plaats het speelbord in het midden van de tafel.
 • Geef elke speler een set gekleurde kabeltrams en een pion van dezelfde kleur. Plaats de pion op het startveld van het scorespoor.
 • Maak stapels van de toeristenfiches per symbool en plaats een stapeltje met fiches op elk van de volgende 5 locaties: Alcatraz, Golden Gate Bridge, The Embarcadero, Sunset en Potrero Hill. Gebruik 3 fiches bij een spel met 4 spelers en 2 fiches per symbool bij een spel met 2 of 3 spelers. Leg de resterende 2 stapeltjes even apart.
 • Schud de transportkaarten en geef elke speler 2 kaarten. Plaats de overige transportkaarten in een gedekte trekstapel naast het speelbord en draai er 5 open.
 • Als er van de 5 kaarten 3 veerbootkaarten open liggen, dan worden alle 5 de kaarten afgelegd en worden er 5 nieuwe kaarten opengedraaid (deze regel geldt gedurende het hele spel).
 • Schud de bestemmingskaarten en geef elke speler 2 kaarten. Elke speler bekijkt zijn bestemmingskaarten. Hij moet er in ieder geval 1 van houden, hij mag ze ook alle twee houden. Leg de overige bestemmingskaarten in een gedekte trekstapel naast het speelbord. Als de speler besluit 1 bestemmingskaart te houden, legt hij de andere kaart onderop de stapel bestemmingskaarten.
 • Kies een startspeler.
 • Speel je het spel met 3 of 4 spelers? De 4e speler die aan de beurt is pakt een van de twee resterende stapeltje fiches en legt deze op een vrije locatie naar keuze. De voorlaatste speler legt het laatste stapeltje op een vrije locatie naar keuze. Voor een spel met 2 spelers geldt dat de speler die niet mag beginnen van elk stapeltje 1 fiche op een vrije locatie naar keuze mag plaatsen.
Ticketkaarten uit Ticket to Ride San Francisco

Spelregels

De speler die aan de beurt is mag één van de volgende 3 acties uitvoeren:

1. Transportkaarten trekken

De speler mag tijdens deze actie twee transportkaarten kiezen. Daarbij mag hij voor beide kaarten kiezen of hij één van de open gedraaide transportkaarten kiest, of dat hij een gesloten transportkaart van de trekstapel trekt. Wanneer een speler als eerste kaart een veerboot kiest, dan mag hij geen tweede kaart meer trekken. De kleuren op de transportkaarten komen overeen met de kleuren van de routes op het speelbord. Veerbootkaarten zijn meerkleurig. Ze dienen als joker en mag voor elke kleur ingezet worden.

2. Een route claimen

Een route is een reeks met gekleurde of grijze vakjes tussen twee plaatsen. Om een route te claimen moet de speler kaarten uit zijn hand afleggen die qua kleur en qua aantal overeenkomen met de route. Voor een grijze route kan geclaimd worden met een reeks kaarten in een kleur naar keuze (wel allemaal dezelfde kleur). Leg de handkaarten op de aflegstapel en plaats in elk vakje een kabeltram. Een speler mag elke vrije route claimen en mag slechts een route per beurt claimen.

Staat in een vakje een veerboot afgebeeld? Dan moet daar een veerbootkaart voor worden ingezet.

Ligt er tenminste één toeristenfiche in één van de locaties die je zojuist verbonden hebt, neem dan 1 fiche, mits je nog geen fiche met dat betreffende symbool hebt. Als er in beide locaties toeristenfiches liggen, moet je kiezen welk toeristenfiche je neemt, volgens dezelfde beperking als hiervoor beschreven. Toeristenfiches bewaar je voor je op tafel, zichtbaar voor alle spelers.

Zodra je een route claimt, krijg je onmiddellijk de punten die je hiermee verdiend hebt volgens de scoretabel op het bord en verschuif je jouw scorepion het juiste aantal velden op het scorespoor. Dit kun je ook aan het eind van het spel doel.
Toeristenfiches leveren punten op aan het einde van het spel.

Dubbele routes

Sommige locaties zijn met elkaar verbonden met dubbele routes. Een speler mag nooit beide routes claimen. In een spel met 2 spelers mag er slechts 1 van een dubbele route geclaimd worden.

3. Bestemmingskaarten trekken

Tijdens deze actie mag de speler 2 nieuwe bestemmingskaarten trekken. Hij moet er 1 van houden, hij mag ze echter ook alle twee houden. Om een bestemmingskaart te halen dien je de twee afgebeelde locaties te verbinden via een ononderbroken route die je kunt claimen (zie vorige alinea).

Einde van het spel + score

Wanneer een speler aan het einde van een beurt twee of minder kabeltrams op voorraad heeft, dan krijgt elke speler – inclusief de speler met 2 of minder kabeltrams – nog één laatste beurt. Hierna eindigt het spel en berekenen de spelers hun eindscore:

 • De spelers krijgen punten voor elke route die geclaimd is, volgens de scoretabel die staat afgebeeld op het speelbord.
 • Elke speler telt de punten die staan vermeld op de behaalde bestemmingskaarten bij elkaar op en trekt hier weer de punten af van de niet behaalde bestemmingskaarten.
 • Elke speler scoort punten voor het aantal behaalde toeristenfiches. Hoe meer fiches, hoe meer punten je krijgt:
  0-1 fiche = 0 punten , 2 fiches = 1 punt, 3 fiches = 2 punten, 4 fiches = 4 punten, 5 fiches = 6 punten, 6 fiches = 9 punten, 7 fiches = 12 punten.

De speler met de meeste punten wint het spel.

Mijn mening

Welke versie je ook hebt, Ticket to Ride is een leuk spel. Een erg leuk spel wat hier graag en met enige regelmaat op tafel komt. Als er een nieuwe versie op de markt verschijnt en ik daar een persbericht van ontvang dan schroom ik ook niet om er een recensie-exemplaar van aan te vragen, wetende dat het sowieso leuk is. Er zijn al heel wat versies van dit bekende spel verschenen. Ticket to Ride San Francisco behoort tot de stedenserie. Er zijn inmiddels 4 versies in deze serie verschenen; London, New York, Amsterdam en nu dus San Francisco. Deze 4 stand-alone versies hebben hetzelfde spelprincipe als het basisspel, alleen is de speelduur korter en hebben ze allen een uniek element.

En juist die korte speelduur heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats kunnen de kinderen (6 en 8 jaar) deze versie prima meespelen. Het duurt niet te lang en de regels zijn niet ingewikkeld. Het enige waar we soms nog even mee moeten helpen is met het zoeken naar de locaties. Een ander voordeel is dat deze versie dan ook makkelijk is mee te spelen door volwassenen die Ticket to Ride voor het eerst spelen of de weinig ervaring hebben met het spelen van spellen. En ben je al wel gewend om Ticket to Ride te spelen? Eén blik op de spelregels en je speelt het zo weg. Het is een luchtig spel, maar wel uitdagend genoeg voor de gevorderde speler.

En daarnaast, als je eventjes wat minder tijd tot je beschikking hebt en je hebt zin in een potje Ticket to Ride, dan is een versie uit de stedeneditie ideaal.

Met deze kaarten kun je een route claimen.

Kleurrijk en aantrekkelijk

Ticket to Ride San Francisco ziet er leuk en kleurrijk uit. Heel anders dan bijvoorbeeld Ticket to Ride Amsterdam, die er wat somberder uitziet, maar wel helemaal bij Amsterdam in de 16e eeuw past. De versies London en New York heb ik niet in bezit en ook nog nooit gespeeld, die kan ik dus niet meenemen in een vergelijking. Als ik Amsterdam en San Francisco met elkaar vergelijk, dan merk ik op dat ze beiden een uniek spelelement hebben en er heel anders uitzien, maar dat het verder weinig vernieuwend is. Behalve dat unieke spelelement zijn beide versies gelijk qua spelregels. Het lijkt qua spelregels ook erg op het basisspel Ticket to Ride USA, alleen zijn de routes flink wat korter waardoor je het spel sneller speelt.

Is het daarmee dan een toegevoegde waarde aan mijn spellenkast? Ik vind Ticket to Ride een topspel, we spelen het regelmatig en voor de afwisseling is het zeker een toevoeging aan mijn spellenkast. Ik zou ‘m niet willen missen. Het liefst zou ik alle versies van Ticket to Ride in bezit hebben, maar daarvoor moeten we nog eventjes verder sparen. Speel je af en toe eens Ticket to Ride en behoort het niet tot één van je favorieten? Dan is deze versie niet heel per se een must have, en zeker niet als je al een andere stedeneditie in bezit hebt. Wil je het spel met kinderen spelen die nog een kortere spanningsboog hebben? Dan kan dit spel juist wel weer een aanrader zijn.

Bestemmingskaarten uit het spel Ticket to Ride San Francisco.

Productinformatie

Titel: Ticket to Ride San Francisco
Uitgeverij: Days of Wonder / Asmodee NL
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: Ticket to Ride – Mijn eerste reis | Asmodee
Lees ook: Review: Ticket to Ride Amsterdam | Asmodee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *