Review: Ticket to Ride – Mijn eerste reis | Asmodee

Ticket to Ride mijn eerste reis

Ticket to Ride is echt een fantastisch spel. Als wij met z’n tweeën dit spel spelen, dan pakken we graag de variant Nordic Countries erbij. Spelen we het met de kinderen, dan pakken we de Junior-versie van dit overbekende spel, maar ook met Ticket to Ride Amsterdam bleken de kinderen al prima uit de voeten te kunnen. In dit artikel vertel ik je graag meer over Ticket to Ride – Mijn eerste reis, maar ook over de Print & Play Ticket to Ride – Blijf thuis, een leuk en gratis initiatief van spellenuitgeverij Asmodee.

Ticket to Ride – mijn eerste reis

Verzamel kaarten van verschillende kleuren, gebruik deze om treinroutes te claimen met jouw treintjes en behaal bestemmingskaarten om het spel te winnen. Stap aan boord en beleef een geweldig treinavontuur dwars door Europa!

Inhoud

 • 1 spelbord
 • 80 plastic treintjes – (plus een paar extra, voor als je ze kwijtraakt)
 • 72 treinkaarten
 • 32 bestemmingskaarten
 • 4 Oost-West bonuskaarten
 • 1 gouden treinkaartje

Voorbereiding

 • Plaats het bord in het midden van de tafel.
 • Geef elke speler 20 treintjes van dezelfde kleur.
 • Schud de treinkaarten en geef elke speler 4 willekeurige kaarten. Vorm met de overige kaarten een gedekte stapel treinkaarten.
 • Schud de bestemmingskaarten en geef elke speler 2 willekeurige kaarten. Vorm met de overige kaarten een gedekte stapel bestemmingskaarten. Houd al je kaarten geheim voor de andere spelers!
 • Plaats de bonuskaarten en het gouden treinkaartje naast het speelbord.

Spelregels

Tijdens je beurt voer je één van de twee mogelijke acties uit.

 1. Treinkaarten trekken: trek twee treinkaarten van de stapel.
 2. Route claimen: speel treinkaarten uit je hand om een route te claimen. Plaats de treintjes op die route op het speelbord.

Treinkaarten zijn er in 6 verschillende kleuren; geel, groen, blauw, rood, wit en zwart. Ook zitten er een paar jokers in het spel die elke gewenste kleur kunnen aannemen. Om een route te claimen speel je treinkaarten uit je hand die qua kleur overeenkomen met de vakjes op het speelbord. Leg evenzoveel treinkaarten in die kleur af als er vakjes van een route zijn en plaats de treintjes op deze vakjes. Je mag elke vrije route op het spelbord claimen.

Je hebt een bestemmingskaart behaald zodra je een ononderbroken rij treintjes hebt kunnen plaatsen tussen de twee steden die op de bestemmingskaart zijn afbeeld. Deze kaart leg je vervolgens open voor je neer en je trekt één nieuwe bestemmingskaart van de stapel.

Kun je in de loop van het spel je beide bestemmingskaarten niet meer halen omdat je medespeler een route al geclaimd heeft? Dan mag je een beurt overslaan, beide bestemmingskaarten afleggen en twee nieuwe pakken.

Wanneer een speler een route helemaal van het oosten naar het westen heeft behaald, dan roept hij Oost-West en pakt één van de bonuskaarten. De bonuskaart telt als één behaalde bestemmingskaart.

Het spel eindigt onmiddellijk wanneer een speler zijn zesde bestemmingskaart heeft behaald. Die speler is de winnaar en krijgt het gouden treinkaartje als beloning!

Print & Play Ticket to Ride – Blijf Thuis!

Ticket to Ride – mijn eerste reis is een ontzettend leuke versie voor de nog jonge bordspelspeler. Eigenlijk is deze Junior-versie van Ticket to Ride een prachtige opstap om vervolgens ook de vele andere versies die op de markt verkrijgbaar zijn al snel te kunnen spelen. Soms al veel eerder dan de adviesleeftijd. Ticket to Ride is dan ook met recht een familiespel te noemen. Leuk voor kinderen en uitdagend genoeg voor volwassenen.

Dat Ticket to Ride een echt familiespel is blijkt wel uit een nieuw initiatief van Asmodee. In deze tijden is de vraag naar entertainment en vermaak voor thuis groter dan ooit. Neem bijvoorbeeld de legpuzzels en bordspellen, die zijn niet aan te slepen. Daarom heeft Asmodee van een aantal veel gespeelde spellen in hun assortiment een Print & Play versie gemaakt. Veel gespeelde spellen zijn bijvoorbeeld: Pandemic, Hotzone, Dobble, Dixit en Unlock, maar ook Ticket to Ride mag in dit rijtje absoluut niet ontbreken.

Van ons thuis tot bij jou thuis!

De Print & Play versie van Ticket to Ride is ontworpen tijdens het begin van de lockdown in 2020 en is een leuke, snelle, mooie en compleet nieuw versie van dit populaire, bekende familiespel. Ticket to Ride – blijf thuis kun je gratis downloaden en printen. Met een schaar en wat plakband heb je binnen no-time een prachtig en geheel uniek exemplaar van Ticket to Ride in huis. Het enige wat je nu nog nodig hebt is een voorraad van 32 treintjes (per speler) en de treinkaarten uit één van de bestaande versies.

En daarmee heb je een spel dat geweldige familiemomenten rond de tafel zal garanderen. En het allerleukste; dit spel maakt het mogelijk om met de trein van je bed naar de badkamer te gaan en vervolgens met de trein weer verder te reizen naar je balkon! Hoe is het mogelijk!

Lees ook: Review: Ticket to Ride Amsterdam | Asmodee

Mijn mening

Ticket to Ride is en blijft een heerlijk spel. Wij hebben nu 5 verschillende versies in huis;

 • Ticket to Ride – USA
 • Ticket to Ride – Europa
 • en Ticket to Ride – Nordic Countries
 • Ticket to Ride – Amsterdam
 • en Ticket to Ride – Mijn eerste reis

Er zijn nog zo ontzettend veel meer varianten verkrijgbaar die er stuk voor stuk prachtig en veelbelovend uitzien. Of mijn verlanglijstje nog niet lang genoeg is…..

Ticket to Ride – Mijn eerste reis is een ontzettend leuk spel voor kinderen vanaf 6 jaar. Joas is 5 en die speelt het ook al een tijdje met ons mee. Eigenlijk is dit spel een vereenvoudigde versie van Ticket to Ride Europa met alleen de basisspelregels. De meeste kinderen van 6 jaar kunnen doorgaans net wel/net niet lezen, maar bij dit spel hoef je helemaal niet te kunnen lezen. Bij elke stad staat een eigen symbool afgebeeld, zowel op de bestemmingskaart als op het spelbord. Zo is een bestemming ook voor kinderen die nog niet kunnen lezen altijd makkelijk te vinden.

Dat deze Junior-versie een prima opstap is voor andere versies hebben we wel gezien tijdens het spelen van Ticket to Ride – Amsterdam. Deze versie konden beide kinderen al heel snel zelf meespelen en omdat Amsterdam slechts een minuut of 10 duurt is dat perfect voor een 5-jarige met een korte spanningsboog.

Dus ben je zelf fan van Ticket to Ride en wil je jouw enthousiasme op je kind overbrengen, dan is Ticket to Ride – Mijn eerste Reis beslist een aanrader. Hoewel het spel eenvoudige spelregels kent en daarmee iets minder uitdagend is dan één van de andere versies, is het beslist een leuk spel en uitdagend genoeg om dit spel op een gelijkwaardige manier samen met je gezin te spelen.

Productinformatie

Titel: Ticket to Ride – mijn eerste reis
Uitgeverij: Asmodee
Leeftijd: 6-12 jaar
Aantal spelers: 2 tot 4 spelers

Lees ook: Review: Azul Zomerpaviljoen | Asmodee
Lees ook: Review: Dobble Classic kaartspel | Asmodee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *