Is het dragen van een fietshelm verplicht?

Is het dragen van een fietshelm verplicht?

Het is in Nederland niet verplicht om tijdens het fietsen een fietshelm te dragen. Toch zie je veel kinderen én ouderen tijdens het fietsen een fietshelm dragen. Elin en Joas hebben beiden lang een helm gedragen, maar sinds kort wil Elin niet meer. Joas heeft eens een val met de fiets gemaakt. Nadien zag je een beschadiging aan de voorkant van de helm. Als hij de helm niet gedragen had, zou hij een flinke wond op zijn voorhoofd hebben gehad, realiseerden we ons bij het zien van de helm. Een fietshelm voorkomt natuurlijk geen ongevallen, maar mocht je onverhoopt een val maken, dan beschermt de helm je hoofd voor hersenletsel. Daarom vertellen wij je in dit artikel waar je op moet letten als je een helm wilt aanschaffen. Want hoewel het niet verplicht is, het geeft je wel een gevoel van veiligheid.

Hoe werkt een fietshelm?

Een helm beschermt het hoofd doordat deze de klap over een groter oppervlak van het hoofd verspreidt. De foamlaag aan de binnenkant absorbeert de botsenergie. Naast het dempen van de schok voorkomt de helm ook direct contact tussen het hoofd en het harde obstakel, de grond bijvoorbeeld. De harde buitenkant wordt de schaal genoemd. Het beschermt helm en hoofd tegen harde en scherpe objecten, en beschermt de foamlaag die aan de binnenkant van de helm zit.

Een fietshelm kopen; hier let je op!

  • Koop een fietshelm die voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Fietshelmen die voldoen aan de veiligheidseisen koop je bijvoorbeeld bij Voordeelhelmen.
  • Kies altijd de juiste maat. Koop een helm nooit op de groei.
  • Pas de helm voordat je de helm definitief koopt. De helm is goed als deze op zijn plaats blijft zitten als je hard met je hoofd schudt.
  • Een fietshelm kan warm aanvoelen. Let er daarom op dat de helm goed ventileert.

Wanneer een nieuwe fietshelm kopen?

Het is belangrijk dat je een nieuwe helm koopt als:

  • de oude helm niet meer goed past.
  • de helm 5 jaar oud is.
  • als jij of je kind een flinke val heeft gemaakt. De binnenkant van de helm kan beschadigd zijn (hoeft niet zichtbaar te zijn). De veiligheid is dan niet langer meer gewaarborgd.

Hoe zit het eigenlijk met een e-bike of speed pedelec?

Inmiddels is het verplicht om op een speed pedelec een helm te dragen. Voor een speed pedelec gelden namelijk dezelfde regels als voor een bromfiets. Je dient dus een goedgekeurde bromfietshelm of speed pedelec helm te dragen. Een goedgekeurde bromfietshelm herken je aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Achter de E staat een cijfer, elk cijfer staat voor een EU land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Een speedpedelechelm herken je aan de markering NTA 8776

Momenteel geldt er in Nederland geen helmplicht voor de elektrische fiets. Buiten alle regels om mag je natuurlijk wel een fietshelm dragen als het je een gevoel van veiligheid geeft. Maar die keuze is aan jou.

Lees ook: Recensie: Alle kinderen naar buiten | Het grote natuuractiviteitenboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *