Review: Gravitrax Power | Ravensburger

Gravitrax Power | Ravensburger

Vorig jaar waren we in Duitsland op vakantie. Beide kinderen hadden van opa en oma wat geld gekregen om iets leuks van te kopen. Joas wilde graag de startersset van Gravitrax. Het geld van opa en oma was niet genoeg, maar gelukkig had hij ook flink wat geld gespaard en kon hij toch de set kopen. Het bleek een hit. In oktober was hij jarig en in november hebben we al met de familie Sinterklaas gevierd. De ene na de andere uitbreiding verscheen op zijn verlanglijstje, en gelukkig heeft hij er ook een aantal set van gekregen. Laatst ontving ik van Speelgoed van het Jaar een prachtige nieuwe set: de Gravitrax startersset Power Launch. Nog meer onderdelen voor een nog spannendere knikkerbaan. En … met leuke extra toevoegingen zoals een afstandsbediening.

Tot ik laatst van Ravensburger zelf de vraag kreeg of ik nogmaals een leuke startersset + uitbreidingsset + goodies wilde ontvangen! Daar zeg ik natuurlijk geen nee tegen, want van Gravitrax heb je nooit genoeg.

Gravitrax: wat is het eigenlijk?

Met Gravitrax van Ravensburger kun je een eigen knikkerbaanwereld bouwen. Je gebruikt de diverse bouwelementen om een parcours vol actie te maken en de knikkers van het begin naar de finish te brengen. Je begint met een startersset: in deze set zit alles wat je nodig hebt om een fantastische knikkerbaan te bouwen + een handleiding met diverse voorbeelden zodat je de mogelijkheden van de onderdelen goed leert kennen. Daarnaast zijn er diverse uitbreidingssets verkrijgbaar; sets met nog meer van de basisonderdelen, maar ook sets met leuke onderdelen om de knikkerbaan nog spannender te maken. Denk dan aan een looping, een zipline of een trampoline. Een startersset is de basis, maar daarna kun je het knikkerbaansysteem eindeloos uitbreiden omdat alle sets met elkaar compatibel zijn.

Gravitrax vertical

Kom je altijd hoogtestenen tekort? Dan is Gravitrax Vertical de perfecte oplossing. Zowel in startersset, als in uitbreidingsset verkrijgbaar. In deze sets zitten een aantal pijlers waardoor je hoogtestenen kunt besparen. Zo kun je banen in verschillende hoogtes bouwen en onder elkaar door laten gaan.

Gravitrax Power

Gravitrax power

Met Gravitrax power kun je met je baan communiceren. De elektronische elementen zijn radiografisch met elkaar verbonden. Met een afstandsbediening kun je de knikker de baan in laten rollen. In de baan kun je een onderdeel toevoegen die een signaal afgeeft zodra er een knikker doorheen rolt: een nieuwe knikker wordt de baan in gelanceerd. Ook zijn er een aantal power uitbereidingssets verkrijgbaar: zo brengt de elektronische lift de knikkers weer een aantal niveaus omhoog.

Mijn mening

Ravensburger Gravitrax: je kunt er nooit genoeg van hebben. Met de startersset alleen kun je alle kanten op, maar al snel wil je meer, veel meer. Inmiddels hebben we een flinke stapel met Gravitraxdozen in huis staan en kan er groter knikkerbanen gebouwd worden. En nog staan er nog genoeg uitbreidingssets op Joas’ verlanglijstje. Want wat zijn er ontzettend veel leuke sets verkrijgbaar zeg! De knikkerbaan kan echt letterlijk eindeloos worden uitgebreid met allerlei leuke toevoegingen.

Toch is Gravitrax nog niet zo makkelijk. Om een goede knikkerbaan te bouwen heb je echt wel inzicht nodig. De sets bevatten ook diverse onderdelen met splitsingen waardoor de knikkers meerdere kanten op kunnen schieten en het is best moeilijk om dan alles goed met elkaar in verbinding te hebben. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat knikkers niet uit de bocht vliegen, maar ook dat de knikker halverwege de baan stopt met rollen. De adviesleeftijd is dan ook 8+ jaar. Jongere kinderen kunnen er zeker al mee aan de slag, maar het maken van complexere knikkerbanen is wel meer weggelegd voor het oudere kind. Maar daardoor biedt dit leuke speelgoed wel onwijs veel uitdaging en ontzettend veel leerzame momenten voor kinderen. Daarom is Gravitrax ook ontzettend goed in het onderwijs in te zetten.

Gravitrax in het onderwijs

Ook in het onderwijs kan Gravitrax goed ingezet worden:

  • Als meerdere kinderen ermee aan de slag gaan wordt samenwerken gestimuleerd.
  • Om een goede baan te maken is niet alleen een goede samenwerking van belang, ook een goed overleg en een goede planning.
  • Het vergroot het ruimtelijk inzicht.
  • Kinderen leren over zwaartekracht en magnetisme.
  • Daarnaast is het ook goed voor het probleemoplossend vermogen. Waarom vliegt de knikker steeds uit de bocht en welke aanpassing moet er gedaan worden om de knikker wel goed te laten rollen? Waarom stopt de knikker steeds halverwege met rollen en welke aanpassing moet er gedaan worden om de knikker goed door te laten rollen tot het einde?
  • Kinderen leren door te zetten en om te gaan met frustraties.

Gravitrax is dus niet alleen leuk en leerzaam voor thuis. Niet alleen kinderen zullen er graag mee spelen, ouders, grootouders, tantes en ooms zullen er ook genoeg plezier aan beleven. Een leuke en leerzame activiteit om samen met de kinderen te doen. Ook in het onderwijs is Gravitrax goed inzetbaar en ontzettend leerzaam voor de kinderen. Bij de kleuters is bijvoorbeeld de knikkerbaan van Hubelino (compatibel met Duplo en daardoor net wat handzamer en duurzamer voor het jonge kind) goed inzetbaar, maar vanaf groep 4 biedt de Gravitrax een ongelofelijke leuke uitdaging.

Gravitrax Power

Maar wat zat er nu in onze grote doos?

Zoals ik in de inleiding al schreef ontving ik van Ravensburger een leuk pakket met een startersset, uitbreidingsset en goodies. Ik ga je vertellen wat er nu precies in de doos zat:

  • Gravitrax Power startersset Launch
  • Gravitrax Power elevator: deze lift brengt de knikkers weer naar een hoger niveau
  • Goodies zoals een dopper, een pet, pennen, een tasje en een sticker

Ik hoef denk ik niet te vertellen hoe blij Joas was met dit ontzettend leuke pakket! Er wordt graag en veel mee gespeeld.

Gravitrax Goodies | Ravensburger

Lees ook: Review: Gravitrax Power starterset launch | Ravensburger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *