Review: Gravitrax Power starterset launch | Ravensburger

Gravitrax power starterset Launch

Afgelopen zomer waren we op vakantie in Duitsland. De kinderen kregen van mijn ouders wat geld om er iets leukss van te kopen. Dus tijdens onze vakantie liepen we een speelgoedwinkel binnen op zoek naar iets leuks om van dat geld te kopen. Joas stuitte op Gravitrax. De bijdrage van hun opa en oma was niet toereikend genoeg om er de starterset van de kopen, maar Joas had nog wat geld op zijn rekening staan waarmee hij dat bedrag prima kon aanvullen. Dus Joas kocht de Gravitrax starterset.

De Gravitrax Power starterset is laatst uitgeroepen tot een van de winnaars in de categorie bouw en constructie van de verkiezing Speelgoed van het Jaar. Elk jaar weer ontvang ik van Speelgoed van het Jaar een aantal producten om te testen en er een review over te schrijven. Wat was het een verrassing toen bleek dat de Gravitrax Power starterset Launch in de doos zat. Een prachtige aanvulling op de set die Joas al had en nog meer mogelijkheden voor een prachtige knikkerbaan.

Gravitrax

Overwin de zwaartekracht!

Met het GraviTrax® knikkerbaansysteem kun je je eigen knikkerbaanwereld bouwen. Gebruik de diverse bouwelementen om een parcours vol actie te maken en je knikkers naar de finish te brengen. Het GraviTrax® knikkerbaansysteem kan met uitbreidingen eindeloos worden aangepast en vergroot, voor gegarandeerd grenzeloos bouw- en speelplezier!

Met het GraviTrax® knikkerbaansysteem kun je spelenderwijs de zwaartekracht ontdekken. Voeg nog meer snelheid toe met de uitbreidingssets. Alle sets van GraviTrax® zijn compatibel.

Gravitrax - Speelgoed van het Jaar 2022

Speelgoed van het Jaar 2022

Gravitrax Power Starterset Launch is één van de drie winnaars in de categorie bouw en constructie. Dit is wat de vakjury erover zegt.

Wat zegt de vakjury

De Gravitrax Power Starter Launch is een starterset om spannende knikkerbanen te bouwen. Aan de hand van een instructieboek kunnen verschillende knikkerbanen worden gebouwd met behulp van plastic bouwstenen en geleidebanen. Bovendien kunnen er allerlei onderdelen met speciale functies ingebouwd worden. Nieuw in de Powerlijn is dat de finish en start via elektronica met elkaar verbonden zijn, waardoor het bereiken van de finish ervoor zorgt dat er weer een nieuwe knikker gelanceerd wordt. De Gravitrax knikkerbaan is mooi constructiespeelgoed waar veel mee gevarieerd kan worden. Bovendien kunnen de mogelijkheden nog vergroot worden met speciale uitbreidingssets. Het spel stimuleert de constructieve vaardigheden, creativiteit en biedt daarnaast veel speelplezier.

Lees ook: Speelgoed van het Jaar verkiezing 2022

Mijn mening

Gravitrax is onwijs tof materiaal. Met alleen de starterset had Joas eigenlijk niet genoeg. Het biedt voldoende materiaal om een begin te maken, maar Joas wilde al gauw meer, hoger, groter en bijzonderder. Dan heb je aan een starterset alleen niet genoeg. Gelukkig zijn er allerlei uitbreidingen verkrijgbaar. In de eerste plaats zijn er de uitbreidingen met meer van wat er in de starterset zit. De knikkerbanen kunnen daarmee groter en hoger worden. Deze sets heeft Joas dan ook voor zijn verjaardag gekregen. Erg leuk. Dan zijn er ook nog de groene elementen. Die maken je knikkerbaan leuker en bijzonderder. Een looping, een spiraal, een katapult, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Er zijn zo enorm veel kleine uitbreidingssets met zo’n tof elementje dat je daarmee echt een te gekke knikkerbaan kunnen bouwen.

Powerlijn

En laatst ontving ik dan dus de Power Starterset Launch. Deze set bevat alles wat je nodig hebt voor een basisknikkerbaan, maar daarnaast zitten zijn er nog 3 elementen aan toegevoegd die op batterijen werken. Het eerste element kun je aan de start plaatsen en volstoppen met knikkers. Met een kleine afstandbediening kun je een knikker van daaruit loslaten de knikkerbaan in.

Er is ook een element met een tunneltje en binnenin het tunneltje zit een knopje. Zodra de knikker over het knopje glijdt, wordt er weer een nieuwe knikker vanaf de start geactiveerd en de knikkerbaan in gelanceerd . Het was zo grappig: Joas moest naar het toilet en had blijkbaar de afstandsbediening mee naar het toilet genomen. Ineens hoor ik vanuit het niets een paar knikkers de knikkerbaan in rollen. Sta je wel even raar te kijken als er op dat moment helemaal niemand mee speelt. Bleek dat Joas de knikkerbaan vanaf het toilet aan het bedienen was. Té leuk!

Gravitrax - Winnaar in de categorie bouw en constructie van Speelgoed van het Jaar 2022

Ontdek de zwaartekracht

Het is ontzettend leuk en leerzaam om aan de slag te gaan met het bouwen van een knikkerbaan met al deze elementen. Het biedt zo onwijs veel mogelijkheden waardoor het bouw- en speelplezier eindeloos is. Elke keer kun je dus een andere baan bouwen die steeds groter en moeilijker wordt. Het is echt geen makkie om een grote knikkerbaan te bouwen die goed werkt, daar moet je echt goed over nadenken.

Het materiaal is stevig en degelijk, behalve de glijbaantjes, die vind ik wat kwetsbaarder en als je er maar even met je voet op stapt, kan het zeker stuk gaan. Oppassen dus en de materialen goed opruimen als je er even niet mee speelt. Tijdens het bouwen merk je ook dat de knikkerbaan stevig staat en niet zomaar één, twee, drie omvalt. Ja er kan wel eens iets even omvallen, maar het is zeker niet zo dat het wiebelt en wankelt zoals je met sommige knikkerbanen hebt. Nee, heel goedkoop is het niet, maar kinderen (en ook volwassenen) zijn hier zomaar niet mee uitgespeeld. Waar voor je geld dus.

Productinformatie

Titel: Gravitrax
Uitgeverij: Ravensburger
Leeftijd: 8+

Lees ook: Review: 214-delige Hubelino Pi startersset
Lees ook: Review: Escape Puzzel 7: De roedel wolven | Ravensburger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *