Review: Tantrix pocket | Tucker’s Fun Factory

Pocket Tantrax, match de kleuren | Tucker's Fun Factory

Mike McManaway is altijd al geïnteresseerd geweest in spellen. Als kind speelde hij monopoly, schaak en mahjong. Later werk hij backgammonkampioen van Nieuw-Zeeland. Na zijn studie geologie ging Mike aan de slag bij een internationaal computerbedrijf. De commerciële vaardigheden die hij daar opdeed zette hij volop in toen hij daarna een eigen winkel met spellen en puzzels begon. In 1988 bedacht Mike Tantrix toen hij aan het backpacken was door Chili. Sinds hij Tantrix heeft bedacht deed hij elk jaar mee aan het Tantrix Online Wereldkampioenschappen, maar hij won pas voor het eerst in 2007. Er deden toen bijna 200 mensen mee. Van Tucker’s Fun Factory ontving ik dit leuke spel: Tantrix.

Tantrix pocket

Tantrix is geheel vernieuwd! Het spel kent nu 6 spelvarianten om alleen of samen te spelen. Deze pocket versie is ideaal om mee te nemen: de stevige kunststof tegels zijn klein (26 mm) en licht (2 gram).

Tantrix bestaat uit 56 tegels met daarop lijnen in verschillende kleuren. Geen één tegel is hetzelfde. En bij alles wat je doet moeten de kleuren matchen.

In deze vernieuwde versie zijn nieuwe spelvarianten en puzzels toegevoegd! In totaal zijn er 6 verschillende manieren om te puzzelen en te spelen, waaronder:

Tantrix Discorvery

Er zijn 28 discovery puzzels te maken. Het doel is om met de beschikbare tegels een sluitende lus te maken. Elke volgende puzzel is weer een stapje moeilijker; er komt steeds een tegel bij. Door deze puzzels te maken, raak je bekend met de tegels en waar je op moet letten bij het spelen en puzzelen. Een mooie introductie.

Tantrix Gobble

Een snel Tantrix spel geschikt voor maximaal 6 spelers, jong en oud. De speeltijd is ongeveer 6 minuten per spel. In Gobble moet je zo snel mogelijk al je tegels bij de Tantrix aanleggen. De tegel die je aanlegt moet minimaal 2 andere tegels raken. Je kunt een bonus verdienen door Gobbles (een open ruimte omringd door 3 of meer tegels) op te vullen. Er is een solovariant en een familievariant beschikbaar.

Tantrix Familiespel

Tantrix familiespel is geschikt voor 2-4 spelers, vanaf 8 jaar. Het doel is om een zo lang mogelijke lus of lijn in jouw kleur te leggen. Een speler verdient 1 punt per tegel in hun langste lijn of 2 punten per tegel in hun langste lus (is een gesloten lijn). Degene met de meeste punten wint het spel.

Tantrix solitaire

Het doel is om een zo lang mogelijke lus in één kleur te leggen met 14 tegels. Kies daarvoor een set van 14 tegels met daarop lijnen in niet meer dan 3 verschillende kleuren. Trek 1 voor 1 een tegel open en probeer deze aan te sluiten. Als je alle 14 tegels hebt aangelegd, kijk je of je een lust hebt kunnen vormen en krijg je 2 punten per tegel in je langste lus.

Regenboogpuzzels

Leg de tegels met de getallen zichtbaar op tafel en sorteer ze per kleur. Elke kleur is een eigen puzzel. Probeer bijvoorbeeld met de 10 groene tegels een lus van 10 tegels te vormen en met de 12 gele tegels een lus van 12 tegels. Echte breinbrekers.

Tangle-puzzles

In de handleiding staan een 9-tal Tangle-puzzels. Bekijk per puzzel welke tegels je nodig hebt. Het doel is om verschillende lussen te maken die in elkaar verstrikt zitten. Het samenspel van deze lussen laat een prachtige afbeelding zien.

Tantrix

Mijn mening

56 schijfjes in een klein opbergzakje en een handleiding. Meer heb je niet nodig voor urenlang speelplezier; alleen of met elkaar. Het is allemaal mogelijk. De solovarianten zijn ware breinbrekers wat voor flink wat uitdaging zorgt. Goed voor je geduld en doorzettingsvermogen. De spelvarianten zijn leuk om samen met je gezin te spelen. Het kleine doosje en het handige opbergzakje maakt dat dit spel makkelijk is mee te nemen op reis, het is alleen niet geschikt om onderweg te spelen.

Wij vinden met name de solo-breinbrekers het leukst om te doen. Simpele regels die wel voor een enorme uitdaging zorgen. De multiplayer-spellen zullen we niet zo snel spelen omdat we echt wel leukere spellen in de kast hebben staan. Maar samen met één van de kinderen is het zeker wel een keertje leuk om een spelletje hiermee te spelen.

Op de website van Tantrix is nog altijd extra content te vinden. Je vindt er bijvoorbeeld nieuwe uitdagingen, nieuwe spelvormen en informatie over toernooien.

Productinformatie

Titel: Tantrix Pocket
Uitgeverij: Tucker’s Fun Factory
Aantal spelers: 1-6 spelers
Speelduur: ongeveer 30 minuten
Leeftijd: 6+

Lees ook: Review: The Genius Star | The Happy Puzzle Company
Lees ook: Review: De verlaten bibliotheek | Tucker’s Fun Factory

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *