Review: Cats & Boxes | SmartGames

Cats & Boxes SmartGames

Afgelopen weekend zijn wij naar Het Spellenspektakel geweest. Dat vinden wij altijd een ontzettend leuk uitje voor het hele gezin. Hoewel Elin niet echt van de spelletjes is, vindt ze het toch ontzettend leuk om daar te zijn, omdat er zoveel meer is dan alleen maar spelletjes spelen. Elin is een gezelschapsmens, maar kan ook ontzettend goed in haar eentje haar eigen gang gaan. Terwijl wij op de beurs een spelletje speelden, ging zij alleen de beurs over. Ze heeft dan ook veel tijd doorgebracht bij de stand van SmartGames. SmartGames heeft veel denkspellen voor één persoon. Cats & Boxes is een van e nieuwe denkspellen van SmartGames die je ook op het Spellenspektakel kon spelen. Wij hadden ‘m al in huis, dus ik ga je meer over dit gloednieuwe denkspel vertellen.

Cats & Boxes

Inhoud van het spel

 • 4 puzzelstukken
 • 5 katjes
 • Speelbord + deksel
 • Opdrachtenboekje

Kan jij “inside the box” denken?

Verplaats dan de puzzelstukken één voor één totdat alle katten in een kartonnen doos terecht komen. Een puzzelspel voor jong én oud in een compact formaat, perrrrrrfect om overal mee te nemen! Met 60 opdrachten, van makkelijk tot razend moeilijk, koop je zeker geen kat in de zak. Het is dan ook verkozen tot Speelgoed van het Jaar 2023 in Nederland!

Hoewel de spelregels heel eenvoudig zijn en er slechts 4 puzzelstukken zijn die je kan verplaatsen, is dit denkspel van SmartGames uitdagender dan je zou verwachten. Het is dus zeker niet voor de poes!

Spelregels

 • Kies een opdracht. Plaats de 5 katten en de 4 puzzelstukken op het bord zoals aangegeven bij de opdracht. De oriëntatie van de katten is niet belangrijk, enkel hun po(e)sitie is belangrijk.
 • Verplaats de puzzelstukken met de boxes één voor één totdat alle katten in een doos zitten.
  • De katten mogen niet worden verplaatst.
  • Je mag maar één puzzelstuk tegelijk optillen en verplaatsen.
  • Als je een puzzelstuk verplaatst, mag je deze roteren en overal op het spelbord plaatsen waar het past.
  • Dozen die al op een kat geplaatst zijn, mag je later opnieuw verplaatsen.
 • Je hebt de oplossing gevonden wanneer in elke doos een kat zit. De kortste oplossing staat achterin het opdrachtenboekje vermeldt. Het minimum aantal stappen wordt naast de opdracht aangegeven, al mag je er natuurlijk net zolang over doen totdat jij de oplossing hebt gevonden.

Verkiezing speelgoed van het Jaar 2023

Cats and Boxes is publiekswinnaar in de categorie Kinderspellen van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar.

Beoordeling door de vakjury

Cats and Boxes is een denkspel voor één speler en bevat een speelbord met vijf poezen en vijf puzzelstukken met daarop open dozen. De bedoeling is om de open dozen stap voor stap op het bord te verplaatsen en uiteindelijk over een poes te plaatsen totdat alle poezen in een doos terecht zijn gekomen. Dat vraagt om ruimtelijk inzicht, planning, gerichte en volgehouden aandacht en logisch (sequentieel) redeneren om het probleem op te lossen. Er zijn zestig uitdagingen met oplopende moeilijkheidsgraad, zodat de aanpak geleidelijk aangeleerd kan worden en de frustratietolerantie langzaam opgebouwd wordt. De uitdagingen en oplossingen worden duidelijk beschreven in het bijbehorende boekje. Leuk voor kinderen (en volwassenen) die ervan houden om complexe puzzels/problemen op te lossen. Mooi vormgegeven.

Mijn mening

Ik ben dol op SmartGames en mijn kinderen weten er ook wel raad mee. Met vlagen dan. Als we een nieuw spel in huis hebben, dan kunnen ze er uren zoet mee zijn. Als ze er weer even op uitgekeken zijn, dan kan het ook zomaar weer voor een tijdje in de kast belanden. Maar toch, met enige regelmaat wordt er toch één uit de kast gehaald. Erop uitgekeken zijn: eigenlijk betekent dat ze de opdracht niet in één keer kunnen oplossen, ze zouden moeten doorzetten, maar het dan opgeven. Zo werkt dat nu eenmaal. Daarom zijn SmartGames een goede oefening voor zo ontzettend veel vaardigheden. Niet alleen thuis heb ik een kast vol SmartGames, ook op de school waar ik werk hebben we er inmiddels een flink aantal in de kast staan en worden ze ook ingezet om diverse vaardigheden bij kinderen te stimuleren. Met Cats & Boxes worden specifiek de volgende 5 vaardigheden gestimuleerd, maar natuurlijk kunnen ze ook ingezet worden om andere vaardigheden te stimuleren:

 • Concentratie
 • Logica
 • Planning
 • Probleemoplossend denken
 • Ruimtelijk inzicht

De uitvoering is ook erg handig. De puzzelstukken en de katjes kun je op een spelbord plaatsen. Er zit ook een deksel bij waarmee je het kan afsluiten, daardoor kun je makkelijk mee op vakantie nemen ook in de auto spelen. Let wel op, de katjes zijn best klein en kunnen dus makkelijk kwijt raken. De adviesleeftijd voor dit denkspel is 7+ jaar. Op de school waar ik werk is er al een kleuter mee aan de slag gegaan, en ook voor volwassenen zijn de opdrachten verderop in het boekje en pittige uitdagen. Voor alle leeftijden geschikt dus.

Productinformatie

Titel: Cats & Boxes
Uitgeverij: SmartGames
Adviesleeftijd: 7+
Aantal opdrachten: 60, verdeeld over 5 niveaus

Lees ook: Review: Pole Position | SmartGames
Lees ook: Het spellenspektakel 2023

Reactie (1)

 • Patrick van Wanrooij| 16 november 2023

  Ben sowieso fan van de Smartgames. Deze klinkt ook weer enorm leuk. Sinttipje 😛

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *